Přerušení provozu je nejvýznamnější riziko pro potravinářské a nápojové firmy


			Přerušení provozu je nejvýznamnější riziko pro potravinářské a nápojové firmy
3.7.2024 Škody, Zahraničí

Téměř polovina potravinářských a nápojových společností (48 %) uvedla, že největší interní riziko pro jejich úspěch představuje přerušení provozu, těsně následované rizikem přerušení dodavatelského řetězce (40 %). Zjistila to v květnu publikovaná studie společnosti WTW Global Food and Beverage Risk Outlook 2024.

Na pozadí globální nestability, konfliktů, klimatických změn a krize životních nákladů se „navigace“ firem v turbulencích a potenciálních narušeních stala v tomto odvětví novou normou.


Mohlo by vás zajímat: Hlavní výsledky Marsh McLennan v 1. čtvrtletí 2024


Společnosti jsou ve svých výhledech pochopitelně opatrné. Více než 4 z 10 (41 %) potravinářských a nápojových společností pociťují potřebu zvýšit likviditu pro příští 2 roky mezi svými hlavními strategickými cíli, aby měly finanční sílu zvládnout případné další otřesy a šoky. Mezi další priority patří snížení nákladů (38 %) a stabilizace podniku (35 %).

Kromě toho rostou pochybnosti společností o jejich schopnosti držet krok s rychlými změnami spotřebitelských chutí a preferencí, což za riziko označila třetina společností (36 %). Je to však také oblast příležitostí, protože firmy se mění, aby využily nejnovější spotřebitelské trendy.

Více než polovina podniků (53 %) uvedla, že hlavní příležitostí je udržitelnost, oblast zdraví a wellness. Ve srovnání s rokem 2022 je mezi spotřebiteli menší nadšení pro rostlinné náhražky masa, a naopak zvýšený zájem o zdraví střev, výživu a udržitelnou produkci.

Navzdory výzvám přijímají potravinářské a nápojové podniky opatření k budování odolnosti, přičemž 47 % z nich reviduje své plány kontinuity podnikání každých šest měsíců a 31 % čtvrtletně. Více než čtvrtina podniků (29 %) však uvedla, že jejich pojištění zahrnuje pouze škody na majetku v případě extrémních povětrnostních podmínek (živlů), aniž by se vztahovalo na přerušení provozu, které je klíčovým faktorem obnovy a odolnosti.


Mohlo by vás zajímat: S-PEDELEC: Tato pravidla pro provoz platí v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku


Simon Lusher, globální šéf pro oblasti potravinářství a nápojů ve společnosti WTW, řekl: „Mnoho výzev, kterým dnes čelí potravinářské a nápojářské firmy, je značně odlišných od těch, které musely překonávat dříve. Geopolitická nestabilita, konflikty a krize spojená s životními náklady lidí, spolu se všeobecnou změnou klimatu, digitalizací a udržením tempa vývoje s potřebami a přáními spotřebitelů jsou v rychle se měnícím světě stále těžší úkoly. Zatímco náš průzkum ukazuje, že podniky podnikají kroky k větší odolnosti vůči těmto výzvám, je dobré v rámci tohoto procesu přehodnotit i kritické problémy v podnikání, tedy v oblastech, na které se zaměřují. Jak mohou řídit klíčová rizika, kterým čelí, a kde mohou potřebovat větší ochranu. Tímto způsobem jsou podniky připraveny téměř na každý pohyb a posun či událost, a provoz může pokračovat dál.“


Mohlo by vás zajímat: Exkluzivní fotogalerie: Jaký byl galavečer Pojišťovny roku 2023?


O průzkumu

Průzkumu WTW Global food and beverage risk outlook 2024 se v listopadu 2023 zúčastnilo 400 vedoucích pracovníků s rozhodovací pravomocí v oblasti řízení rizik v předních potravinářských a nápojových společnostech. Kompletní zprávu si můžete stáhnout ZDE

O společnosti WTW

Společnost WTW (NASDAQ: WTW) poskytuje řešení založená na datech a znalostech v oblasti lidských zdrojů, rizik a kapitálu. S využitím globálního pohledu a místních zkušeností zaměstnanců WTW, kteří působí ve 140 zemích a na 140 trzích, poskytuje organizacím poradenství pro jejich strategii, zvýšení odolnost organizace, motivaci zaměstnanců a maximalizaci výkonnosti.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články