„Covidový semafor“ ochrání Čechy. Co bude s nefunkční chytrou karanténou?


			„Covidový semafor“ ochrání Čechy. Co bude s nefunkční chytrou karanténou?
27.7.2020 Zdraví

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky připravilo systém čtyř stupňů pohotovosti (takzvaný semafor), na které jsou navázány rámcové postupy, činnosti a protiepidemická opatření orgánů ochrany veřejného zdraví.

Stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví stanovují na základě definovaných úrovní přenosu nákazy vyvolané novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 rozsah klíčových protiepidemických opatření nezbytných k zamezení vzniku a dalšího šíření onemocnění covid-19.

Cílem je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat. Pro hygienické stanice a samosprávy je to metodika, která jim dá návod, jak postupovat. Sjednotíme tak postupy napříč ČR,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Stupně pohotovosti jsou 0 až 3 a znamenají:

  • 0, bílá: NULOVÉ NEBO ZANEDBATELNÉ RIZIKO
  • 1, zelená: VÝSKYT NÁKAZY V ČR BEZ KOMUNITNÍHO PŘENOSU
  • 2, žlutá: POČÍNAJÍCÍ KOMUNITNÍ PŘENOS V ČR
  • 3, červená: NARŮSTAJÍCÍ ANEBO PŘETRVÁVAJÍCÍ KOMUNITNÍ PŘENOS V ČR

Je to jednoduchý semafor. Pro každý stupeň je vymezen rámec postupů a činností, které by měly učinit orgány ochrany veřejného zdraví v rámci systému připravenosti a reakce na hrozbu epidemického šíření COVID-19. Patří mezi ně například aktivace krizových štábů a linek, řízení kapacit odběrových míst a laboratoří či aktivace Dispečinku intenzivní péče a zapojení Armády ČR. Klíčovou součástí jsou postupy týkající se lůžkové péče, mezi které patří triáž při vstupu, reprofilizace lůžek či vyčlenění personálních kapacit pro péči o covid pacienty. V Česku do červené zóny nespadá žádný region – těžkých případů onemocnění je poměrně málo, v sobotu jich bylo v celém Česku evidováno 15, stejně jako před 14 dny. Hospitalizovaných je 149, přes 14 dny jich bylo 132.

Semafor covid


Mohlo by vás zajímat: Koronavirus zapůsobil největší průmyslové přerušení od druhé světové války


Opatření přijímaná v závislosti na jednotlivých stupních pohotovosti budou průběžně projednávána na úrovni krajských hygienických stanic a místních samospráv. Pro barvu semaforu bude zejména určující vyhodnocení epidemiologů na hygienické stanici v daném regionu, to oni znají místní epidemiologickou situaci nejlépe,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Semafor dále určuje také rámec možných opatření směrem k široké veřejnosti. Na každý stupeň je navázán balík protiepidemických opatření, jako například roušky, omezení počtu osob na akcích, omezení otevírací doby podniků veřejného stravování, mytí rukou a dezinfekce, respirační hygiena, odstup od cizích osob. Opatření obsahují také doporučení pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Mám fofr, že se nemůžu ani…


Skórovací systém pro hodnocení lokálního (regionálního) rizikového vývoje vzniká na základě hodnocení denních a týdenních trendů. „Sledujeme několik faktorů, například lokální ohniska, nárůst počtu pacientů, zásah zranitelných skupin, nárůst počtu hospitalizací, kapacity lůžkové péče a charakter šíření nákazy. Semafor pohotovostních stupňů budeme na základě vyhodnocení těchto faktorů v jednotlivých regionech aktualizovat na týdenní bázi, a to na úroveň okresů,“ doplnil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Snažili jsme se, aby systém pohotovostních stupňů byl pro občany maximálně srozumitelný a pro epidemiology na hygienických stanicích co nejvíce návodný. Nelze na něj však pohlížet jako na absolutní seznam opatření. Chování infekce je natolik různorodé, že opatření v jednotlivých regionech bude vždy mít svá specifika,“ dodal epidemiolog a vedoucí odborné skupiny při ministerstvu Rastislav Maďar.

Už od června funguje v Česku také takzvaný semafor pro Evropu, který barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí. U zemí s nízkým a středním rizikem úřady nevyžadují po českých občanech negativní test na koronavirus nebo místo něj nenařizují karanténu. Ty jsou povinné při návratu Čechů ze zemí s vysokým rizikem. Všechny členské země EU jsou nyní v kategorii s nízkým rizikem nákazy.

Co s chytrou karanténou?

Na chytrou karanténu má dohlížet zvláštní orgán, ve kterém bude vedle zástupců ministerstva zdravotnictví figurovat i armáda. Záměr, který odpoledne projedná vláda, potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V čele týmu bude premiér Andrej Babiš (ANO), sdělil serveru iDNES.cz epidemiolog a vládní zmocněnec Roman Prymula. Tým bude mít podle něj celkem osm členů, místopředsedy mají být ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Hamáček.


Mohlo by vás zajímat: Petr Jedlička: Lze srovnávat aktuální průběh pandemie s první vlnou?


"Bude zřízen orgán, který to (chytrou karanténu) bude nějakým způsobem dozorovat z té nejvyšší úrovně, a pak na úrovni ministerstva zdravotnictví budou další prvky, ve kterých bude armáda zastoupena paritně v podstatě k ministerstvu zdravotnictví," řekl televizi Prymula. Možné převzetí projektu chytré karantény armádou v neděli zmínil premiér Babiš ve vyjádření na Facebooku. Podle něj se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování. Podobně se vyjádřil v neděli i Hamáček. Podle něj projekt chytré karantény pod ministerstvem zdravotnictví nefunguje tak, jak má. Ministr zdravotnictví Vojtěch se staví proti tomu, aby armáda převzala vedení chytré karantény. Spolupráci ale nevyloučil.

Zdroj: oPojisteni.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články