Sloupek Kateřiny Lhotské: Nejsou lidi


			Sloupek Kateřiny Lhotské: Nejsou lidi
23.1.2017 Komentáře

Ne, to není výkřik zoufalého šéfa likvidace reagujícího na neustálé výtky ohledně prodlužující se doby nutné k vyřízení škody a rostoucího restantu. Tentokrát jde o stesky německých pojišťoven na to, že jim klesá počet klientů a že z tohoto pohledu nevypadá moc růžově ani budoucnost.

Ale popořádku. Pojišťovny v zemi našich západních sousedů zjistily, že stejně jako se snižuje populace tamních obyvatel, bude ubývat i jejich klientů. Což je samo o sobě jistě objevné zjištění. S trochou jedovatosti lze namítnout, že mohou být v klidu, protože tuto díru, stejně jako tu na pracovním trhu, jistě zaplní masa nově přišedších. Ale dost legrace a uvažujme reálně.

Pokles počtu klientů má být podle demografických studií poměrně znatelný. Píše se až o desítkách procent. Není překvapením, že absolutně největší úbytky se mají týkat nejmasovějších produktů – pojištění odpovědnosti. Ať už se jedná o pojištění odpovědnosti z provozu vozidle, nebo pojištění všeobecné odpovědnosti.  

Německé pojišťovny avizují, že bude nutné zvyšovat pojistné (kde jen jsme podobná vyhlášení už slyšeli…). Očekávají totiž, že se budou postupně zvyšovat vyplacená plnění a asi by se našly i další důvody. Třeba to, že u menšího kmene bude větší podíl fixních nákladů. A i mrška statistika do toho promluví. Menší kmen je totiž přirozeně náchylnější k větším výkyvům ve škodním průběhu. No a pořídit si kvůli tomu nějakou hromádku rezerv navíc není od věci. Jenže to taky stojí nějaké to euro.

Až potud to vypadá všechno jako logická úvaha. Má ale jednu zásadní chybu. Vychází totiž z předpokladu, že o menší počet klientů bude pečovat stále stejný počet pojišťoven se stejně velkým ansámblem lidí. Což je samozřejmě nesmysl. A tak jako bude klesat třeba počet restaurací, protože bude na jedné straně klesat počet strávníků, a na té druhé i kuchařů, úplně stejně bude s menším počtem klientů ubývat i pojišťoven a jejich zaměstnanců.

Ono to nebude samozřejmě tak jednoduché, protože se bude vyvíjet i to, čemu se vzletně říká „společenská dělba práce“. Lidé se budou přesouvat do nových profesí a jiné budou zanikat. Bude se totiž měnit poptávka lidí po různých službách a zboží. Což není žádné velké moudro, protože to se děje v podstatě kontinuálně. Ovšem tím, jak bude společnost početně zmenšovat, bude se zostřovat boj o zákazníka nejen v rámci jednoho odvětví, ale i mezi různými obory navzájem. A přiznejme si, že v tomto klání nemá pojišťovnictví úplně nejlepší výchozí situaci.

To všechno neplatí samozřejmě jen pro německý pojistný trh, ale i pro ten náš. Čekají nás nepochybně zajímavé časy…

 

Kateřina Lhotská
vedoucí oddělení analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články