Evropská komise „zdržuje“ legislativní proces ohledně přístupu k údajům o vozidle


			Evropská komise „zdržuje“ legislativní proces ohledně přístupu k údajům o vozidle

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) publikoval zprávu, která se týká volného přístupu k údajům o vozidle. Evropská komise (dále jen „Komise“) pracuje na legislativním návrhu, který by měl spotřebitelům umožnit volný přístup k údajům o vozidle. Podle GDV však legislativní proces vázne.

GDV zdůrazňuje, že vícekrát oznámená evropská úprava ohledně volného přístupu k údajům o vozidle je ohrožena. Thierry Breton, příslušný komisař pro vnitřní trh a služby, prý zřejmě nepokračuje v legislativní přípravě. Tím pádem vyvstává podle Jörga Asmussena, výkonného ředitele GDV, nebezpečí, že datový monopol výrobců automobilů nebude či nemůže být ani v tomto legislativním období ukončen.


Mohlo by vás zajímat: EIOPA se vyjádřila k „zombie“ cenám. K dispozici je i český překlad


Poskytovatelé mobility ale požadují okamžitou akci. V současné době výrobci automobilů kontrolují (tj. mají v držení) veškeré údaje o propojených automobilech. Pouze výrobci vědí, které údaje vozidla pro které účely zasílají. Přesměrování zpráv například o úrazech či nehodách na třetí osoby není pak často možné, i když by to řidič chtěl.  

Pojistitelé, opravny, automobilové kluby a jiní poskytovatelé služeb v oblasti mobility požadují už dlouho ukončení tohoto datového monopolu. Ten totiž brání volné a férové hospodářské soutěži a znevýhodňuje spotřebitele, kteří nemohou provádět výběr mezi alternativními nabídkami a musejí z důvodu neexistence skutečné konkurence platit vyšší ceny.


Mohlo by vás zajímat: Pro provoz autonomních vozidel je nutná příprava legislativy


GDV dále konstatuje, že Komise o tomto problému ví, ale doposud neschválila žádnou právní úpravu k překonání zmíněného datového monopolu. Vzhledem k novému zpoždění v přípravě příslušné legislativy žádá GDV Komisi, aby legislativní proces nebyl zpomalován. Podle GDV by měla spolková vláda využít svoji politickou váhu a zasadit se o pokračování legislativního procesu, aby datový monopol skončil ještě v tomto legislativním období.

K výše uvedenému je účelné dodat, že stanovisko[1] k této problematice zveřejnila dne 24. ledna 2023 i federace Insurance Europe (IE). Je tudíž zřejmé, že postoj GDV není ojedinělý a že jde skutečně o požadavek všech evropských pojistitelů. IE usiluje hlavně o to, aby řidiči měli přístup k údajům o jejich vozidle a byly nastaveny rovné podmínky mezi účastníky automobilového trhu a výrobci automobilů.


[1] https://www.insuranceeurope.eu/news/2817/delays-to-adoption-of-eu-legislative-proposal-must-end

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články