Co dělat, pokud došlo k výpadku elektřiny?


			Co dělat, pokud došlo k výpadku elektřiny?

Bez elektřiny si lze jen stěží představit naše každodenní činnosti. Elektřinu využíváme k různým činnostem a je proto pořádně nepříjemné, pokud dojde k jejímu výpadku. V případě, že tato situace nastane, existuje několik řešení.

Lokální výpadek

Jednou z možností, ke které čas od času dojde, je lokální výpadek elektřiny. K tomu nejčastěji dochází, pokud byl přetížen hlavní jistič. Například důsledkem příliš mnoha zapnutých spotřebičů najednou. V takovém případě je důležité zjistit, zda tento výpadek postihl pouze vaši domácnost, sousedy, anebo celou ulici.

Jestliže elektřina vypadla pouze ve vašem domě, pravděpodobně postačí nahodit hlavní jistič. Tento proces je jednoduchý a v případě, že se nejedná o větší komplikace, se elektrický proud obnoví a vy tak můžete pokračovat ve svých činnostech.

Přerušení dodávky elektřiny

Může se také stát, že výpadek elektřiny postihne celou ulici či více domů. V takovém případě je pravděpodobné, že se jedná o poruchu. Takovéto události jsou mnohdy hlášeny na stránkách poskytovatele elektřiny. Mnohdy nezbývá, než období bez elektřiny přečkat a počkat, než dojde k jejímu obnovení.

Volání na poruchovou linku většinou nemá moc smysl, jelikož bývá přetížená. Snažte se proto informovat on-line. Takovýto výpadek by neměl příliš dlouho trvat. Hodí se mít po ruce svíčky jako náhradu osvětlení v domácnosti, abyste doma nezůstali úplně potmě.

Plánované přerušení

Kromě výpadků může být přerušení elektřiny také plánované. Většinou z důvodu oprav a kontrol, aby vše fungovalo, jak má. O přerušení dodávky elektřiny je nutné vždy informovat předem, a to alespoň 15 dní před plánovaným přerušením.

Informace tak můžete najít na webových stránkách, úřední desce, či jsou vylepovány informační plakáty v blízkosti vašeho domu. Jestliže jste však toto oznámení nezaregistrovali předem, je dobré si ověřit, zda nejde o plánované přerušení, než se rozhodnete řešit problém jako výpadek proudu. Nenadálé přerušení energie musí být obnoveno do 18 hodin od vzniku poruchy, přičemž v Praze je hranicí dokonce dvanáct hodin.

Jestliže k obnovení nedojde, máte nárok žádat finanční náhradu od dodavatele energií. Jedná se o 10 % z ročních poplatků, přičemž maximální hranicí je šest tisíc korun. Tuto nepříjemnost si tak můžete později vynahradit nákupem něčeho hezkého. Slevové kupony vám otevírají možnosti příjemných cen a skvělých akcí.

Jestliže dojde k výpadku elektrické energie, je třeba se v situaci rychle zorientovat. Důvodů totiž může být několik. V neposlední řadě dokonce i ten, že jste včas nezaplatili za dodávku elektřiny. V případě, že výpadek trvá delší dobu, je vhodné hledat informace, díky kterým zůstanete v obraze.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS