Zkoumání vlivu klimatické změny na závažné živelní události


			Zkoumání vlivu klimatické změny na závažné živelní události

Na americkém portálu Insurance Journal byl v červenci zveřejněn článek, který vychází z vědecké studie o klimatu. Vědci zkoumali především roli, kterou klimatická změna sehrála u jednotlivých klimatických událostí za poslední dvě dekády.  

Závěry výše zmíněné studie potvrzují varování, že globální oteplování změní náš svět. Dále je v ní objasněno, které informace nejsou zatím k dispozici. Luke Harrington, jeden z autorů studie z Victoria University ve Wellingtonu, tvrdí, že pokud jde o vlny veder a extrémní dešťové srážky, tak vědci prý mnohem lépe chápou, jak se intenzita těchto událostí mění v důsledku klimatické změny. Méně znalostí a poznatků je o tom, jak klimatická změna ovlivňuje ničivé požáry a sucho.


Mohlo by vás zajímat: Jak si z dovolené nepřivést místo suvenýrů pojistný průšvih?


Pro zpracování výše uvedené studie příslušní vědci využili stovky vědeckých studií či výzkumných prací, jejichž cílem bylo vyčíslit, jak klimatická změna ovlivnila extrémní události, přičemž aplikovali počítačovou simulaci a pozorování počasí.  Vědci dospěli taktéž k závěru, že v řadě zemí s nízkým či středně velkým příjmem existuje velký nedostatek dat, což znesnadňuje pochopení toho, co se v těchto regionech děje.  U jednotlivých klimatických rizik dospěli autoři studie k těmto závěrům.

Vlny veder

Zde je vysoce pravděpodobné, že klimatická změna věci zhoršuje. Velmi mnoho těchto událostí napříč světem se stalo díky klimatické změně intenzivnějšími a pravděpodobnějšími. Obecně se dá tvrdit, že dříve měla vlna veder pravděpodobnost 1 ku 10, ale nyní je pravděpodobnost třikrát vyšší. Teploty jsou vyšší o 1 stupeň Celsia ve srovnání se stavem bez klimatické změny. Na aktuálních poznatcích z Asie i Evropy lze dokumentovat, že frekvence těchto klimatických událostí vzrostla.

Dešťové srážky a povodně/záplavy

V předposledním červnovém týdnu tohoto roku nastaly v důsledku silného deště rozsáhlé povodně v Číně. V tutéž dobu byl postižen Bangladéš povodněmi, jež vyvolaly záplavy. Celkově se dá tvrdit, že silný déšť se stává běžnější a intenzivnější událostí. Důvodem je, že teplejší vzduch drží více vlhkosti a bouřkové mraky jsou pak „těžší“, a to předtím, než se začnou vyprazdňovat. Situace se ovšem různí v jednotlivých oblastech světa. Některé oblasti „dostávají“ opravdu málo dešťových srážek.


Mohlo by vás zajímat: Evropští pojistitelé mají zájem o maximum údajů z veřejných databází


Sucho

U tohoto rizika bylo pro vědce velmi obtížné vyčíslit, jak klimatická změna ovlivňuje sucho. Faktem je, že některé regiony trpí pokračujícím suchem. Vyšší teploty v západní části USA vedou k rychlejšímu tání sněhové pokrývky a podporují odpařování. Sucho ve východní Africe bylo doposud spojováno přímo s klimatickou změnou. Vědci ale nyní tvrdí, že pokles (množství srážek) v jarním dešťovém období je vázán na teplejší vodu v Indickém oceánu. To způsobuje, že deště většinou spadnou už nad oceánem.

Ničivé požáry

Vlny veder a sucho zvyšují také riziko ničivých požárů, obzvláště tzv. mega požárů, jež zasáhnou plochu větší než 100 000 akrů (1 akr = cca 4000 m2). Například opravdu silný požár řádil v dubnu 2022 ve státě Nové Mexiko (USA), přičemž tamní sucho bylo větší, než se očekávalo, a i proto se tento požár vymkl kontrole, přičemž poničil plochu o rozsahu 341 000 akrů.

Tropické cyklóny

Globálně se prý četnost bouří nezvýšila. Nicméně cyklóny jsou nyní častější v centrálním Pacifiku a severním Atlantiku a méně časté v Bengálském zálivu, západní části severního Atlantiku či v jižní části Indického oceánu. Lze prý dokázat, že tropické bouře se stávají intenzivnějšími a dostávají se ve větší míře na pevninu, přičemž přinášejí více deště, a to většinou v jediné oblasti. 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články