Nadnárodní pojišťovny hledají možnosti podnikání v Íránu


			Nadnárodní pojišťovny hledají možnosti podnikání v Íránu
1.2.2016 Zahraničí

Nadnárodní pojišťovny zkoumají íránský trh a hledají podnikatelské příležitosti. První reálný test jejich ochoty vstoupit na nový trh přijde v březnu, kdy některé íránské společnosti začnou žádat o pojistné krytí.

Právě tehdy skončí íránský kalendářní rok a podobně jako 1. ledna na západě, budou společnosti hledat nové pojistné smlouvy. Informovala o tom agentura Reuters.

Velcí mezinárodní hráči už minulý rok v průzkumu agentury Reuters označily Írán za atraktivní trh. Pojišťovny, zajišťovny a makléřské firmy odhadují potencionální příjmy z pojistného trhu na 7,4 miliardy dolarů (tedy 6,85 miliard eur). Zájem o podnikání v Íránu během posledních let projevila například Allianz, Zurich Insurance, Hannover Re a RSA.

Situace v Íránu je však dost problematická. Ačkoli má země 27 vlastních pojišťoven a dvě zajišťovny, z nichž většina vznikla v posledních 10 letech, nemají mezinárodní úvěrové ratingy. To může zahraniční firmy odradit od spolupráce.


Čtěte také: Jak funguje pojišťovnictví v Islámských zemích? A co má společného s P2P v Evropě?


 

Pojišťovací analytici považují za nejzajímavější sektory pro spolupráci hlavně námořní dopravu a energetický sektor. Další oblastí s velkým potenciálem je životní pojištění, které představuje méně, než desetinu veškerých íránských pojištění.

iran_A

Nadnárodní pojišťovací koncerny budou pravděpodobně z počátku hledat lokálního partnera, aby využily jeho znalosti íránského trhu a zároveň mu pomohly uplatnit se na mezinárodním trhu. Mezinárodní makléřské firmy zase budou pomáhat zahraničním společnostem vstoupit na íránský trh.

Odborníci však varují před riziky. Nezávislé sankce od USA totiž zůstávají v platnosti a zakazují americkým občanům a firmám obchodování s Íránem. Přetrvávají tak obavy zda ostatní západní pojišťovny mohou podnikat v Íránu bez rizika sankcí ze strany USA.

Zdroj: Reuters

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články