Česká republika ve sněhovém krunýři


			Česká republika ve sněhovém krunýři
11.1.2010 Škody

Od pátku až do noci z neděle na pondělí sněžilo nad celým územím České republiky. Nejvíc sněhu připadlo na východě Čech, a to až 25 centimetrů. Postupně se má situace uklidňovat a meteorologové počítají maximálně s pěti novými centimetry sněhové nadílky. Na Moravě a ve Slezsku mohou zejména řidiče překvapit smíšené nebo mrznoucí srážky, lidé se už ale nemusí bát ledovky. Ta podle meteorologů až do konce týdne v Česku nehrozí. Na Vysočině blokují dopravu vyvrácené stromy a uvázlé kamiony. V neděli umrzli dva lidé. V Praze je nejvíc sněhu od roku 1993. Problémy na dálnicích a vedlejších silnicích, které začaly v průběhu páteční noci, dál přetrvávají. Pojišťovny začínají sčítat škody, způsobené haváriemi na silnicích, spadlými stromy i přerušením dodávek elektřiny.

Domácnosti bez elektřiny

Výpadky elektrického proudu nejvýrazněji postihly občany v Jihomoravském kraji. Jak uvedl tiskový mluvčí energetické společnosti E.ON, údržbářům se daří zprovozňovat elektrické vedení v nejvýrazněji postižených oblastech – na Otrokovicku a Prostějovsku. Více výpadků proudu ale hlásí sever kraje – okolí Bystřice nad Pernštejnem a Boskovicko. "Doufáme, že meteorologická situace už se uklidní a budeme moci v klidu odstranit problémy během dne. Předpokládám, že během dnešního dne budou zprovozněna i poslední odběrová místa," řekl mluvčí E.Onu Vladimír Vácha. Většina hlavních silničních tahů na jižní Moravě je sjízdná bez omezení. Opatrnost je nutná především na komunikacích druhých a třetích tříd.

Lyžování v Praze u Muzea

S nevídanými přívaly sněhu se musí potýkat i Praha. V hlavním městě odklízí sníh na 1100 pracovníků technických služeb a 130 posypových a rozhrnovacích aut. Podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka zvládají silničáři hlavní tahy upravovat každé 4 hodiny. Několik spojů muselo zrušit ruzyňské letiště, nyní je však situace pod kontrolou a větší zpoždění nehrozí. S výjimkou vedlejších ulic jsou všechny pražské komunikace protažené, hlavní tahy jsou s opatrností sjízdné a doprava je neobvykle plynulá - většina řidičů totiž nechala auta doma. S potížemi se ovšem musí potýkat cestující v městské hromadné dopravě, která sice jezdí, ale tramvaje, autobusy i městská železnice mají výrazná zpoždění. V pražských Kbelích je nejvíce sněhu od roku 1979, meteorologové ho tam naměřili 38 centimetrů. V Praze se začal dnes odpoledne odvážet sníh z centra do Vltavy. 

Sníh zasypal auta

Také další velká města leží pod sněhem. Nejhorší situace je v Plzni, kde sněží a je špatně vidět. Silnice jsou sjízdné, avšak s opatrností, leží na nich rozježděný sníh. O málo lepší situace je v Ostravě, kde také leží na vozovkách sněhová břečka a řidiči by proto měli dávat pozor. Naopak v Brně jsou komunikace ošetřené a sjízdné bez omezení.

Zdroj: ČT 24

 

Share/Bookmark

Zdroj: ČT24

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články