Obchodní válka prezidenta Trumpa. Jak nové celní tarify ovlivní globální ekonomii?


			Obchodní válka prezidenta Trumpa. Jak nové celní tarify ovlivní globální ekonomii?
3.6.2019 Zahraničí

Počátkem května prezident Trump zveřejnil strategii zvyšování dovozního cla na veškeré zboží dovážené z Číny, a počínaje 10. květnem tak Spojené státy zvýšily clo na čínské zboží v objemu 200 miliard amerických dolarů ze současných 10 % na 25 %. Hlavní příčinou zavedení tohoto kroku má být pomalé tempo obchodního vyjednávání mezi oběma zeměmi.

V reakci na zvýšení cla lze očekávat, že se globální HDP a celkový obchodní růst zpomalí o půl procentního bodu bezprostředně po zavedení nových celních opatření a až o 2 procentní body v průběhu následujících dvou let. Nejcitelněji by to však pocítila právě Evropa – hrubý domácí produkt by se snížil o 0,6 p. b. oproti propadu o 0,5 p. b. ve Spojených státech a 0,3 p. b. v Číně.

V případě, že by Spojené státy zavedly další tarify na čínský import zboží o objemu 325 miliard dolarů a na import aut o objemu 200 miliard, spatřují analytici reálnou hrozbu naplnění krizového scénáře obchodní války. Další celní opatření by však měla přímý dopad na koncové spotřebitele ve Spojených státech a vzhledem k tomu, že se v USA blíží prezidentské volby, je nepravděpodobné, že by se scénář zavádění dalších celních tarifů realizoval.


Mohlo by vás zajímat: Vladimír Krajíček: Klienti si přestávají uvědomovat vlastní odpovědnost


Již nyní je zřejmé, že přetrvávající nejistota na globálních trzích bude negativně ovlivňovat veškeré obchodní a investiční plány. Ukázalo se, že zatímco v roce 2018 celní opatření ze strany USA zpomalila celosvětový růst o 0,3 p. b., v USA vedla obchodní nejistota k poklesu až o 0,5 p. b. Pokud mezi Čínou a Spojenými státy nedojde k dohodě ani ve druhém či třetím čtvrtletí, lze očekávat, že každé dva další následující měsíce bude přetrvávající nejistota zpomalovat globální obchod o další 0,1 p. b. A stejným tempem bude každé další čtyři měsíce nejistota zpomalovat také globální ekonomiku,“ říká Jakub Cerman, ředitel oddělení Risku Euler Hermes.

Vzhledem k aktuální situaci se bude Federální rezervní systém (Fed), stejně tak jako Evropská centrální banka pravděpodobně pokoušet taktizovat – zaujmou spíše umírněné stanovisko, bez tendence snižovat rating jednotlivých zemí v bezprostředním krátkodobém horizontu. Nicméně přísná korekce kapitálových trhů a rostoucí úrokové rozpětí ze strany Fed v prvním čtvrtletí roku 2020 jsou stále jednou z poměrně aktuálních variant možného dalšího vývoje. Tyto kroky by však mohly spustit vlnu zpřísňování měnových a finančních podmínek, podobně jako tomu bylo v posledním čtvrtletí roku 2018, což by negativně ovlivnilo domácí poptávku.


Mohlo by vás zajímat: Vývoj počtu poradců v 1Q 2019


Obchodní celní válka mezi USA a Čínou vyvolá velkou nestabilitu i na kapitálových trzích. Akciový index S&P 500 pravděpodobně zažije korekci o více než 20 %, a vrátí se tak na úroveň z konce roku 2018. To by podpořilo bezpečná aktiva, jelikož se očekává 2% výnos desetiletého státního dluhopisu USA (v porovnání s dnešními 2,44 %). Oproti tomu úvěrové trhy, které byly před zvýšením cla spíše uzavřené, budou podle odhadů v korporátním BBB segmentu Spojených států rozšiřovat úrokový spread až k 200 bp z dnešních 155 bp. V Číně zase poklesly v prvním čtvrtletí 2019 zisky průmyslu o 3,3 % v důsledku slabých obchodních vyhlídek exportérů. Tamější úřady zavádějí řadu nových opatření, která navyšují zadlužování – bankovní úvěry v soukromém sektoru se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 13 %.

Zdroj: Euler Hermes

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články