Kupní síla průměrného Čecha se zvýšila o 1000 Kč měsíčně


			Kupní síla průměrného Čecha se zvýšila o 1000 Kč měsíčně
7.11.2019 Spektrum

Nová výroční analýza společnosti GfK „Kupní síla České republiky 2019" ukazuje, že úroveň kupní síly České republiky se v roce 2019 oproti předchozímu roku zvýšila o necelých 5 %.  Disponibilní příjmy průměrného obyvatele České republiky vzrostly v letošním roce o necelých 12.000 Kč. Index kupní síly obyvatel v Praze se již několik let pohybuje okolo 30 % nad celostátním průměrem, na opačném pólů se pohybuje Ústecký region, kde se kupní síla pohybuje na hranici 13 % pod českým průměrem. Absolutně nejvyšší hodnotu kupní síly v přepočtu na obyvatele lze zaznamenat v levobřežní části Prahy (Malá Strana, Střešovice, Dejvice).

Dle studie Kupní síla České republiky 2019 od společnosti GfK disponují obyvatelé České republiky příjmy v celkové výši přes 106 mld. EUR. V přepočtu na obyvatele to činí v průměru 9.959 EUR a Česká republika je tak mezi 42 evropskými zeměmi na 24. místě. Ze zemí střední a východní Evropy jsou na tom lépe pouze Slovinci (18. místo) a Estonci (22. místo). Úroveň kupní síly na obyvatele v České republice dosahuje necelých 68 % evropské úrovně.

„Meziroční nárůst kupní síly v České republice činil 4,9 %, což představuje přírůstek o necelých 12.000 Kč ročně na obyvatele. V tomto směru se Česká republika pohybuje okolo evropského průměru (22. místo za Polskem a před Slovinskem),“ uvádí Šimon Dvorský, analytik společnosti GfK.


Mohlo by vás zajímat: Česká národní banka reaguje na ZDPZ: Částky uvedené v eurech


Kupní síla je v rámci České republiky rozmístěna výrazně nerovnoměrně.  Nejvyšší kupní silu mají obyvatelé Prahy.  Absolutně Pražané disponují 16 % veškerých disponibilních příjmů České republiky, v přepočtu na 1 obyvatele kupní síla obyvatel hlavního města v posledních 10 letech stabilně osciluje okolo 30 % nad celostátním průměrem.

Rozložení celkových disponibilních příjmů (kupní síly) obyvatel ČR vkrajích (dle místa bydliště) Zdroj GfK

Nejnižší úrovně kupní síly v přepočtu na obyvatele dosahuje Ústecký region (87,4 % celostátního průměru), jde zároveň o jediný region, u kterého je průměrná kupní síla na obyvatele nižší než 90 % českého průměru. Rozdíl mezi regionem s nejvyšší kupní silou (Praha) a nejnižší kupní silou (Ústecký kraj) se oproti předchozímu roku zvýšil o 0,5 % na 42,5 %.


Mohlo by vás zajímat: Martin Rotkovský: Hybatelem vývoje životního pojištění je demografie


Ve všech regionech České republiky meziročně kupní síla vzrostla, nejvíce v Praze, Moravskoslezském kraji a na Vysočině (o 5,9 %), nejméně na Olomoucku (2,7 %) a ve středních Čechách (o 3,6 %).
Okresem s nejvyšší kupní silou (po Praze) je Praha-západ s 113,5 % celostátního průměru, nejnižší kupní sílu má okres Bruntál (83,6 % celostátního průměru).

Median (střední hodnota) kupní síly okresů se pohybuje na hodnotě 96 % celostátního průměru. Pod mediánem se pohybují zejména okresy ve východní části České republiky, jižní a severozápadní Čechy.

Index kupní síly na obyvatele vokresech ČR (median = 96) Zdroj GfK

"V Praze samotné vykazuje nejvyšší kupní sílu území na levém břehu řeky Vltavy - Malá Strana, Dejvice, Střešovice, index kupní síly zde převyšuje celostátní průměr o více než 40 %. V Brně jsou nejsilnější Žabovřesky - 16 % nad celostátním průměrem, v Ostravě je nejvýše městský obvod Třebovice, cca 1 % nad celostátním průměrem," říká František Diviš, analytik společnosti GfK.Obce nad 1.000 obyvatel snejvyššíma nejnižším indexemkupní sílyna obyvatele v ČR Zdroj GfK

Zdroj: GfK

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články