Zajímavosti ze světového pojišťovnictví


			Zajímavosti ze světového pojišťovnictví
10.12.2020 Zahraničí

Přinášíme několik aktualit ze současného dění v oboru pojišťovnictví v zahraničí.

AXA opouští ve Švýcarsku místní asociaci pojišťoven

AXA potvrdila, že vystoupí ze Švýcarského svazu pojistitelů a zruší své členství. Má se tak stát ke konci letošního roku. Své rozhodnutí vysvětluje AXA postojem Svazu k rámcové smlouvě EU, jež podle zástupců pojišťovacího gigantu vede k velkým rozdílům.

Podle Neue Zürcher Zeitung sdělil mluvčí společnosti, že jde především o jiné chápání politického vlivu. AXA hodlá pokračovat v politickém dialogu vlastní nezávislou cestou a do budoucna se omezí na věcné příspěvky a stanoviska ke klíčovým tématům pojišťovacího odvětví. AXA se vidí jako „politicky neutrální“. Samozřejmě ovšem chce do budoucna se Svazem švýcarských pojistitelů i s členskými pojišťovnami budovat korektní vztahy.


Mohlo by vás zajímat: Petr Jedlička: Aktuální pohled na srovnání mezinárodních statistik Covid-19


Austrálie: pojišťovny na dvacetiletém minimu

Zatímco evropské pojišťovny se perou se současnou nepříznivou situací ještě relativně dobře, v Austrálii bijí na poplach. A experti předvídají, že ani příští rok nedojde k podstatnému zotavení. Profitabilita pojišťoven je nyní na dvacetiletém minimu. Vedle covidu-19 sehrály svoji negativní roli velký počet přírodních katastrof i rozkolísaný globální finanční trh.

V probíhajícím finančním roce zaznamenaly pojišťovny v Austrálii přírůstek pojistného o 5 %. Nicméně proti tomu stojí ztrátová kvóta 2 %, lehké zvýšení nákladové kvóty a velmi signifikantní snížení ukazatele Investment Returns. Tyto nedobré údaje přinesla zpráva Finity´s Annual Optima Report 2020. To znamená hodnotu Return of Equity celého odvětví ve výši 4 %. Oproti loňsku jde o pokles o bezmála 10 % a nejhorší výsledek ROE za téměř dvacet posledních let.

Příští rok očekávají odborníci pokles růstu pojistného vzhledem k celkovému ekonomickému zpomalení v souvislosti s covidem-19. Některé produkty budou mít kompletní výpadek, například ve spojení s cestováním. ROE by podle expertů mělo sice růst na přibližně 7 %, ale to je stále hluboko pod potřebnými čísly.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Zaměstnanecké kompenzace


Kolik stojí pojištění obchodních rozhodnutí Elona Muska

Pojištění manažerů, známé pod zkratkou D&O, není ve firmě Tesla právě levné. Kreativní vizionář, ale často autor nekonvenčních nebo dokonce kontroverzních opatření či výroků, CEO Tesly Elon Musk musí denně zaplatit za pokrytí svých manažerských rizik bezmála 34 000 USD. A kromě toho musí počítat s tím, že pojištění nepokryje vše, protože zahrnuje výluky.

Podle informací insurancebusinessmag sesbíraných v daňových a úředních dokladech firmy zaplatila Tesla za poslední čtvrtletí tři miliony USD za krytí D&O pro Elona Muska ve funkci CEO. Toto pojistné kryje činnost a podporu advokátů, mimosoudní vyrovnání a rozsudky. Pojistná ochrana pro případ škody, kterou pojištěný způsobí („indemnity coverage“), má ve smlouvě limit 100 milionů USD.

V médiích se neobjevila informace, kdo pojistnou ochranu Elonu Muskovi poskytl. Podle některých zdrojů z odvětví měla pomoci při sjednání pojištění makléřská společnost Marsh JLT Specialty. Krytí má obsahovat i podstatnou výluku, ale i tak mělo uzavření smlouvy zjevně pro CEO Tesly hodnotu.


Mohlo by vás zajímat: Německo: 90 % zaměstnanců pojišťoven chce pracovat z domova


Allianz: pojištění zdarma pro uživatele elektroskútrů a elektrokol

Společnost Allianz Partners a irská společnost Lime Electric Ireland Limited nabízející elektroskútry a elektrokola značky Jump ve velkých městech, uzavřely globální strategické partnerství. Program ochrany mikromobility je zaváděn v Evropě, Asii a na Blízkém Východě.

Pojistná ochrana od Allianz se bude vztahovat na odpovědnost uživatele vozidla a také na případný úraz. Bude zahrnuta automaticky bez extra platby pojistného. Pojistná částka pro odpovědnost činí 2 miliony EUR a u úrazu se vztahuje na případnou invaliditu nebo smrt a činí maximálně 50.000 EUR.

Současně společný projekt zahrnuje také program zajištění větší bezpečnosti provozu těchto vozidel. Dvouletá společná kampaň má zahrnovat i bezpečnostní certifikaci, bezpečný trénink pohybu a sponzorskou podporu ze strany Allianz v podobě ochranných přileb.

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de AXA; Allianz; insurancebusinessmag

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články