Nová preventivní dopravní kampaň: Nalaďte se na cestu s kapelou Čechomor  


			Nová preventivní dopravní kampaň: Nalaďte se na cestu s kapelou Čechomor  
16.5.2022 Tiskové zprávy

Čechomor a Kooperativa zahajují spolupráci pro podporu VIZE 0 v nové preventivní kampani „Nalaďte se s námi na cestu”. Platforma VIZE 0 se zabývá prevencí vážných dopravních nehod a snížením počtu jejich obětí až na nulu. Významným důvodem mnoha nehod je agrese za volantem, která se často rodí ze stresu a špatné nálady. Právě agresivní chování řidičů podle Národní strategie bezpečnosti silničního provozu hraje negativní roli až ve 40 % smrtelných dopravních nehod v České republice. Kampaň vedená pozitivním hodnotovým způsobem pomáhá s mentální přípravou na jízdu, která by měla přenos stresu do řízení omezit.

Kapela Čechomor se věnuje originálnímu ztvárnění lidových písní, které spojují všechny věkové kategorie i posluchače různých žánrů. Doprava na silnici je v tomto podobná. „Jsme skoro profesionální řidiči. V rámci turné ročně najezdíme i 50 000 kilometrů, a proto nás dopravní bezpečnost jako téma oslovuje,” říká Karel Holas, frontman kapely Čechomor. Spolupráce na kampani nazvané „Nalaďte se s námi na cestu” začíná 14. 5. koncertem v areálu Autodromu Sosnová a bude pokračovat po celý rok 2022. Projekt bude hledat nejrůznější způsoby, jak se správně naladit na cestu, zkoušet je a sdílet tak, aby se každý mohl inspirovat formou ladění, která mu nejvíce vyhovuje. „Na koncert musíme naladit nejen nástroje, ale i sami sebe a stejně je potřeba se naladit i za volant, abychom si mohli jízdu užít a vnímat radosti života okolo sebe,” vysvětluje druhý frontman kapely František Černý.


Mohlo by vás zajímat: Opravy elektroaut jsou výrazně dražší. Pojistné by však stoupat nemělo


Podpora VIZE 0 bude provázet kapelu letním turné Kooperativa Tour i během podzimních a vánočních vystoupení. Kapela i dopravní experti budou během kampaně lidem radit, jak se naladit před řízením. Čechomor bude zároveň vyzývat fanoušky a sledující, aby sdíleli i svoje tipy, které pak muzikanti sami v rámci letního turné otestují. O svých zkušenostech s laděním již kapela začala natáčet videoblog, na který se mohou její fanoušci těšit na sociálních sítích. Nejlepší tipy získají odměnu od Platformy VIZE 0 v podobě kurzů bezpečné jízdy na Autodromu Sosnová.  Platforma VIZE 0 tímto projektem zahajuje diskusi o agresi za volantem jakožto problému, který je třeba řešit na společenské i legislativní úrovni.

„Budeme se snažit o to, aby byla v našem právním řádu jasně definována agresivita v silniční dopravě a aby její nebezpečnosti odpovídaly i případné sankce. Lékem na agresivitu je účinný sankční systém a také rehabilitační programy pro agresory se zapojením erudovaných psychologů,” uvádí Roman Budský, dopravní expert z Platformy VIZE 0. Pozitivní přístup je podle něj novinkou na poli osvěty a prevence na českých silnicích. „Špatná nálada nás všechny obklopuje už příliš dlouho – ať už v souvislosti s pandemií nebo s válkou na Ukrajině. Kampaň proto stavíme tak, aby lidi spíše povzbudila a pozitivně naladila,” dodává Budský.


Mohlo by vás zajímat: Jarní prognóza vývoje německého hospodářství ve stínu ruské agrese


Pojišťovna Kooperativa si vybrala pro tento projekt kapelu Čechomor nejen díky dosavadní dlouholeté spolupráci, ale především proto, že vlídná hudba, která dobře naladí, nás spojuje stejně jako účast v silničním provozu. „Na koncertech kapely panuje vždy slušná a příjemná atmosféra napříč všemi skupinami návštěvníků a my bychom rádi tuto energii poskytli jako inspiraci silničnímu provozu. Věříme, že dobrá nálada je nakažlivá stejně jako rockově zpracovaná lidová píseň a že se na cestu společně naladíme a silnice tak budou bezpečnější,” uvádí Milan Medek, ředitel Nadace Kooperativy.

O kampani a jejích podrobnostech bude veřejnost informována na koncertech Čechomoru, na webech kapely i Platformy VIZE 0. K dispozici bude i nová kolekce upomínkových předmětů, které s laděním na cestu pomohou. Projekt vychází z celosvětové iniciativy VIZE 0, která se zabývá prevencí vážných nehod a snížením počtu jejich obětí na nulu. O tuto „pozitivní nulu“ v Česku již čtvrtým rokem usiluje Platforma VIZE 0 s podporou Kooperativy a dalších partnerů.


Mohlo by vás zajímat: Lukáš Kovanda: Zavelí Aleš Michl k „holubičímu“ obratu?


Zajímavá čísla:

  • Podle Národní strategie bezpečnosti silničního provozu agresivita sehrává svou negativní roli až ve 40 % smrtelných dopravních nehod.
  • Z výzkumu agentury STEM/MARK pro Českou asociaci pojišťoven provedeného v dubnu roku 2020 vyplývá, že téměř 90 % Čechů je přesvědčeno o vzrůstající agresivitě řidičů.
  • V případech 25 % vážných dopravních nehod prožili řidiči v posledních 6 hodinách před nehodou silnou negativní emoci (Ben Collins – Jak řídit, 2014).

Více se dozvíte na stránce www.cechomor.cz/ nebo www.platformavize0.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články