Zajímavost: Žalostný stav polských silnic ovlivňuje ceny pojistného


			Zajímavost: Žalostný stav polských silnic ovlivňuje ceny pojistného
29.8.2022 Zahraničí

Polsko trpí nekvalitní silniční sítí. Když se hodnotila úroveň infrastruktury komunikací, skončili Poláci mezi evropskými zeměmi na nelichotivém 26. místě a globálně jim připadla až 43. příčka. Situace došla tak daleko, že lokální pojišťovny dokonce zvažují zahrnutí tohoto faktoru do cenotvorby u pojištění aut.

Polsko v mezinárodním hodnocení dokázalo v kvalitě silniční sítě „porazit“ jen Bulharsko, Turecko, Rumunsko a Chorvatsko. Naopak více oceňovány byly komunikace na Slovensku, v Maďarsku i v Česku. Informace přinesla Gazeta Ubezpieczeniowa.


Mohlo by vás zajímat: Na samotě u lesa: Co by si měli v pojištění ohlídat chataři a chalupáři


Světová ročenka za rok 2022 (World Competitiveness Yearbook 2022) byla sestavena Institutem pro řízení rozvoje (Institute for Management Development IMD), což je jedna z nejznámějších a nejoceňovanějších obchodních škol na světě. Mimo jiné zahrnuje i hodnocení silniční infrastruktury na celém světě. Letos byly nejlepší Švýcarsko, Dánsko a Švédsko, zatímco Venezuela, Mongolsko a Botswana se ocitly na opačném konci žebříčku. Do hodnocení „promluvilo“ celkem 30 evropských zemí a Polsko skončilo na zmiňovaném 26. místě.

Podle této analýzy je více než třetina neboli 37,7 % polských komunikací ve velmi špatném nebo neuspokojivém stavu. Každoročně tak žalostná kvalita silnic promlouvá do škodních statistik, protože je často tím faktorem, kvůli němuž vznikají havárie a kolize. Loni bylo například zaznamenáno celkem 11 851 takových nehod.


Mohlo by vás zajímat: Čeho se Češi nejvíce bojí? Nesoběstačnosti a úrazu


A podmínky na cestách dokonce už iritují i místní pojišťovny. Ty mohou vzít v potaz tuto skutečnost při oceňování rizik pro pojištění vozidel a promítnout zvýšené riziko cestován po polských silnicích do pojistného.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články