2022: Rakouské pojišťovny jsou stabilní a bezpečné


			2022: Rakouské pojišťovny jsou stabilní a bezpečné

Rakouské odvětví pojištění loni vykázalo uspokojivé výsledky. Přes padesát milionů smluv a pojistné ve výši 19,4 miliardy EUR. Rakouská asociace pojišťoven ve svém hodnocení vyzdvihuje stabilitu a bezpečnost sektoru.

„Rakouské pojišťovny jsou stabilizujícím ekonomickým faktorem a vykazují vysokou odolnost vůči krizím, jak se loni znovu ukázalo. Jako risk manažeři poskytují pro naše zákazníky řešení, která je doprovázejí během života a v nejistých časech jsou silným partnerem – to lze doložit našimi výplatami za škody ve výši bezmála 46 milionů EUR denně,“ zdůraznil Rémi Vrignaud, prezident Rakouské asociace pojišťoven (VVO).


Mohlo by vás zajímat: Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Proč?


„První propočty ukazují za rok 2022 jak v neživotním pojištění, tak i soukromém zdravotním pojištění solidní růst předepsaného pojistného, zatímco v životním pojištění jsme zaznamenali lehký pokles. Celkově vykázalo rakouské pojišťovnictví loni růst pojistného o 4,1 % na 19,4 miliardy EUR,“ konstatoval Louis Norman-Audenhove, generální sekretář VVO.

Neživotní pojištění

Objem pojistného v odvětví neživotních segmentů (včetně povinného ručení) a úrazového pojištění stoupl v roce 2022 na 11,4 miliardy EUR a dokázal meziročně přidat 6,7 %. I pojistná plnění byla v minulém roce na vysoké úrovni a dosahovala částky 7,5 miliardy EUR, i když v porovnání s předchozím rokem 2021 klesla o 0,5 %.


Mohlo by vás zajímat: Jsou nadstandardy skutečně zrušeny?


Zdravotní pojištění

Soukromé zdravotní připojištění je v Rakousku doplňkem k zákonnému veřejnému zdravotnímu pojištění. Přes zvláštní třídu honorářů přispívá podstatně k čerpání prvotřídní medicíny pro všechny Rakušany. Tak přináší významný příspěvek ke kvalitě tuzemského zdravotního systému. V předchozím roce činily příjmy z pojistného 2,6 miliardy EUR, tedy o 4,1 % více než v roce 2021. Pojistná plnění byla vyplacena ve výši 2,3 miliardy EUR, což odpovídalo výraznému meziročnímu růstu o 10,5 %.


Mohlo by vás zajímat: 2022: Zurich má provozní zisk 6,5 mld. USD. Talanxu vzrostlo pojistné o 17 %


Životní pojištění

S meziročním poklesem o 1,1 % dosáhlo životní pojistné za rok 2022 v Rakousku částky 5,4 miliardy EUR. Běžně placené pojistné kleslo o nepatrných 0,3 % na 4,6 miliardy EUR. Jednorázové pojistné kleslo na 0,7 miliardy EUR, což odpovídalo meziroční redukci o 5,8 %. U zvýhodněného pojistného na budoucí zabezpečení činil počet smluv necelý milion kusů, pojistné dosáhlo hranice 0,7 miliardy EUR. V rámci životního pojištění bylo loni klientům vyplaceno na pojistných plněních celkem 7,1 miliardy EUR (meziročně minus 0,5 %; zahrnuty ovšem nejsou příděly rezervním fondům na budoucí pojistná plnění, popřípadě podíly na zisku).

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články