Jak ovlivní zákon o pojišťovnictví pojišťovny a zprostředkovatele?


			Jak ovlivní zákon o pojišťovnictví pojišťovny a zprostředkovatele?
23.10.2015 Pojistný trh

Pojistný trh dlouho čekal na zveřejnění kompromisního pozměňovacího návrhu k novele zákona č. 277/2009 sb. o pojišťovnictví. Téměř po třech měsících čekání byl návrh předložen a v Poslanecké sněmovně bez problémů prošel do třetího čtení. Jaké dopady bude mít jeho současné znění?

Poslední pozměňovací návrh poslanců Václava Votavy a Ladislava Šincla, je výsledkem koaliční dohody a takzvaným kompromisem v této problematice. To, do jaké míry se jedná o kompromis faktický, či politický se můžeme hádat, můžeme nesouhlasit, ale slovy klasika, to je asi tak vše co s tím můžeme dělat. Zákon s největší pravděpodobností v tomto znění projde Poslaneckou sněmovnou a senátem s platností 1. 1. 2016. Co tedy můžeme do nového roku od nové legislativy očekávat?

Dopady pro zprostředkovatele

Ze znění novely zákona je už teď jasné, že největší šok vyvolá na českém trhu rozložení provizi na pětiny do pěti let. Již za dva měsíce lze očekávat pokles příjmů z životního pojištění o celých 80%. To samozřejmě ovlivní i postoj zprostředkovatelů k tomuto produktu, díky čemuž lze očekávat pokles jeho prodeje. „Jen v prvním roce předpokládáme pokles nově předepsaného pojistného u běžně placeného ŽP o 30 - 60%,“ odhaduje za USF výkonný ředitel Jiří Šindelář. „Vezmeme-li průměrnou finančně-zprostředkovatelskou společnost, která má mírně přes polovinu výnosů z životního pojištění, na kompenzaci výpadku příjmů v důsledku regulace bude v prvním roce potřebovat zhruba čtyřnásobek průměrného ročního zisku. To je samozřejmě drtivá záležitost, která předurčí k přežití hlavně kapitálově silné společnosti, bez ohledu na business model. Velká část zprostředkovatelů tento krok nepřežije, což pro ně bude znamenat i sociální problém,“ dodává.


Čtěte také: Provize a zákon nabídky a poptávky



Úprava samozřejmě ovlivní výrazně i MLM společnosti. „Zásadní dopad bude mít úprava především na MLM obchodní modely a ještě více na ty, které jsou orientovány z většiny produkce na životní pojištění a jsou přitom střední velikosti tj. do 100 spolupracovníků,“ komentuje Tomáš Síkora, bývalý výkonný ředitel ČAP, který se na tvorbě zákona podílel od jeho počátku. Podobného názoru je i expertka na pojišťovnický trh Kateřina Lhotská. „Zprostředkovatele čeká období napjatého hospodaření, což možná někteří z nich nepřežijí. Mohli by to být ti, kteří na pojistném trhu stejně nemají co dělat, a působí na něm hlavně kvůli tomu, že se na něm dají manipulací s klienty "vydělat prachy". Ovšem je tu celá řada těch poctivých, kterým nezbývá než držet palce, aby situaci zvládli.

Dopady pro pojišťovny a výše provizí

Pojišťovny budou v následujících měsících pod velkým tlakem. Zprostředkovatelské společnosti na ně jistě budou tlačit s navýšením provizí. Kateřina Lhotská odhaduje, že provize po nějaké době dosáhnou až 280% oproti současné situaci. „Nárůst provizí samozřejmě to vyloučit nelze,“ souhlasí Tomáš Síkora. „Zprávy z trhu jsou takové, že někteří manažeři velkých MLM sítí už s novým požadavkem na růst odměn na pojišťovny přišli. Věřím však, že i ostatní budoucí parametry regulace distribuce týkající se povinného zveřejňování nákladů pojišťoven i způsobu výpočtu výše odměn u zprostředkovatelů spirálu nevytočí opět nesmyslně vzhůru.“ Výše provizí však bude jen součást této velké změny. „Pokles nově předepsaného pojistného u běžně placeného, finančně destabilizuje zejména menší pojišťovny, které patrně odejdou z trhu, resp. budou prodány velkým hráčům,“ předpovídá Jiří Šindelář. „Ostatní pojišťovny budou hledat cesty jak svým přeživším distributorům regulaci „vykompenzovat“, čímž se produkty ještě více znetransparentní. A konečně, velcí hráči budou nerušeně obhospodařovat své historické kmeny. V důsledku tak dojde ke kontrakci celého trhu, propojištění populace a ke snížení konkurence na obou stranách.

A co spotřebitel?

Pozměňovací návrh poslanců ČSSD se především opírá o ochranu spotřebitele. „Je pravdou, že ti, kteří nyní ukončí svoji smlouvu do dvou let, dostanou alespoň nějaké odkupné. Je však třeba přiznat, že to nebude odkupné odvozené od 80% ročního pojistného, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale méně. Budou na tom přesto o něco lépe než dnes. Ovšem klient, který ukončí svoji smlouvu v pátém roce (a možná už i ve čtvrtém), na tom nejspíš bude naopak hůř. O kolik záleží na tom, jak vysoké budou kalkulované distribuční náklady pojišťoven, z nich tvoří provize tu největší část (60-70%),“ zakončuje Kateřina Lhotská.

 

 Zdroj fotografie: finance.ajk.gov.pk

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články