Rakousko: Stovky hospitalizovaných po grilovacích radovánkách ročně


			Rakousko: Stovky hospitalizovaných po grilovacích radovánkách ročně
30.7.2024 Škody, Zahraničí

Podle rakouského Kuratoria pro bezpečnost provozu se při grilování ročně zraní přibližně 700 lidí tak vážně, že musí být hospitalizováni. Při grilování na balkoně hrozí specifická nebezpečí – nejčastějšími příčinami nehod jsou požáry od tuku, odlétávající jiskry a převrácené grily.

Rakouské Kuratorium pro bezpečnost provozu (KFV) varuje na prahu sezóny před „horkým“ rizikem, které se stává v těchto měsících opět aktuálním. Podle databáze nehod KFV se v Rakousku při grilování zraní přibližně 700 lidí, z toho asi 13 % dětí, tak vážně, že musí do nemocnice. Nebezpečí při grilování se často podceňují. Tato neopatrnost může během několika sekund vést k fatálním následkům,“ varuje milovníky rozpálených grilů Armin Kaltenegger, vedoucí oddělení ochrany majetku a právních norem v KFV. Podle KFV jsou nejčastějším typem zranění popáleniny (50 %), následují řezné rány (30 %) a zlomeniny kostí způsobené pádem přes grily a příslušenství (16 %).


Mohlo by vás zajímat: Využití veřejně dostupných údajů pro přímý marketing


Mnoho lidí také griluje v bytových domech

Grilování na balkonech skrývá specifická nebezpečí, jako je „odlétávání jisker na hořlavé materiály všude kolem a potenciální šíření požáru na konstrukci budovy“. Nedávný průzkum KFV mezi více než 700 obyvateli bytových domů v Rakousku ukázal, že 60 % z nich griluje na soukromých venkovních plochách. „Nejoblíbenější na balkoně je elektrický gril (43 %), těsně následovaný grilem na dřevěné uhlí (38 %) a plynovým grilem (32 %). Většinu mistrů grilování na balkonech tvoří muži (66 %),“ uvádí se ve zprávě KFV.

Zanedbaná prevence požárů, nejčastější příčiny nehod

Průzkum KFV také ukázal, že 84 % uživatelů balkonových grilů provádí alespoň jedno bezpečnostní opatření. Obvykle nosí grilující ochranné rukavice, ale další důležitá opatření často zanedbávají: „Jen necelá polovina (47 %) má při grilování po ruce kbelík s vodou a jen třetina (31 %) má hasicí přístroj.“ Někteří účastníci průzkumu připouštějí, že již měli při grilování na balkoně nehodu: 4 % nahlásila do studie požár, 23 % nějaká zranění a 12 % škody na majetku. Nejčastějšími příčinami nehod při grilování na balkoně byly požáry od tuku, odletující jiskry a převrácení grilu.

Právní otázky

V některých případech není lidem dostatečně známá právní situace týkající se grilování na balkonech. „Grilování na venkovních plochách bytů je v Rakousku obecně povoleno, ale podléhá určitým omezením, jako je ochrana před silným kouřem nebo hlukem,“ vysvětluje Kaltenegger KFV. Nájemníci mají obecně právo grilovat v přiměřeném rozsahu, ale podle Kalteneggera by se měli nejprve podívat do domovního řádu a nájemní smlouvy. Ty mohou obsahovat zvláštní limitující předpisy týkající se druhu, místa a času povolených grilovacích aktivit.


Mohlo by vás zajímat: Robert Kareš: Zisk použije PVZP k navýšení kapitálu. Solventnost není problém


V závislosti na spolkové zemi a konkrétní obci se mohou lišit i předpisy: „V některých oblastech Rakouska – například v Linci a Innsbrucku – není grilování s otevřeným ohněm na balkonech povoleno. Na Vídeňských terasách a balkonech je v zásadě grilování na dřevěném uhlí, elektřině a plynu povolené, pokud však není v konkrétním domovním řádu nebo nájemní smlouvě obsažen zákaz.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články