Dopady pandemie se promítnou do pojistných odvětví rozdílně


			Dopady pandemie se promítnou do pojistných odvětví rozdílně
7.5.2020 Zdraví, Zahraničí

Rozšiřování koronavirové krize zaměstnává pojišťovací koncerny ve stále vyšší míře. Nejde jen o životní pojistitele, jež mohou být přímo zasaženi dopady pandemie. Škodní bilance pojistitelů by mohly být zatíženy například i v důsledku odvolání nebo odložení velkých sportovních akcí.

Životní pojistitelé doufají, že úmrtnost na základě COVIS-19 by se mohla omezit hlavně na starší osoby, které již nejsou pojištěny. Pojistitelé provozující penzijní pojištění a penzijní pokladny by dokonce mohly podle článku zveřejněného na německém portálu Versicherungswirtschaftheute z vyšší míry úmrtnosti profitovat.

Pokud jde o vzniklé škody v rámci pojištění pro případ přerušení provozu, tak epidemie jsou z pojištění obvykle vyloučeny. V oblasti autopojištění vypadá situace tak, že vzhledem k relativně malému provozu by mohly být vykázány minimální škody.


Mohlo by vás zajímat: Němci vidí překážky v dopravní elektrorevoluci


V jedné oblasti, v níž se provozuje pojišťovací činnost v podstatě na hranicích pojistitelnosti, se musejí pojistitelé a zajistitelé obávat možného kumulu škod. Podle hrubého odhadu by mohl posun nebo stornování fotbalových turnajů UEFA a olympijských letních her v Tokiu stát cca 5 mld. USD. O tuto částku by mohly přijít nejvíc exponované televizní společnosti a pořadatelé.

Podobné dopady by mohla mít aktuální koronavirová krize na filmové projekty a z jiných sportovních odvětví přichází v úvahu především basketbal. Nejnovějším příkladem je odvolání mistrovství světa v hokeji, jež se mělo konat v květnu 2020 ve Švýcarsku. Škody by se mohly koncentrovaně omezit na poměrně malý počet účastníků trhu. Není vyloučen právní spor s pojistníky, pokud jde o dosah či působnost doložek o výlukách nebo v rámci retrocesí ohledně toho, kdy daná událost nastala.


Mohlo by vás zajímat: Výzva jedenácti: Lékaři Univerzity Karlovy volají po odblokování společnosti!


Termín konání letních olympijských her v Tokiu i řady dalších sportovních akcí byl již přesunut. Kdyby ovšem byly tyto olympijské hry zrušeny, tak by bylo nutno počítat s pojistným a zajistným plněním. Zajišťovna Munich Re se však pouze vyjádřila v tom smyslu, že je členem konsorcia, které hry pojistilo ve výši stovek milionů.

Zajišťovna Swiss Re potvrdila, že v případě úplného zrušení olympijských her by musela uhradit 250 mil. EUR. Zajišťovna Hannover na základě příslušné analýzy Re odhadla, že z titulu výpadku akcí by mohly jít k její tíži škody v desítkách milionů EUR. Informace o vlastním vrubu zúčastněných pojistitelů nebyly zatím většinou zveřejněny.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články