Vladimír Přikryl: Jaké výzvy čekají českou legislativu v roce 2023?


			Vladimír Přikryl: Jaké výzvy čekají českou legislativu v roce 2023?
18.1.2023 Pojistný trh

Pandemie covidu plynule přešla ve válečnou, energetickou a inflační krizi. Jak tyto negativní faktory ovlivní oblast nejen tuzemského pojišťovnictví? V dnešním zamyšlení představí své postřehy specialista na pojišťovnickou legislativu Vladimír Přikryl.

Rok 2022 připravil nejen pro Českou republiku celou řadu nečekaných událostí a s tím spojených problémů a výzev. Sotva dozněly důsledky pandemie covidu, přišla ruská agrese vůči Ukrajině, což zcela zásadně ovlivnilo životy nás všech. Prudké zvýšení životních nákladů jako důsledek skokového navýšení cen energií a vysoké míry inflace je výrazným zásahem do finanční situace nejen občanů, ale i firem. Nakolik se to projeví v pojištění, ukáže teprve následující vývoj.


Mohlo by vás zajímat: Nejrizikovější oblasti výskytu nehod s alkoholem jsou jižní Morava a Plzeňsko


S politováním musím konstatovat, že i přes snahu Senátu PČR se nepodařilo odstranit monopol Pojišťovny VZP v komplexním zdravotním pojištění cizinců. Přestože nám Evropská komise prodloužila dobu na odpovědi na otázky položené v souvislosti s tímto monopolem, nepodařilo se návrh na jeho odstranění posunout za hranicí 1. čtení. České republice tak v roce 2023 hrozí  nejen sankce za porušení evropských pravidel  stanovených pro provozování pojišťovací činnosti ze strany Evropské komise, ale také s tím spojené negativní vnímání schopnosti politické reprezentace zajistit rovné tržní podmínky.

Smutná zpráva na konci roku 2022 o smrti generálního ředitele ČPP Jaroslava Besperáta, nám opět připomněla, jak tenká je hranice mezi bytím a nebytím bez ohledu na náš věk. Mířím tím tak na životní pojištění, které si na našem pojistném trhu určitě zaslouží větší význam. Obávám se však, že zhoršené životní podmínky tomu budou do značné míry bránit. Přitom statistiky dokazují, že se náš věk prodlužuje, bohužel, ve stejné míře se neprodlužuje doba života bez závažnějších zdravotních problémů. Přál bych si proto, aby se v roce 2023 podařilo alespoň pokročit v podpoře pojištění dlouhodobé zdravotní péče.


Mohlo by vás zajímat: Pavel Wiesner je předsedou představenstva České podnikatelské pojišťovny


Co se týká evropské regulace, pak Česká republika byla jako předsednická země v oblasti pojišťovnictví úspěšná posunutím návrhu směrnice, kterou se stanoví rámec pro ozdravné postupy a řešení krize pojišťoven a zajišťoven (IRRD) na úroveň trialogů. Lze tak očekávat, že by v roce 2023 mohl být návrh směrnice schválen. Tím by po uplynutí dvouleté implementační lhůty příslušné orgány členských států získaly další nástroje k řešení pojišťoven a zajišťoven, kterým hrozí úpadek nebo jsou v úpadku, aniž by muselo dojít k insolvenčnímu řízení nebo likvidací. Současně lze očekávat i přijetí novely směrnice Solventnost II, která by měla zejména posílit bezpečnost provozování pojišťovací a zajišťovací činnosti i v přeshraničním kontextu společně s větší mírou proporcionality v dohledové činnosti.

Na domácí legislativní scéně by se měl v roce 2023 objevit zejména návrh nového zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a nový zákon o účetnictví. Oba tyto návrhy přinášejí řadu významných změn, které by měly v oblastech, na které jsou zaměřeny, ovlivnit budoucnost na řady let. Rok 2023 tak bude obdobím nejen jejich schvalování, ale i přizpůsobení se novým podmínkám, neboť se u obou předpokládá nabytí účinnosti 1. ledna 2024.

Vladimír Přikryl
Specialista na pojišťovnickou legislativu

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články