Nový odbor dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi


			Nový odbor dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi
14.10.2019 Pojistný trh

V České národní bance vznikne v rámci sekce dohledu nad finančním trhem nový odbor dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi, který tuto agendu od 1. října 2019 vyčlení z odboru dohledu obezřetnosti. Vedle sebe tak budou fungovat dva odbory zabývající se obezřetnostním dohledem na dálku – jeden nad bankami a druhý nad pojišťovnami a penzijními společnostmi.

Dosavadní odbor dohledu obezřetnosti, který dohlížel na sektory bank, pojišťoven a penzijních společností, se po rozdělení agendy přejmenuje na odbor dohledu nad úvěrovými institucemi. Jeho činnost bude zaměřena na dohled nad činností bank a družstevních záložen.

Nový odbor dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi povede Karla Voráčková, o jejímž jmenování do funkce ředitelky odboru rozhodla bankovní rada 12. září 2019. Ředitelkou odboru dohledu nad úvěrovými institucemi zůstává dosavadní ředitelka odboru dohledu obezřetnosti Marcela Gronychová.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2018 v Česku dle oPojištění.cz


Ing. Karla Voráčková (48) vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. V ČNB působí od roku 2015 a od roku 2017 vede referát dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi. V minulosti byla zaměstnána ve společnosti KPMG Česká republika Audit.

Oodbor finančního výzkumu

Zároveň se také referát finančního výzkumu sekce finanční stability ČNB povýší na odbor finančního výzkumu v rámci této sekce. Ředitelkou nově vzniklého odboru se stane Simona Malovaná.

Zřízení odboru finančního výzkumu potvrzuje rostoucí význam výzkumu v oblasti finanční stability v České národní bance. Tento výzkum slouží jako podpora při rozhodování o nastavení makroobezřetnostní politiky. Do budoucna lze očekávat, že vývoj v oblasti systémového rizika, zátěžových testů, nástrojů makroobezřetnostní regulace a jejich interakce s dalšími politikami centrální banky přinesou řadu otázek, kterým bude potřeba se věnovat nejen z analytického, ale i výzkumného hlediska.


Mohlo by vás zajímat: Negativní vývoj německé ekonomiky není dobrým znamením


Útvary v rámci organizační struktury ČNB zahrnují sekce, odbory a referáty. V lednu 2017 došlo k začlenění původně samostatného odboru ekonomického výzkumu do nově vzniklého odboru ekonomického výzkumu v rámci sekce měnové a do referátu finančního výzkumu tehdejšího samostatného odboru finanční stability.

PhDr. Simona Malovaná Ph.D. (30) absolvovala doktorské studium ekonomie na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde jako externista pokračuje v pedagogické činnosti. Od svého nástupu do České národní banky v roce 2014 se věnuje výzkumu v oblasti finanční stability, analýzám rizik spojených se zadlužeností domácností a otázkám koordinace měnové a makroobezřetnostní politiky. V domácích i zahraničních odborných časopisech pravidelně publikuje články se zaměřením na finanční stabilitu, makroobezřetnostní politiku a její interakci s ostatními politikami centrální banky.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články