2018: Zisk Allianz na top úrovni. Solidní výkon Talanx Gruppe


			2018: Zisk Allianz na top úrovni. Solidní výkon Talanx Gruppe

Některé pojišťovny a zajišťovny již zveřejnily předběžné finanční výsledky za celý rok 2018. Podívejme se na základě vybraných klíčových údajů na „výkon“ Allianz Group a Talanx Gruppe.

Allianz

  • interní výnosy vzrostly v roce 2018 o 6,1 %;
  • provozní zisk byl v roce 2018 vykázán ve výši 11,5 mld. EUR, a dostal se tak na horní částku cílového rozmezí;
  • čistý zisk připisovaný akcionářům se v roce 2018 zvýšil o 9,7 % na 7,5 mld. EUR;
  • solventnostní poměr podle režimu Solventnosti II byl na konci roku 2018 na úrovni 229 % a oproti konci roku 2017 se nezměnil;
  • výkonné představenstvo navrhuje dividendu ve výši 9 EUR na akcii, což znamená nárůst o 12,5 %;
  • provozní zisk je v roce 2019 cílován na 11,5 mld. EUR, plus nebo minus 500 mil. EUR, kromě nepředvídatelných událostí,
  • ve čtvrtém čtvrtletí 2018 byl zaznamenán růst interních výnosů o 4,4 %, provozního zisku o 0,4 % na 2,8 mld. EUR a čistého zisku připisovaného akcionářům o 18,9 % na 1,7 mld. EUR. V tomto čtvrtletí byl oznámen program zpětného odkupu akcií až do výše 1,5 mld. EUR.

Management Allianz Group považuje rok 2018 za úspěšný rok. Byly splněny výkonové cíle ve všech segmentech podnikání a udržena vysoká úroveň kapitálové síly. Na prvním místě management zmiňuje nárůst interních výnosů (tj. výnosy očištěné o měnové a konsolidační efekty) o 6,1 %. Celkové výnosy vzrostly v roce 2018 o 3,5 % na 130,6 mld. EUR; v roce 2017 činily 126,1 mld. EUR. Management dále vyzdvihuje dosaženou úroveň zisku 11,5 mld. EUR. V roce 2017 činil zisk 11,1 mld. EUR. 


Mohlo by vás zajímat: Insurance Europe: Co chystá Brusel v souvislosti s orgány dohledu?


V této souvislosti Oliver Bäte, výkonný ředitel Allianz SE, uvedl, že je velmi hrdý na globální rodinu Allianz za dodání takových skvělých výsledků. Upozornil, že byla přes silnou volatilitu trhu, zvláště ve čtvrtém čtvrtletí 2018, dosažena nejvyšší úroveň čistého zisku za posledních deset let. Klienti se mohou na Allianz nadále spoléhat; bude na ně brán zřetel při příští úpravě strategie Allianz. Giulio Terzariol, finanční ředitel Allianz SE, dodal, že zdravé a dobře diversifikované podnikání je zárukou, že Allianz bude podávat mohutný finanční výkon i v roce 2019. 

Talanx 

  • předepsané pojistné se zvýšilo o 5,5 % na 34,9 mld. EUR;
  • zisk - EBIT (zisk před zaplacením úroků a před zdaněním) vzrostl o 12 % na 2 mld. EUR;
  • potěšitelný vývoj nastal v privátním i firemním pojištění v Německu i na zahraničních trzích a v zajištění;
  • program nazvaný 20/20/20 realizovaný v pojištění průmyslu zaznamenal dobré zatímní výsledky.

Skupina Talanx, která je třetí největší pojišťovací skupinou v Německu a jednou z největších evropských pojišťoven, v příslušném tiskovém sdělení vyčlenila výše uvedené výsledky jako hlavní či stěžejní. Současně byl ale prezentován i soubor dalších údajů.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Klienta nejlépe ochrání vzdělání zprostředkovatele


Z nich lze poukázat například na předběžný koncernový výsledek na bázi konsolidace, který v roce 2018 dosáhl výše 703 mil. EUR, což znamená ve srovnání s rokem 2017 nárůst o 4,9 %.  Talanx připouští, že na koncernový výsledek i zisk před zaplacením úroků a před zdaněním mělo kromě pozitivního vývoje ve vybraných segmentech pojištění a vybraných teritoriích negativní dopad mimořádné zatížení velkými škodami a nakupení malých škod obzvláště v pojištění pro případ požáru. Finální výsledky a návrh na výplatu dividend zveřejní Talanx dne 18. března 2019.

Zdroj: Allianz; Talanx

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články