Globální ekonomický výhled: Koronavirus opět na scéně  


			Globální ekonomický výhled: Koronavirus opět na scéně  
28.7.2020 Spektrum, Zdraví

COVID-19: denní přírůstky nakažených ve světě atakují rekordní hodnoty! Mohlo by se zdát, že letní „vydechnutí“ bez roušek v mnoha zemích je potvrzením upadající pandemie COVID-19. Bohužel tomu tak není. 

Denní přírůstky nakažených atakují rekordní hranici 240 tis., ke které zhruba třetinově přispívají USA. Finanční trhy jsou však relativně klidné, možná i proto, že sdílí optimismus s pokrokem k nalezení vakcíny u firem Moderna či AstraZeneca. V oblasti americko-čínských vztahů došlo k dalšímu zhoršení. USA dle prohlášení prezidenta Trumpa ukončí připisování zvláštního statusu Hongkongu, což je reakce na minulé problematické kroky Pekingu na tomto teritoriu. V asijském regionu stouplo napětí i díky verbálnímu konfliktu v otázce sporných nároků Číny na surovinové zdroje (zejména ropu a zemní plyn) v Jihočínském moři. Stěžejním tématem pro země EU je v tomto měsíci klíčový summit EU, na kterém lídři členských států budou diskutovat a hlasovat o rozpočtu EU na období 2021 – 2027 a tzv. fondu obnovy v navrhovaném objemu 750 mld. EUR.

Červencové výhled růstu HDP a inflace ve sledovaných zemíchOčekávají se těžká vyjednávání především ohledně formy a distribuce hospodářské pomoci (jaké množství bude rozděleno prostřednictvím přímých grantů a jaký objem budou tvořit půjčky).

Spory panují především mezi menšími, bohatšími a spořivějšími státy (např. Švédsko a Holandsko) a jihoevropským křídlem. Na stranu méně přísných států se trochu překvapivě staví i Německo. ECB v souvislosti s nastavením své měnové politiky slovy prezidentky CH. Lagardové komunikovala, že hodlá využít celý plánovaný objem nouzového programu PEPP (1,35 bilionu EUR). Zdůraznila rovněž, že ECB nepřipustí, aby efektivitu monetární politiky narušil kapitálový klíč pro nakupování dluhopisů členských států EMU.


Mohlo by vás zajímat: Prognóza ČBA: Klíčem hospodářského růstu ČR jsou investice a export


Červencové výhledy růstu HDP pro letošní rok vesměs přinesly korekci ve směru nižšího než očekávaného propadu výkonnosti u námi sledovaných ekonomik (s výjimkou Spojeného království a Ruska), naopak pro příští rok je „unisono“ předpokládán nižší růst. Čína by měla být jedinou z mála zemí, která koronakrizi přežije s kladným růstem HDP, což podporují i neočekávaně dobré výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Výhledy spotřebitelské inflace se oproti červnu příliš nezměnily. I přes masivní uvolnění monetární a fiskální politiky nedosáhne drtivá většina ekonomik ani příští rok 2% „ideální“ hodnoty pro růst cen. Americký dolar bude v ročním horizontu vůči euru, jenu a žen-min-pi oslabovat, oproti libře bude zhruba stabilní a oproti rublu mírně posílí.Eurová cena emisních povolenek za tunu CO2

Výhled CF pro cenu ropy Brent v ročním horizontu je výše než v červnu, a to 47,6 USD/barel (nejvyšší odhad 67 USD/barel, nejnižší 33,4 USD/barel).

Výhled tržních sazeb je pro 3M USD LIBOR je velmi mírně klesající, výhled sazeb 3M EURIBOR zůstává již několik let na celém sledovaném horizontu v záporném teritoriu. Graf aktuálního čísla ukazuje současný vývoj na energetických trzích v Evropě, kde v poslední době výrazně roste cena emisních povolenek, což se projevilo i v růstu cen elektřiny.

V červenci cena emisních povolenek překročila cenu 30 EUR za tunu CO2. Rostoucí cena bude současně negativně působit ve výrobě, kde rostoucí náklady snižují globální konkurenceschopnost, zejména v těžkém průmyslu. Na druhou stranu by mohlo dojít k urychlení přesunu výroby na bezemisní zdroje a současně k investicím automobilek do oblasti elektromobility.  


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Mám fofr, že se nemůžu ani…


Eurozóna

Vládní omezení zavedená v souvislosti s pandemií COVID-19 byla v zemích eurozóny postupně do konce června odstraněna a průmysl v eurozóně se pomalu vzpamatovává z uzavírek. Nejvýznamněji ovlivnila zavedená opatření ekonomický chod Itálie a Španělska, ale ztráty utrpěly i ekonomiky vysoce obchodně provázané s EU jako například Slovensko. Jak naznačují údaje za průmyslovou produkci v dubnu a květnu, rozjezd průmyslových podniků na Slovensku byl podstatně pomalejší, zatímco náběh aktivity v Itálii či Francii byl relativně svižný. I podle předstihových indikátorů PMI se v červnu zpracovatelský průmysl v eurozóně stabilizoval. V případě Francie indikátor dokonce překonal hranici 50 bodů, což je první zlepšení podnikatelských podmínek od ledna 2020. Překvapením byl zejména značný nárůst objednávek. Naopak situace v Německu se zlepšuje jen pozvolna a průmyslová aktivita zde zůstává stále v pásmu kontrakce. Celkově se průmyslová produkce eurozóny v květnu pohybovala o 20 % níž oproti lednu.


Mohlo by vás zajímat: Petr Jedlička: Lze srovnávat aktuální průběh pandemie s první vlnou?


Naproti tomu se spotřebitelská poptávka oživila po krizi rychleji, k čemuž přispěla i podpůrná fiskální opatření. V květnu vzrostly maloobchodní tržby o rekordních 18 % meziměsíčně, i když zůstávají stále o 5 % níže pod úrovní ze stejného období loňského roku. Dopad pandemie na tržby byl relativně omezený v Německu, kde maloobchodní tržby v květnu dokonce meziročně vzrostly. Přispěl k tomu zejména velký zájem o nákupy v online obchodech, který převážil vliv uzavření kamenných obchodů. Propad domácí poptávky do značné míry tlumila krizová fiskální opatření na podporu spotřeby a zaměstnanosti. Řada zemí navíc přistoupila k dalšímu rozšíření balíků. Nejvyšší objem má avizovaný německý fiskální balíček v rozsahu 130 mld. EUR. Kromě snížení sazby daně z přidané hodnoty obsahuje i vyšší výdaje na německý zdravotnický systém, podporu pro rodiny i malé a střední podniky nebo větší investice do zelené energie, včetně přímé podpory nákupu elektromobilů. Masivní fiskální stimuly podporují i trh práce v eurozóně. Míra nezaměstnanosti v květnu vzrostla oproti březnu jen o 0,3 p.b. 

Výhled eurozona červenec

Podle červencového CF dosáhne propad HDP v letošním roce více než 8 %, přičemž v roce příštím poroste ekonomika eurozóny téměř 6% tempem. Nový výhled je mírně optimističtější než předpověď MMF, který očekává hlubší propad v tomto roce při srovnatelném oživení v roce příštím. Z pěti největších zemí bude podle CF nejvyšší propad v tomto roce dle CF ve Španělsku (-10,8 %) a Itálii (-10,6 %), následováno Francií (-9,9 %). Naproti tomu pokles v Německu dosáhne pouze -6,3 %. Ze složek HDP způsobí pokles v eurozóně v tomto roce zejména spotřeba domácností a tvorba hrubého fixního kapitálu. Zvýší se však výrazně zadlužení vlád a nezaměstnanost. Podle analytiků CF vzroste již v tomto roce hrubé zadlužení vlád v eurozóně nad 100 % HDP, přičemž v případě Itálie dosáhne rekordních 166 % HDP.


Mohlo by vás zajímat: Koronavirus zapůsobil největší průmyslové přerušení od druhé světové války


Očekávaný pokles ekonomické aktivity se promítá do nižšího výhledu spotřebitelské inflace. Podle červencového CF by se letos měla inflace pohybovat jen lehce nad nulou, přičemž v příštím roce zrychlí na 1 %. Nejvyšší cenovou dynamiku vykáže Slovensko, zatímco ve Španělsku a v Itálii spotřebitelské ceny poklesnou. Jádrová inflace v eurozóně pak zůstane pod úrovní 1 %. Inflační očekávání však zůstávají stabilní již několik měsíců v řadě.

Červencové zasedání ECB pak nepřineslo změny v nastavení měnové politiky. ECB bude pokračovat v nákupech aktiv v rámci programu PEPP v celkovém balíku 1 350 mld. EUR, přičemž podle vyjádření prezidentky bude objem vyčerpán celý. Čisté nákupy ve starším programu nákupů aktiv (APP) budou pokračovat měsíčním tempem 20 mld. EUR spolu s nákupy v dodatečném dočasném balíku 120 miliard EUR do konce roku. Měnové podmínky v eurozóně jsou tedy velmi uvolněné, což potvrzují i výsledky šetření ECB mezi bankami. Úvěry podnikům ve druhém čtvrtletí dosáhly rekordního maxima, když pandemie vyvolala podstatný nárůst požadavků na financování likvidity a pracovního kapitálu. V druhé polovině roku banky očekávají propad s tím, jak dojde k vyčerpání vládních garančních rámců.Výhled eurozona červenec 2

Spojené státy

Americká ekonomika po uvolnění restrikcí pomalu ožívá, virus ale bohužel stále není pod kontrolou. Poslední data přicházející z americké ekonomiky jsou pozitivní a výhledy HDP jdou směrem vzhůru. Dle CF by mělo dojít letos k poklesu HDP o 5,3 %, na konci června zveřejněný výhled od MMF však propad odhaduje až na 8 %. Oživení je patrné z čísel o maloobchodních prodejích, které vrostly v květnu meziročně o 1,1 % a současně z růstu nových objednávek. Růst tržeb byl podpořen také klesající mírou úspor, která v květnu klesla o téměř 10 p.b. na 23,2 %. Vpředhledící indikátory jsou zatím stále v pásmu kontrakce, ale přibližují se magické hranici, nevýrobní PMI vyskočil na 57,1. Pracovní trh post upně vytváří zrušená pracovní místa, za červen jich přibylo 4,8 mil. a červnová nezaměstnanost klesla na 11,1 % a mzdy poklesly o 5,7 %. Bude-li současný trend pokračovat, brzy klesne nezaměstnanost pod 10% a současně dojde k obnovení mzdového růstu. Inflace v červnu dosáhla 0,7 %, pozitivně působily ceny potravin, které vzrostly o 4,5 % a ceny služeb, které vzrostly o 1,9 %.

Výhled USA červenec

Vláda zatím diskutuje další podpůrné kroky, dle analytiků by měl být fiskální stimul větší. Pokles ekonomiky a podpůrné balíčky způsobí dle výhledů tento rok deficit vládních výdajů ve výši 17 % HDP, podle mnoha analytiků by však měla být podpora vyšší. Ekonomiku i nadále podporuje Americký Fed svoji expanzivní politikou a nekonvenčními nástroji. Bilance americké centrální banky tak pokračuje v silném růstu a dle výhledů by na konci roku mohla mít velikost 50 % HDP. Další vývoj americké ekonomiky silně závisí na dalším šíření koronavirové nákazy. Zatím nedošlo ke kulminaci v počtu nově nakažených a Státy jako Kalifornie, Texas, Arizona nebo Florida byly nuceny opět sáhnout k zavádění restrikcí. Celosvětově má nyní USA třetinový podíl na počtu nově nakažených a roste i procento pozitivně testovaných. Celkový počet obětí přesáhl 130 tisíc. Kromě tématu koronaviru se Amerika začíná připravovat na prezidentské volby, které se uskuteční na konci roku. Současný prezident D. Trump dle průzkumů zatím ztrácí na svého rivala Bidena.

Více informací ZDE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články