Standard & Poor's k vývoji trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USA


			Standard & Poor's k vývoji trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USA

Ratingové agentury kromě ratingového hodnocení občas zveřejňují i výzkumné studie či analýzy národních pojistných trhů. Jedna z předních globálních agentur – Standard & Poor´s (S&P) zveřejnila v červnu aktuální tržní zprávu o trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USA v roce 2022. Podle S&P inflační tlaky u některých typů pojištění budou v zásadě vyrovnány pokračujícími příznivými podmínkami u jiných typů pojištění majetku a odpovědnosti. V souhrnu to ovšem přesto povede k tomu, že kombinovaná kvóta překročí v USA poprvé od roku 2017 hranici 100 %.

V aktuální tržní zprávě S&P o trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USA se prognózuje, že v roce 2022 se kombinovaná kvóta zvýší oproti roku 2021 o 0,9procentního bodu na 100,4 %. Přitom přímé (tedy bez zajištění) předepsané pojistné se přiblíží dvojcifernému růstu, a to již druhý rok v řadě.  S&P očekává, že míra růstu v podnikatelských pojištěních bude v roce 2022 o něco nižší než v roce 2021, kdy činila 13,6 %, ale tento případný pokles bude zmírňován tlakem na zvyšování pojistného u individuálních pojištění (například pojištění domácnosti či budov).

Právě u posledně jmenovaného segmentu by mělo dojít k všeobecnému růstu pojistného především na základě nárůstu sazeb z důvodu negativního dopadu inflace vyvolané (poruchami) v dodavatelských řetězcích na náklady pojistného plnění. Výhled S&P předpokládá, že v roce 2023 se kombinovaná kvóta vrátí pod hranici 100 %. Ovšem takové faktory, jako jsou přetrvávající inflace a možnost sklouznutí ekonomiky USA do recese, vytvářejí značnou nejistotu.  


Mohlo by vás zajímat: S malými dětmi v autě se nejčastěji bourá v létě


Významnou úlohu v segmentu pojištění majetku a odpovědnosti má soukromé (nepodnikatelské) autopojištění. Vzhledem k dopadu inflace na opravy vozidel a náklady na náhradu se kombinovaná kvóta zhoršila v roce 2021 na téměř 101,5 %, přičemž v roce 2020 činila 92,5 % a v roce 2019 pak 98,8 %. Soukromé autopojištění přiblížilo v roce 2021 celé pojištění majetku a odpovědnosti v USA k bodu zlomu (tj. 100 %).  S&P proto předpokládá, že dané autopojištění dotlačí celý trh pojištění majetku a odpovědnosti v roce 2022 do červených čísel. Celková kombinovaná kvóta projektovaná ve výši 100,4 % pro rok 2022 by mohla být o 3,2procentního bodu nižší při vyloučení soukromého autopojištění. Pokud jde o podnikatelská pojištění, tak stav i prognóza jsou mnohem lepší než v případě individuálních pojištění.


Mohlo by vás zajímat: Poradci v pololetí: Konsolidace zrychluje


Kombinovaná kvóta byla v roce 2021 vykázána ve výši 96,1 % a oproti předchozímu roku se snížila o 3,8procentního bodu. Byl to nejlepší výsledek od roku 2015. S&P prognózuje, že v roce 2022 by mohla kombinovaná kvóta zůstat v podstatě na úrovni roku 2021, neboť je odhadována na 96,3 %. Růst přímého předepsaného pojistného by mohl u podnikatelských pojištění dosáhnout v roce 2022 výše 10,6 %. K expanzi by mělo dojít hlavně o požárního pojištění a jemu přidružených typů pojištění. Přínosem analýzy S&P je rovněž ta skutečnost, že tato agentura sestavila žebříček největších pojišťovacích skupin USA v roce 2021, které provozují pojištění majetku a odpovědnosti. Z toho na prvních pěti místech byly tyto skupiny:

Skupina

Čisté (netto) předepsané pojistné v mld. USD

State Farm

69,65

Berkshire Hathaway

68,34

Progressive

46,61

Allstate Corp.

38,63

Liberty Mutual

36,14


Mohlo by vás zajímat: Globální makroekonomický výhled: Co čekat od čínské ekonomiky?


V uvedených částkách jsou zahrnuta individuální pojištění majetku a odpovědnosti, podnikatelská pojištění, ale i pojištění úrazu a soukromé zdravotní pojištění. To znamená, že i když obvykle se „property and casualty insurance“ překládá jako „pojištění majetku a odpovědnosti“, tak v případě této tabulky se jedná v zásadě o neživotní pojištění jako celek. Je ale jasné, že ratingová agentura S&P do tabulky nezahrnula samostatné soukromé zdravotní pojišťovny USA.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články