Exportní pojišťovna EGAP vydá dluhopisy, aby ustála Solvency II


			Exportní pojišťovna EGAP vydá dluhopisy, aby ustála Solvency II
20.7.2015 Pojistný trh

Až dvě miliardy korun si slibuje EGAP od prodeje dluhopisů, díky kterým chce čelit novým nařízením evropské směrnice a svým současným dluhům.

 

 

Generální ředitel EGAP Jan Procházka v rozhovoru pro Hospodářské noviny odpovídal na otázky týkající se současné situace exportní pojišťovny, která vykázala za rok 2014 ztrátu téměř šest miliard korun.

Hlavním důvodem, proč se s akcionáři a ČNB Jan Procházka dohodl na vydání dluhopisů, jsou dvojí kleště, do kterých je EGAP nyní brána. I když by současnou ztrátu dokázala pokrýt ze svých rezerv, přicházející evropská směrnice Solvency II jí nutí ještě navýšit své rezervy, což je v současné chvíli nemožné udělat z pouze z pojistného. Přestože je po uzavření prvního pololetí 2015 EGAP v plusu více jak půl miliardy, je zapotřebí ustát ještě tlak evropské regulace. Ta pro banky a pojišťovny vyžaduje přísnější kapitálová pravidla, kvůli snaze upevnit jejich stabilitu v krizových situacích.

EGAP bude i nadále regulována ČNB a bude státním podnikem. Díky tomu získá jako státní pojišťovna explicitní státní záruku, která se bude brát i jako uznatelný kapitál. Suma, o kterou požaduje Solvency II zvýšit základní kapitál bude díky této záruce snížena o 30 %.

Na otázku současného hospodaření reagoval Jan Procházka zmínkou o možném prodeji podílu v České exportní bance. „Kromě našeho zisku máme několik možností, jak nároky na státní rozpočet snižovat. Jednou z nich je i prodej našeho 20procentního podílu v České exportní bance. Primárně jej nabídneme stávajícím akcionářům“. Generální ředitel nedávno v Londýně jednal i s dalšími finančními institucemi, se kterými se snažil dojednat snížení nákladů na státní kasu dozajištěním celého portfolia EGAPu.

EGAP a „grilování“ během Ruské krize

Při začátku Ruské krize začal EGAP situaci řešit intenzivním a pravidelným jednáním s ruskými bankami. Těmto schůzkám začaly banky s nadsázkou říkat „grilování“. EGAP si ke každé ze 126 zakázek, které tam měl, pozval zainteresované banky a případ od případu analyzoval a ptal se, jak probíhá komunikace s dlužníkem, jak se dlužník stará a zda bude mít na další splátku. Tento postup opravdu zabral. EGAP tak po pár týdnech získal ještě detailnější informace, o svém portfoliu a i díky tomu se v současné době dostal z červených čísel.

O tom, za kolik EGAP dluhopisy vydá, se stále diskutuje a bude také záležet na poptávce trhu. Jako státní podnik, je však omezen stropem 20 % ze svého základního kapitálu.

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články