UNIQA prokázala loni podvody klientů v hodnotě 32 milionů korun


			UNIQA prokázala loni podvody klientů v hodnotě 32 milionů korun
8.2.2021 Tiskové zprávy

V roce 2020 bylo v UNIQA pojišťovně řešeno celkem 518 nových případů s důvodným podezřením z pokusu o pojistný podvod. Meziročně to znamenalo o 41 % kauz více. Počet pokusů o obelhání UNIQA se tak vrátil prakticky na úroveň předloňského roku (520 případů). Důvodem je hlavně nárůst v povinném ručení, havarijním pojištění a pojištění odpovědnosti. 260 případů již bylo uzavřeno jako podvod a byla vyčíslena celková hypotetická škoda bezmála 32 milionů korun, pokud by býval podvod pachatelům vyšel.

pojištění vozidel zaznamenala UNIQA stejně jako v roce 2019 nárůst nežádoucích aktivit, tentokrát v obou segmentech: v havarijním pojištění vzrostl počet sporných nových událostí o 84 %, v povinném ručení dokonce o 132 %. Prokázaná hodnota podvodů s auty vyšplhala loni na více než 16 milionů korun, tedy na 50 % celkové výše všech prokázaných kauz napříč odvětvími. Průměrná uspořená hodnota z podvodu v havarijním pojištění vozidel 2020 činila 99 800 korun, zatímco v povinném ručení dokonce více než dvakrát tolik: 224 000 korun. Průměrná odhalená podvodně uplatněná škoda na autě (bez ohledu na druh pojištění) se loni meziročně zvýšila o více než 50 % na 158 300 korun. Loni UNIQA registrovala mnohem častěji fingované střety našich „klientů“ s velmi drahými vozidly, často za účasti cizinců, kdy uplatněný nárok na náhradu škody šplhal do vyšších statisíců korun.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Nové zkoušky významně zvyšují kvalitu profesionálů v oboru


Pojištění osob je odvětví, kde se už tři roky po sobě vyplácí nasazení preventivních systémů k zábraně podvodného jednání, a to jak pomocí výměny informací na úrovni celého trhu, tak i zdokonalením interní detekce podezřelých škod. Pozitivně se projevila i široká medializace velkých hromadných kauz z předchozích let, které byly Policií ČR rozkryty a prokázány. To potenciální následovníky odradilo. Pojištění úrazové a životní bylo loni v UNIQA zastoupeno odhalenými neoprávněnými nároky ve výši necelých 1,4 milionu korun, což v porovnání let 2016 až 2018, kdy se uchráněné hodnoty pohybovaly každoročně v rozmezí 10 a 20 milionů, prokazuje velký ústup nekalých aktivit. I meziročně zaznamenala loni UNIQA pokles o 60 %.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Potravinové kvóty stejnou pohromou jako dotace


Stabilní vývoj počtu sporných pojistných událostí panoval v pojištění majetku (loni 26 případů, předloni 23), kde se UNIQA loni povedlo prokázat podvody ve výši 3,6 milionu korun. Naopak bylo během roku 2020 bylo řešeno o třetinu více nestandardních škod z pojištění odpovědnosti než v roce 2019. Nárůst trval druhý rok za sebou, zatímco delší dobu předtím byly pokusy spíše zanedbatelné. Uchráněná hodnota z fingovaných škod meziročně vzrostla o 73 % na bezmála 7 milionů korun. Tím se toto odvětví loni „vyšvihlo“ na druhou příčku za pojištění aut co do celkové uchráněné hodnoty z podvodů.

Skutečné případy

Do výše zmíněného častěji se vyskytujícího druhu fingovaných škod z povinného ručení spadá nehoda luxusního vozu Mercedes-Benz dovezeného ze zahraničí v květnu 2020. Ještě v témže měsíci byla nahlášena škoda z dopravní nehody s tímto autem prémiové značky, když do něj při přejíždění z pruhu do pruhu narazil starším vozem u nás pojištěný klient s povinným ručením. Mercedes měl prakticky poškozený celý levý bok. Jednání majitele mercedesu v servisu a jeho následný vyžádaný přesun jinam se technikům zdály podezřelé a nechali škodu přezkoumat.

Ukázalo se, že mercedes byl už v Německu prodáván s poškozeními, jaká údajně následně vznikla při dopravní nehodě v Praze. Podařilo se nafotit vůz řidiče-viníka, na němž ale nebyla shledána poškození odpovídající deklarované nehodě a rozsahu škody na mercedesu. Snahou majitele mercedesu, cizího státního příslušníka, bylo „nechat si“ opravu bouraného importovaného auta zaplatit od pojišťovny. I druhý účastník, jenž fingovanou nehodu hlásil, byl cizinec. UNIQA šetřením zabránila výplatě několika set tisíc korun.


Mohlo by vás zajímat: ČNB: Jaká byla úspěšnost odborných zkoušek za 4Q 2020?


Několik podobných „střetů“ vozidel bylo nafingováno i v zahraničí. U nich je zapotřebí důkladně ověřit nejen dokumentaci k případu, ale doptat se někdy přímo v místě šetření zúčastněných policistů, jaký byl reálný průběh nehody. Stalo se například, že v UNIQA pojištěný vůz měl na Ukrajině nehodu, při které byl označen jako viník jeho řidič, takže UNIQA měla vyplácet jak škodu na druhém autě z povinného ručení, tak i škodu na autě klienta z havarijního pojištění. Do pojišťovny doložili účastníci nehody protokol od místní policie a zápis hasičů, kteří likvidovali požár obou vozidel po nehodě.

Pokud by nedošlo k porovnání dokumentace a časové souslednosti, nezjistilo by se, že policie o žádném požáru neví. Účastníci ve shodě bouraná auta zapálili až po jejím odjezdu, a to i s nákladem v jednom z nich, jehož hodnotu vyčíslili asi na 800 000 korun. Pečlivou prací vyšetřovatelů nakonec UNIQA ušetřila 1,2 milionu korun, protože z důvodu pokusu o podvod neplatila nic.

Zdroj: UNIQA

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články