Žaloba pojistitele ohrožuje podnikatelský model společnosti Amazon


			Žaloba pojistitele ohrožuje podnikatelský model společnosti Amazon
22.6.2020 Zahraničí, Škody

Občas se ve sdělovacích prostředcích objevují úvahy o tom, že americká společnost Amazon by mohla výrazněji vstoupit do světa pojištění a získat na pojistných trzích významnější podíly. Faktem ovšem je, že nějaký opravdu zásadní krok v tomto směru Amazon zatím neudělal.

Nyní Amazon hrozí právní potíže s jednou pojišťovnou, které by mohly vést až k tomu, že Amazon by musel upravit svůj podnikatelský model. Příčinou právního sporu je v zásadě autobaterie (auto akumulátor), jež vyvolala požár.

Na americké poměry je žaloba z finančního hlediska marginální, ale mohla by se stát precedenčním případem pro téma odpovědnost třetí osoby. Samotný případ není nijak mimořádný. V garáži jednoho muže z Cottonwoodu (Minnesota) začala podle článku zveřejněného v rakouském deníku Kronen Zeitung hořet autobaterie asi kvůli nevhodné nabíječce. O tento samotný požár však ve vztahu k Amazon nejde.

Vznikla totiž otázka, kdo nese odpovědnost, tedy kdo ručí za škodu. Americký zpravodajský a technický portál The Verge oznámil s odvoláním na žalobu příslušné pojišťovny, že Amazon autobaterii označil v dubnu 2019 jako výběrový produkt Amazon.


Mohlo by vás zajímat: Glosa Jaroslava Daňhela: Jak se změní pojišťovnictví v době koronavirové?


Podle žaloby to v takovém případě znamená, že se jedná o vysoce hodnocené, cenově výhodné produkty, jež jsou připraveny k okamžitému dodání. Navíc Amazon v produktových informacích na svých webových stránkách chybně uvedl, že daná nabíječka je s baterií kompatibilní. Tak tomu podle žaloby ovšem nebylo, a proto také vznikl požár.

Pojišťovna požaduje náhradu škody od odpovědné společnosti Amazon ve výši 75 000 USD za nedbalost a opomenutí varování. Baterie sice pocházela od jiného obchodníka, ale Amazon prý měl přímou roli v reklamě i prodeji.

Tato žaloba by mohla pomoci vyjasnit, jakou odpovědnost nesou platformy za produkty od třetích osob. Amazon se však považuje pouze za zprostředkovatele mezi kupujícím a prodávajícím a z toho vyvozuje, že není odpovědný za nedostatky daných produktů.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články