Pozor: Úspěšnost u zkoušek z pojištění klesá


			Pozor: Úspěšnost u zkoušek z pojištění klesá
6.8.2020 Pojistný trh

Zkoušky z pojištění se neodkládají a již běží v plném proudu. Ve druhém kvartálu sice narostl počet vykonaných zkoušek, ale začíná klesat úspěšnost.

Počet vykonaných zkoušek ve druhém kvartálu tohoto roku rapidně narostl. Uskutečnilo se 14 547 zkoušek, což je mezikvartální nárůst o úctyhodných 213 %. I přes koronakrizi, tak okamžitě po znovuotevření zkoušek došlo k nárůstu zájmu ze strany finančních poradců a dalších pracovníků v pojišťovnictví. Účast je pochopitelně povolena jen účastníkům, kteří nejsou nakaženi nebo nebyli v kontaktu s onemocněním COVID 19. 


Mohlo by vás zajímat: UNIQA a peer to peer pojištění? Německo jako prubířský kámen


S větším počtem zkoušek však dle očekávání klesá i jejich úspěšnost. Aktuálně je dle statistik ČNB úspěšnost 76,76 %, což je pokles o téměř 5procentních bodů (z 81,35 %). Kromě toho o některé typy zkoušek není prakticky žádný zájem, jmenujme například Zkoušku VI. (pouze 20 účastníků, tj. 0,1 % z celkového počtu účastníků). Naopak největší poptávka je po celkové zkoušce (IX), o kterou mělo zájem téměř třetina všech zájemců o zkoušky. Tato zkouška je však nejnáročnější a má nejnižší úspěšnost.

Pozor - úspěšnost u zkoušek z pojištění klesá

Zdroj: ČNB

Kromě termínů přibyly i akreditované osoby. Dnes je možné vybírat již z 21 různých subjektů. Na jejich webových stránkách však často nelze dohledat transparentní informace. Některé akreditované osoby se chlubí svojí úspěšností, ale neuvádějí aktuální čísla o počtu vykonaných zkoušek. Jindy se setkáme na jejich webech s chybnými údaji, ale nejčastěji se nedozvíme vůbec nic podstatného. Na to, že jde o regulovanou zkoušku, tak je v tomto ohledu akreditovaným osobám ponecháno docela volné pole působnosti. Patrně nejlépe se hledají informace na stránkách Akademie ČAP a ČBA Educa.


Mohlo by vás zajímat: ČAP: Předpis smluvního pojistného se v 1. pololetí navýšil o 3,8 %


I když nejsou dostupné statistiky jiných akreditovaných osob, tak je pravděpodobné, že nejvíce zkoušek se vykonává právě v Akademii ČAP. Je to i logické, neboť zastřešují zaměstnance pojišťoven a vykonávají zkoušky po celé ČR. V ČAP a ČBA byla vykonána polovina všech zkoušek. Přidají se i ostatní akreditované osoby a budou na svých webech uvádět potřebná data?  

Pozor - úspěšnost u zkoušek z pojištění klesá 2

Zdroj: Akademie ČAP a ČBA Educa

Na závěr dodejme, že celkově bylo vydáno přes 17 tisíc certifikátů. Je tedy zřejmé, že nejsme zdaleka ani v polovině, neboť ještě mnoho účastníků bude zkoušku potřebovat. Tu je přitom potřeba mít splněnou do 1. prosince tohoto roku. Vzhledem k nejisté situaci ohledně koronaviru tak zase až tolik času nezbývá. Pokud jste náhodou ještě nezačali s přípravou, je nejvyšší čas. Bezplatných materiálů ke studiu je dost, začít lze například stažením bezplatných skript (ebooku) „Hackněte zkoušku o pojištění“ na stránkách www.AkademiePojisteni.cz.

Dušan Šídlo
Pojistný analytik Broker Trust

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

titulek

Eliška_Vizus,  6. 8. 2020

komentář

RSS

Související články