S častějšími útoky hackerů roste zájem o pojištění


			S častějšími útoky hackerů roste zájem o pojištění
3.8.2015 Produkty

Pojišťovna AIG zaznamenává rostoucí zájem o pojištění proti kybernetickým hrozbám. Nedávný případ pravděpodobného hackerského útoku na polskou leteckou společnost LOT je potvrzením toho, že cílem hackerů se mohou stát i civilní letecké společnosti. Pojištění kybernetických rizik dokáže krýt nejenom vzniklé škody, ale zahrnuje i pomoc při aktuálním řešení problému.

Dlouhodobě jsou cílem kybernetických útoků finanční ústavy, kde se hackeři snaží dostat k účtům klientů nebo útočí na energetické firmy. Dle statistik auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers bylo v energetice v roce 2013 průměrně zaznamenáno 1179 útoků na subjekt, v roce 2014 pak již 7391. Ve finančních službách bylo zaznamenáno za rok 2013 průměrně 4628 útoků na subjekt a v roce 2014 už stoupl počet útoků na 4978.

K jednomu z posledních mediálně známých útoků došlo v sousedním Polsku, kde podle tvrzení letecké společnosti LOT došlo k DDoS útoku na servery této společnosti. Zrušeno muselo být 10 letů a incident se dotkl přibližně 1400 pasažérů. „Případ letecké společnosti LOT je ukázkou, že hackerský útok má nejenom finanční dopad, ale může ohrozit i reputaci dané společnosti. V rámci pojištění Cyber Edge zajištuje AIG nejenom případné ušlé zisky, ale zároveň poskytuje konzultace s IT odborníky, právníky a hradí náklady spojené s krizovou komunikací,“ uvedl Marko Antič, Head of Financial Lines české pobočky pojišťovny AIG.


 Čtěte také: Hackeři napadli lety z Varšavy, byl ovlivněn provoz i v Praze



Pojišťovna AIG zároveň v poslední době zaznamenala nárůst zájmu o pojištění Cyber Edge, jedním ze segmentů jsou i letecké společnosti. „Ve Spojených státech využívají pojištění proti kybernetickým hrozbám čtyři velcí letečtí dopravci. O pojištění kybernetických rizik nyní jednáme také s některými evropskými aerolinkami. Na případu polského dopravce LOT je ale zajímavý průběh celého řešení problému. Pojištění proti kybernetickým rizikům se sice vztahuje na hrazení ušlého zisku při výpadku systémů delšímu než 8 hodin, ale pojištění kryje i další náklady, například spuštění krizové komunikace. Na internetu se první reakce od cestujících objevily půl hodiny po začátku incidentu, kdy už nebylo možné odbavit cestující. V tuto chvíli již mohl LOT spustit krizovou komunikaci na jedné straně a speciální týmy ze spolupracujících organizací KPMG / IBM by na druhé straně mohly zahájit vyšetřování,“ popsal výhody pojištění CyberEdge Mark Camillo, Head of Cyber pro region EMEA (region střední a východní Evropy v rámci struktur pojišťovny AIG).

Pojištění Cyber Edge kryje celou řadu kybernetických rizik resp. možných kybernetických zločinů. Od odcizení hardware zařízení až po cílené útoky, které vedou například ke ztrátě důležitých firemních dat. Pojištění kryje nejen vzniklé přímé škody, ale i náklady spojené s vypořádáním se s kyber útoky. Náklady na vyšetření, právní zastoupení a případnou krizovou komunikaci.

Zdroj: AIG

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články