Kouření klienta významně ovlivňuje cenu pojištění


			Kouření klienta významně ovlivňuje cenu pojištění
17.11.2022 Spektrum, Pojistný trh

Na 17. listopadu připadá Mezinárodní nekuřácký den. Podle odborníků způsobuje kouření cigaret čtrnáct typů rakoviny a desítky dalších onemocnění. V průměru si kuřáci zkracují život nejméně o deset let. Je tedy jasné, že kouření hraje podstatnou roli i v životním pojištění.

Podle červnových informací serveru Zdravé zprávy holduje tabáku čtvrtina Čechů starších patnácti let. Podle šetření o užívání tabáku a alkoholu v České republice (NAUTA), zveřejněného Státním zdravotním ústavem (SZÚ), počet kuřáků v Česku loni stoupl o 1,3 %. Zatímco v roce 2020 v u nás kouřilo 23,1 % lidí nad 15 let, loni už to bylo 24,4 %. Denně u nás dle výsledků průzkumu tabák kouřilo 22 % mužů a 13,3 % žen. Celkově každodenní kuřáci spotřebovali 15 až 24 kusů cigaret za den, což odpovídá konzumaci v předchozím roce 2020.


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 3Q 2022: Předpis smluvního pojistného se meziročně navýšil o 7,5 %


Nové trendy

Loni v české populaci přibylo i kuřáků elektronických cigaret a uživatelů zahřívaného tabáku. E-cigarety u nás loni užívalo 7,4 % osob, 4 % z nich dokonce denně. Přibližně polovina z uživatelů e-cigaret kouří současně i klasické cigarety. A téměř 30 % jich před začátkem užívání e-cigaret nikdy klasické cigarety nekouřilo. Zahřívané tabákové výrobky nyní užívá 7 % dotázaných. Především s ohledem na růst počtu uživatelů zahřívaného tabáku a elektronických cigaret je třeba konzumenty upozorňovat, že i tyto „náhražky“ klasických cigaret přinášejí nemalá zdravotní rizika a významně zvyšují riziko rozvoje rakoviny. Jak upozorňují lékaři, náplň pro elektronické cigarety totiž většinou obsahuje až 20 procent nikotinu.


Mohlo by vás zajímat: INSIA je součástí skupiny UNILINK. Ivan Špirakus zůstává generálním ředitelem


Kuřáci si krátí život

O škodlivosti kouření v jakékoli formě jasně svědčí data tuzemských zdravotních institucí. Každoročně u nás na následky kouření umírají desetitisíce lidí. Přičemž 16 až 18 tisíc z kuřáků zemře nejčastěji v souvislosti se zhoubným novotvarem průdušnice, průdušek a plic, anebo chronické obstrukční plicní nemoci. Pro představu: to je takové množství, jako kdyby vymřel celý Benešov nebo celé Otrokovice. Dvě třetiny závislých na nikotinu umírají před dovršením 65 let věku. Zemřou ale i tisíce lidí na následky pasivního kouření. Pracující v kuřáckém prostředí nebo lidé žijící v domácnosti s kuřáky mají dvakrát vyšší riziko infarktu a také podstatně vyšší riziko rakoviny a mrtvice. Vliv kouření se projevuje i ve snížení plodnosti nebo ve zvýšené lomivosti kostí.

Co na to pojištění

Souvislost mezi kouřením a zvýšeným rizikem určitých onemocnění nebo dřívější smrti je statisticky prokázaná. Pojišťovny samozřejmě na vstupu do pojištění proto tento neduh u svých klientů pečlivě sledují. „Týká se to hlavně rizika smrti v životním pojištění a také připojištění závažných onemocnění, ale rovněž třeba pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti nebo úrazového pojištění,“ vypočítává Helena Radovanská, ředitelka vývoje produktů UNIQA.


Mohlo by vás zajímat: Škodní inflace se zvyšuje. Příčinnou jsou škody na zdraví i ekonomická situace


UNIQA se snaží podchytit souvislost také v rodinné anamnéze. Dotazuje se na výskyt „kuřáckých“ diagnóz, jako jsou karcinom plic, ischemická choroba srdeční a infarkt, mrtvice nebo astma v přímé příbuzenské linii ve věku do 60 let. Pokud je zachycen výskyt takových onemocnění u blízkých osob kuřáka, ten musí počítat s příplatkem podle četnosti, případně i s výlukou na příslušné choroby, zejména pro rizika invalidity a velmi vážných onemocnění. Přirážka se pohybuje v průměru v desítkách procent. Už před pěti lety zavedla UNIQA plošně slevu pro klienty, splňující parametry „štíhlého nekuřáka“ (podle BMI). Ten zaplatí až o 20 % méně na rizika smrti nebo v připojištění velmi závažných chorob.

Informaci o kouření uvádí klient při sjednání pojištění ve zdravotním dotazníku. Má-li být pojištění sjednáno na vyšší pojistnou částku (cca od 6 milionů korun), UNIQA vyžaduje i lékařskou dokumentaci klienta, nebo může nechat dotyčného vyšetřit vlastním revizním lékařem. „I z těchto zdrojů si pojišťovna ověří, zda jde o kuřáka či nikoli. Zkoumá rovněž konzumaci návykových látek a motiv k jejich užívání, protože určité druhy a dávky mohou být předepsány i jako medicínský prostředek,“ vysvětlila Eva Trajboldová, manažerka pojištění osob UNIQA, a dodává: „V posledních několika letech se v našem kmeni životního pojištění vyskytuje asi 12 % kuřáků, přičemž jejich podíl pomalu klesá.“


Mohlo by vás zajímat: Martin Žáček ve výběru nejinspirativnějších šéfů v Česku podle Forbesu


Další zdravotní strašáky

Samozřejmě se nesleduje jako rizikový faktor pouze kouření, ale i další, jako je obezita nebo vysoký krevní tlak. Je-li zátěž vícenásobná, přijetí klienta je možné jen za podstatně vyšší přirážku nebo s odpovídající výlukou statisticky pravděpodobných souvisejících diagnóz.

Zdánlivě nejjednodušší je situace u vysokého tlaku. Ten lze dnes medikamenty úspěšně kompenzovat, takže v případě léčených hypertoniků rizika nehrozí. Problémem jsou však pacienti, kteří o této zátěži nevědí, protože podceňují prevenci. Přitom oběhové problémy jsou nejčastějšími potížemi i příčinami úmrtí v ČR, a s nimi hypertenze přímo souvisí.

Nadváha se aktuálně ukazuje jako šířící se fenomén u klientů životního pojištění. „Dá se spekulovat o dvou faktorech: tím aktuálním je dva roky trvající pandemie se všemi omezeními, kvůli níž se lidé méně hýbali a tloustli. Roli hraje ale také objektivní skutečnost, že do životního pojištění vstupují lidé ve vyšším věku, jenž je zpravidla spojen s vyšší hmotností,“ komentuje vývoj Eva Trajboldová.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2021 na Slovensku dle oPoisteni.sk


V posledních letech jsou noví klienti v životním pojištění UNIQA každý rok „tlustší“. Dokonce jejich průměrné BMI dosáhlo nejvyšší úrovně za posledních 12 let. Zatímco tato hodnota se v UNIQA ještě do roku 2014 držela v průměru pod 25, poté už se pravidelně pohybovala nad touto hranicí. A ta je současně předělem mezi normální hmotností a počínající nadváhou. Dá se tedy říct, že klienti UNIQA už úplně zdravou váhu v průměru nemají. Meziroční přírůstek BMI byl navíc během pandemie zatím nejvyšší.

„Kouření je však při uzavírání životního pojištění výrazně horší faktor než nadváha či dokonce obezita. Cigarety zvyšují úmrtnost už v mladším věku až dvojnásobně, zatímco obezita zpravidla sebere pár let života až starším ročníkům,“ uzavírá Eva Trajboldová, manažerka produktů pojištění osob UNIQA.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články