Vrhne se pojišťovna Ping An na německý pojistný trh?


			Vrhne se pojišťovna Ping An na německý pojistný trh?
6.3.2019 Zahraničí

Podle některých expertů se blíží doba, kdy čínská pojišťovna Ping An vstoupí razantněji na německý pojistný trh. Obor by se měl pohnout kupředu, aby si udržel klienty a všechna spojení s nimi. Vstup tohoto hráče může být totiž výzvou i pro etablované pojišťovny.

Po již uzavřených obchodech, nákupech některých společností, ve Spojeném království se prý chce nyní Ping An zaměřit na německý pojistný trh, protože Německo má nejvíce obyvatel z členských států EU a ovládnout tam především scénu „Insurtech“. To, že to čínský pojišťovací obr míní vážně. Dokazuje i fakt, že získal účast v berlínské Fintech-společnosti Finleap.

Ping An není jen pojišťovna. Do tohoto impéria patří různí poskytovatelé zdravotního pojištění, stejně jako jeden poskytovatel cloudových služeb. Podle některých expertů je nutno společnost Ping An považovat za předjezdce v oblasti technologií blockchain. Provozuje rovněž největší čínský portál ojetých vozidel, poskytuje informace o bonitě například formou platformy „Klinika“, na níž je napojena již polovina soukromých nemocnic v Číně.


Mohlo by vás zajímat: Libor Stodola: AXA chce být vždy o krok před tržním standardem


Celosvětově má Ping An 182 mil. klientů. Investuje ročně asi 1 mld. USD do nových technologií ve svých stávajících účastech. Z toho je zřejmé, že zájem o působení na německém pojistném trhu není žádnou náhodou. Německé pojišťovnictví totiž nabízí velmi zajímavé investiční možnosti.

Je ale jasné, že vstupem takových gigantů, jako je Amazon, Google a Ping An, vzniká pro německé pojistitele úplně nová situace. Ping An vsadil na to, že v Asii osvědčené digitální nabídky se mohou po určitých modifikacích uplatnit také v Evropě. Pokud by se to nepodařilo, tak prý může podle příslušných expertů Ping An rychle vyvinout nové nabídky, neboť tato společnost disponuje 25 000 vlastními programátory a vývojovými pracovníky.

Přesto by to nebylo bez etablovaných startupů, jako je například již výše zmíněný Finleap, nikterak jednoduché se na německém trhu uchytit. Je nutno totiž brát v úvahu komplikované tržní poměry a  pak přísné orgány dohledu, které by mohly stát v cestě přímé angažovanosti.


Mohlo by vás zajímat: Evoluce českého veřejného zdravotního pojištění


Podle příslušných expertů musejí němečtí pojistitelé počítat s tím, že Ping An umožní svým účastem, jako je Finleap, přístup k technologiím umělé inteligence. Tím se prý může také otevřít přes Finleap přístup pojišťovacích makléřů na čínský pojistný trh.

Z toho plyne, že němečtí pojistitelé budou muset více investovat do technologií, aby zůstali konkurenceschopní. Rozhodující roli bude hrát umělá inteligence, poskytování přímých digitálních nabídek a optimalizovaná komunikace s klienty. To jsou už požadavky dneška, nikoli zítřka. O budoucím úspěchu či neúspěchu pojistitele bude rozhodovat zejména rychlá a nekomplikovaná likvidace pojistných událostí a bezproblémová realizace i jiných služeb.

Při objektivním pohledu je však nutno brát v úvahu výhody etablovaných pojistitelů. K nim náleží zvláště znalost trhu, finanční vybavení, již existující pojistné kmeny a odpovídající orientace v regulaci a právu vůbec. Z tohoto pohledu mají etablovaní pojistitelé před operátory, kteří vstupují na trh, znalostní náskok. Zbývá dodat, že v zásadě mají také důvěru svých klientů.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články