Pojištění a válka: Co by se plnilo a co ne?


			Pojištění a válka: Co by se plnilo a co ne?

Svět je ve válečném konfliktu. Co si nikdo nepřál, se bohužel stalo skutečností. V ohrožení jsou lidské životy i majetek. Jak se na válku dívají pojišťovny?

Není tajemstvím, že pojišťovny uplatňují výluky. Tedy, v pojistných podmínkách vyjmenovávají situace, při kterých by bylo plnění pojišťovny zamítnuto. Má se za to, že mezi takové výluky patří i různé extrémní situace jako jsou škody vzniklé následkem válek, vzpoury, povstání, stávek, terorismu, zásahu státní moci nebo působením jaderné energie.


Mohlo by vás zajímat: PwC: Šéfové českých firem za extrémní riziko považují nedostatek lidí


Válka a pojištění osob

Prošli jsme proto pojistné podmínky pojišťoven, u kterých si můžete pojistit například úraz, pracovní neschopnost, invaliditu či smrt. Většina pojišťovacích institucí uplatňuje výluku na pojistné události, které přímo či nepřímo souvisejí s válečnou událostí. Přístup pojišťoven však není jednotný. Některé pojišťovny rozlišují tzv. aktivní účast na válce (platí zejména pro vojáky), kdy výluku uplatňují, a tzv. pasivní účast (platí pro běžné obyvatelstvo), kdy výluku naopak neuplatňují. 

Semafor, válka, pojištění

Válka a pojištění majetku

Na rozdíl od pojištění osob jsme nenašli žádné pojištění majetku (pojištění nemovitosti a domácnosti, pojištění auta), které by neuplatňovalo výluku na poškození majetku v souvislosti s válkou. Pojišťovny jsou dokonce ještě přísnější a vylučují i méně extrémní situace. Neplní nejen při válce, ale ani za škodu následkem hromadných nepokojů, zásahem státní moci nebo veřejné správy.


Mohlo by vás zajímat: Abeceda pojištění majetku s Pillow: L jako Loupežníci a Lapkové


Pojištění a ostatní extrémní situace

Rozdíly mezi pojišťovnami najdeme nejen ve vztahu k válečným událostem, ale i v podobně vážných situacích jako je působení jaderného záření, při chemické a biologické kontaminaci, při povstáních, nepokojích, vzpourách a podobně. To, zda pojišťovna plní či neplní v těchto situacích, není klíčový parametr pro porovnání pojistných produktů. Jistě to však ukazuje na důležitost čtení pojistných podmínek před sjednáním smlouvy s pojišťovnou. Pojištění se mezi sebou různí mnohem více než ostatní finanční produkty a má smysl ho porovnávat.

Dušan Šídlo (Akademiepojištění.cz)
Daniel Šafrán (EUCS Analytics)

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

chybí pojišťovna

Vladimír 7,  2. 3. 2022

Proč jste do tabulky nezahrnuli úrazové pojištění Hasičské vzájemné pojišťovny?

HVP

Dušan Šídlo,  3. 3. 2022

Článek je primárně o komplexním pojištění osob, nikoliv o samostatných úrazových pojistkách. Proto tam není HVP ani některé jiné pojišťovny.

RSS

Související články