Od ledna zřejmě začnou platit nová pravidla v pojišťovnictví


			Od ledna zřejmě začnou platit nová pravidla v pojišťovnictví
23.7.2009 Zahraničí

Senát 22. července schválil nový zákon o pojišťovnictví, který má mimo jiné zvýšit informovanost klientů pojišťoven i jejich ochranu. Předlohu nyní dostává k podpisu prezident republiky. Pokud projde schválením prezidenta, bude platit od ledna příštího roku.

Spotřebitelé by měli být podle nového zákona například informováni o finanční situaci pojišťovny či o složení jejích akcionářů; zájemci o uzavření životního pojištění pak také třeba o riziku investice. Zákon rovněž umožní pojišťovnám výjimku z diskriminace: budou moci zohledňovat klienty podle věku, pohlaví nebo zdravotního stavu.

Návrh zákona obsahuje řadu nových pravidel, vyplývajících hlavně z evropských směrnic. To se týká například žádosti o souhlas s přeměnou pojišťovny, převodu pojistného kmene, vybraných statistik, informací o činnosti pojišťovny ze třetího státu na území ČR nebo poměrného rozdělení základního kapitálu na životní a neživotní pojištění.

Zákon také sjednocuje pravidla pro činnost takzvaných zajišťoven, což jsou instituce, které pojišťují pojišťovny.
Zákon rovněž zpřísňuje kapitálové požadavky na tvorbu rezerv. Podle ministra financí Eduarda Janoty, který zákon senátorům představil, bylo snahou normu co nejvíce zpřehlednit.

Reakce pojišťoven na nový zákon je v mnoha případech negativní: stěžují si, že budou zavaleny informačními povinnostmi, které jim budou silně komplikovat práci. Tvůrci zákona oponují, že v tomto případě pojišťovnám nezbude nic jiného než přijmout další pracovníky.

To je ale v rozporu se snižováním nákladů, které pojišťovny v budoucnosti čekají. O nutnosti dostat se s náklady výrazně směrem dolů hovoří totiž všechny odborné analýzy, zabývající se další budoucností tohoto oboru.

Rozhovor s jedním ze spolutvůrců nového zákona přinese web Opojištění.cz v brzké době.

Zdroj: Fondmarket.cz, DŠ

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články