Jak správně pojistit stavební firmu


			Jak správně pojistit stavební firmu

Pojištění je pro mnohé podnikatele nutným zlem. V mnoha případech se však opravdu vyplatí a předejde celé řadě starostí a nemalých finančních výdajů. Jaké druhy pojištění pro stavební firmy existují a na co si dát při sjednávání pojistky pozor?

Proč uvažovat o pojištění pro firmy a OSVČ

Pojištění pro firmy a živnostníky v současnosti nabízí téměř všechny pojišťovny. Pojistit je možné stavby, movité věci i odpovědnost. Podnikatelé se také mohou pojistit proti živlům, úrazům, krádeži, ztrátám, vandalismu, nebo třeba přerušení provozu.

Ve zkratce je možné říci, že ve vašem podnikání můžete pojistit téměř cokoliv. Některé pojištění je dokonce u podnikatelů ze zákona povinné. Každý podnikatel by měl zvážit rizika svého podnikání a ujasnit si, zda má dostatečné rezervy na to, aby uhradil případné škody. Pokud ne, pojištění je rozhodně namístě.

Pojištění pro stavební firmu: jaké druhy existují?

Z údajů Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2021 vyplývá, že stavební firmy využívají řadu pojištění a pojistnou událost nahlašují téměř u desetiny zakázek. Nejčastěji si stavební firmy sjednávají pojištění obecné odpovědnosti firmy, pojištění majetku, stavebně montážní pojištění a pojištění strojů.

Někteří z nich mají sjednané také pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou vadou výrobku a pojištění přepravovaných věcí. A jaké jsou nejčastěji nahlašované pojistné události ze strany stavebních firem? Jde o škody způsobené na majetku třetích osob.

Stavebně montážní pojištění

Pokud vaše firma staví nebo montuje, je dobré uvažovat o stavebně montážním pojištění, které se vztahuje na škodu způsobenou při stavební či montážní činnosti.

Může se jednat o zničení budovaného stavebního nebo montážního díla nahodilou událostí. V rámci tohoto pojištění je také pojištěné odcizení části budovaného díla a odpovědnost za újmu způsobenou třetím osobám ve spojení s uvedenými aktivitami.

Pojištění odpovědnosti pro podnikatele

Pojištění odpovědnosti pro podnikatele vám přijde vhod, když vyrobíte vadný výrobek nebo když způsobíte havárii. Toto pojištění hradí totiž újmy na životě a zdraví člověka i na zvířeti a hmotné věci, které v souvislosti se svou podnikatelskou činností způsobíte jinému subjektu.

Pojištění nemovitostí

Zejména pro stavební firmy je důležité právě pojištění nemovitostí (budov a ostatních staveb). Pojištění kryje živelní škody, škody z odcizení, vandalismu nebo škody na sklech. Pojištění se může vztahovat i na náklady na vyklizení místa pojištění nebo třeba náklady na úhradu vodného a stočného. Pojistit můžete i vedlejší, hrubé nebo rozestavěné stavby.

Pojištění odpovědnosti zaměstnavatele

Každý zaměstnavatel musí být ze zákona pojištěný pro případ pracovního úrazu nebo nemoci z povolání svých zaměstnanců. Zákonné úrazové pojištění zaměstnanců vzniká v den vzniku prvního pracovněprávního vztahu u zaměstnavatele.

Úrazové pojištění zaměstnanců je ze zákona povinné.

Úrazové pojištění zaměstnanců je ze zákona povinné.

Pojištění vozidel

Pokud máte ve firmě služební automobil, i na něj si musíte zařídit povinné ručení a ideálně také havarijní pojištění. Havarijní pojištění se obvykle vztahuje na živelní škody, střet se zvěří a poškození zvěří, střet, pád a náraz vozidla, asistenční služby a vandalismus.

Pojištění majetku

V případě pojištění majetku je možné pojistit stavby, věci hmotné movité, zásoby, skla i finanční ztrátu.

Pojištění strojů

Pokud vaše firma vlastní drahé stroje, jejichž poškození by mohlo vést k omezení výroby nebo k finanční ztrátě, kterou si firma nemůže dovolit, je namístě stroje pojistit. Pojištění výrobních zařízení se vztahuje na vandalismus, vady materiálu, výrobní vady, krádeže, působení živlů, vnitřní mechanické poruchy a další podnikatelská rizika. Více o pojištění výrobních strojů se dozvíte v tomto článku.

Pojištění právní ochrany

V případě, že se rozhodnete pro pojištění právní ochrany, můžete počítat s tím, že vám pojišťovna uhradí náklady na advokáta nebo jiného odborného zástupce, náklady na soudní, správní a ostatní poplatky, náklady na znalecké posudky a nezbytné provedené důkazy a všechny ostatní náklady spojené s právní ochranou vašeho podnikání.

Pojištění kybernetických rizik

Čím dál tím více firem se potýká s kybernetickými útoky, které je stojí nemalé peníze. Řešením, jak těmto finančním ztrátám předejít, je pojištění kybernetických rizik. Pojištění kryje nejen náklady na finanční ztráty způsobené kybernetickým incidentem, ale také náklady na odborníky či obnovu dat. Některé pojišťovny poskytují náhradu za finanční ztrátu způsobenou přerušením nebo omezením provozu.

Jak sjednat komerční pojištění pro podnikatele?

V současné době je velmi snadné stavební firmu pojistit. V případě, že se rozhodnete pro určitou nabídku, stačí kontaktovat pojišťovnu, například prostřednictvím online formuláře, a následně se vám ozve poradce, který vám vše objasní a poradí vám, která pojistka bude pro vaši firmu nejvhodnější.

Sjednejte si pojištění u kvalifikovaného zprostředkovatele.

Sjednejte si pojištění u kvalifikovaného zprostředkovatele.

Pojistné podmínky čtěte důkladně

Před podpisem smlouvy je důležité seznámit se s pojistnými podmínkami uvedenými v pojistné smlouvě, ty se liší podle toho, u jaké pojišťovny pojistku sjednáváte. Každá pojišťovna vypracovává pojistku individuálně podle potřeb klienta s ohledem na krytí specifických podnikatelských rizik nebo na výši pojistných částek. K pojištění je také možné zvolit řadu různých připojištění, která vyplývají z podnikatelské činnosti.

Několik tipů na závěr aneb Na co si dát pozor?

Pokud se rozhodnete sjednat pojištění, je dobré využít služeb pojišťovacího zprostředkovatele, který rozumí všem termínům a vše vám jednoduše vysvětlí. Před tím, než pojistku uzavřete, měli byste se zaměřit i na výluky z pojištění. Je také třeba správně zvolit rozsah pojištění. Aby bylo pojistné krytí účinné, je nutné, aby byl podnikatel nebo firma pojištěný na činnost, kterou provozuje a má příslušné živnostenské oprávnění.

Část firem v ČR stále považuje pojištění za zbytečný náklad. Ale pouze do chvíle, než se něco stane. Chraňte své podnikání a sjednejte si pojištění, které vám ušetří mnoho starostí i financí.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS