PricewaterhouseCoopers u nás zakládá Fraud Fórum


			PricewaterhouseCoopers u nás zakládá Fraud Fórum
15.12.2009 Pojistný trh

Nárůst nákladů, spojených s hospodářskou kriminalitou, zaznamenala v roce 2009 čtvrtina společnosti u nás. V rámci výzkumu na toto téma přiznala čtvrtina českých respondentů, kteří se stali obětí podvodu, že celkové náklady přesáhly 100 000 USD (zhruba 1 700 000 Kč). U 10 % to byl dokonce 1 milión USD. Uvedla to Kateřina Halásek Dosedělová z PricewaterhouseCoopers Česká republika.

„Tyto náklady představují značné částky, jejichž ztrátu si společnosti v čase hospodářského poklesu nemohou dovolit a jejichž ztrátě je často možné zabránit,“ konstatovala Halásek Dosedělová.

Podvod lze nalézt v každé firmě

Zjištěné statistické údaje pocházejí ze skutečných společností. V PricewaterhouseCoopers se oblastí podvodů zabývá 1400 lidí, 17 lidí se v České republice zabývá forenzními technologiemi.

Průzkum, jehož výsledky PricewaterhouseCoopers zveřejnila, je již pátý v pořadí. Osloveno bylo 3000 společností, z toho v ČR to bylo okolo 80 firem.

V České republice se obětí jednoho či více případů hospodářské kriminality stalo 24 % společností, což je pod průměrem střední a východní Evropy (34 %) i pod celosvětovým průměrem (30 %). Vzhledem k tomu, že V ČR je více podvodů odhaleno náhodou než pomocí zavedených systémů, lze usuzovat, že mnoho podvodů zůstává nezjištěno.

Je velmi zajímavé, že ve 30 % byl u nás podvod odhalen náhodou (celosvětově je to jen 13 %). Polovina podvodů byla odhalena na základě interního nebo externího varování. Prozatím k ničemu se zdají být anonymní informační linky, protože jejich pomocí nebyl odhalen ani jeden podvod.

Pohnutky ke spáchání podvodu

Pro spáchání podvodu musí být splněny tři podmínky: příležitost, pohnutka a schopnost zdůvodnit si takové jednání. Všichni respondenti, kteří si myslí, že jsou v současném ekonomickém prostředí vystaveni vyššímu riziku podvodu, se domnívají, že význam minimálně jednoho z těchto tří faktorů v uplynulém roce vzrostl.

V 58 % případů byla hlavní pohnutkou obava ze ztráty zaměstnání. Na druhém místě (33 %) je přesvědčení, že konkurence uplácí, aby získala zakázku.

Čtvrtina českých společností si myslí, že riziko hospodářské kriminality vzrostlo i v důsledku vyšší schopnosti lidí zdůvodnit si spáchání podvodu. Celých 80 % pachatelů uvedlo jako důvod potřebu udržet si životní úroveň.

Rovných 60 % respondentů v ČR uvedlo jako zdůvodnění pro spáchání podvodu přesvědčení, že „když to dělají ostatní, tak je to v pořádku“.

Měnící se tvář podvodů

Vede majetková zpronevěra – letos to je 60 % (v roce 2007 to bylo 38 %). Druhou příčku obsadilo zkreslování finančních informací (50 % proti loňským 12 %). Korupce a uplácení dosáhly 30 % (v roce 2007 to bylo 27 %). Je vidět, že jde o stálý růst! Ve střední a východní Evropě se korupce a uplácení vyskytly ve 44 % případů.

„Skutečný výskyt korupce a uplácení je v ČR ve skutečnosti vyšší a mnoho případů stále zůstává neodhaleno nebo nenahlášeno,“ konstatovala Halásek Dosedělová.

Profil pachatele

Roste podíl interních pachatelů. V 50 % případů šlo o zaměstnance společnosti (proti 40 % v roce 2007). Externích pachatelů bylo 45 %.

Tato skutečnost pravděpodobně souvisí s tím, že zaměstnanci lépe znají situaci uvnitř společnosti (včetně silných a slabých stránek), a proto mají lepší podmínky ke spláchání podvodu.

V 70 % případů kdy podvod spáchal zaměstnanec, šlo o pracovníka na nižší pozici. Ve 20 % to byl někdo ze středního managementu, v 10 % dokonce top management.

Tato čísla ovlivňuje skutečnost, že management se často podílí na podvodech, které je těžké odhalit (např. zkreslování finančních informací).

A kdo patří mezi externí pachatele? V ČR se na externích podvodech podílejí především obchodní zástupci (56 %), zákazníci (33 %) a dodavatelé (11 %).

Účinný boj proti podvodu

„Nejspolehlivějším nástrojem je firemní kultura. Zaměstnancům je potřeba vyslat signál, že podvody budou potrestány“, zdůraznila Halásek Dosedělová.

Ve většině případů firmy interního pachatele propustily (v 80 %), v 60 % případů s ním zahájily trestně právní řízení.

Je pozitivní, že letos neexistoval ani jediný případ, kdy společnost nepodnikla vůči pachatelům žádné kroky (v roce 2007 to bylo 12 % respondentů).

Je však znepokojivé, že 30 % respondentů neprovedlo v uplynulém roce hodnocení rizik podvodů a 29 % ho provedlo pouze jednou. Zcela nepochopitelné je přesvědčení českých společností, že se v budoucnu s hospodářskou kriminalitou nesetkají.

 

Fraud Fórum

Součástí boje proti podvodu je také to, že PricewaterhouseCoopers Česká republika zakládá Fraud Fórum.

Jde o veřejnou platformu, přístupnou všem firmám, která by měla sloužit ke sdílení znalostí a zkušeností manažerů a odborníků, jež se zabývají prevencí, odhalováním a vyšetřováním podvodů v organizacích.

Veškeré informace lze nalézt na www.pwc.cz/fraudforum.

Dagmar Šístková

 

Share/Bookmark

Zdroj: Dagmar Šístková

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články