Počet platebních neschopností firem se zvyšuje rychleji, než se očekávalo!


			Počet platebních neschopností firem se zvyšuje rychleji, než se očekávalo!
2.10.2019 Spektrum

Rostoucí nejistota světového obchodu si začíná vybírat svou daň. Předpokládá se, že počet společností, na které bude prohlášený úpadek, vzroste v letošním roce o 2,8%. Že se tak stane již v roce 2019, předpovídá společnost Atradius, která patří mezi celosvětové lídry v oblasti pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek. V čele počtu nahlášených společností v úpadku stojí Severní Amerika (+3,2%), za ní následuje Západní Evropa (+2,7%). V Asii a v Tichomoří se také poprvé od roku 2009 očekává výrazný nárůst (+1,8%). V Nizozemí se očekává nárůst v počtu nahlášených společností v úpadku (+3%). Nejvíce zasažený je zde především výrobní sektor, což je způsobeno částečně i díky poklesu německé ekonomiky.

Zatímco byl počet platebních neschopností firem v první polovině roku 2019 nejvyšší hlavně v Západní Evropě, nyní „vede“ nárůst v počtu společností v úpadku Severní Amerika. Rostoucí napětí v obchodování s Čínou si stále více vybírá svoji daň v americké ekonomice, což způsobuje, že se počet platebních neschopností poprvé od roku 2010 zvyšuje. Protože následky již začínají silně zatěžovat ekonomiku, je stále obtížnější prognostikovat přesné ekonomické vyhlídky do budoucna: americká vláda proto oznámila zvýšení dovozních cel z původních 25% na 30% u 250 miliard USD čínského dovozu a uvalila 15% celní sazbu u dalších 300 miliard USD čínských dovozů.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2018 v Česku dle oPojištění.cz


Americká vláda ostatně zvýšila svůj obchodní tlak vůči Číně již začátkem tohoto léta, když zvýšila dovozní cla z 10% na 25%. Atradius očekává, že se budou tyto negativní dopady stále důrazněji projevovat a počet nahlášených společností v úpadku bude mít vzestupnou tendenci i v roce 2020. Mnoho amerických společností tím bude zasaženo, přičemž nejzranitelnější bude sektor maloobchodu. Atradius očekává, že v USA dojde v roce 2020 k růstu případů platebních neschopností firem o další 2%.  

„Počet platebních neschopností roste celosvětově. Zatímco Severní Amerika čelí vyššímu růstu v počtu platebních neschopností než Evropa, je znepokojivé, že v Asii a v Tichomoří dochází rovněž k zásadnímu obratu. Počet společností, na které byl prohlášený úpadek, se v tomto regionu zvyšuje poprvé za deset let. S následky zpomalení globálního hospodářského růstu, se kterými se potýkáme v Severní Americe, Evropě a v Asii, je pravděpodobnost, že se tato situace bude i nadále zhoršovat, značná“, říká John Lorié, hlavní ekonom pojišťovny Atradius.


Mohlo by vás zajímat: ČSÚ: Příjmy domácností nadále rostly


Velká Británie je v počtu nahlášených společností v úpadku na prvním místě v celé Západní Evropě

 

V roce 2019 se předpokládá, že počet společností, na které bude prohlášený úpadek, vzroste v Západní Evropě o 2,7%, zatímco v roce 2020 stoupne tento počet o 0,7%. Hlavními příčinami jsou zpomalení globálního hospodářského růstu, vzrůstající obchodní napětí mezi USA a Čínou a rizika spojená s možností “tvrdého” Brexitem.

Spojené Království Velké Británie a Severního Irska se v tomto ohledu vymyká Evropě. Počet platebních neschopností se zde v první polovině roku 2019 totiž meziročně zvýšil nejméně o 8,9%. To znamená, že země zaznamenala nejvyšší nárůst v počtu nahlášených společností v úpadku v celé Západní Evropě. Prognóza je však ještě vyšší: +10%. A to jsou odhady založené stále na předpokladu řádného Brexitu.

Itálie se také nachází v nebezpečném pásmu. Atradius očekává, že počet společností v úpadku v Itálii vzroste o 4%, protože zde hrozí, že italská ekonomika bude i nadále stagnovat. Ekonomika je zde nejvíce zranitelná právě v dnešní době, kdy Itálie musí čelit pádu vlády způsobeného rozkolem mezi koaličními partnery. Ve stejnou dobu, čelí hospodářský růst silnému tlaku také v Německu. Předpokládá se, že oproti roku 2018, kdy dosáhl hospodářský růst v Německu 1,5%, poklesne v roce 2019 hospodářský růst na 0,9%, což bude způsobeno především díky poklesu výroby v průmyslovém sektoru. Konkrétně automobilový průmysl má v Německu v současné době velice špatné výsledky.    Společnost Atradius očekává, že počet společností, na které bude prohlášený úpadek, v Německu letos vzroste o 1% a v roce 2020 se pouze stabilizuje.


Mohlo by vás zajímat: Asistence k pojištění zajistí pomoc při domácích karambolech


Počet platebních neschopností v Nizozemí vzroste o 3% 

Také průmysl v Nizozemí začíná čelit problémům, což podle společnosti Atradius, povede nevyhnutelně k rostoucímu počtu platebních neschopností firem. Ve druhém čtvrtletí v roce 2019 se v důsledku zpomalení globálního hospodářského růstu a vlivem poklesu průmyslové výroby v Německu snížil počet uzavřených smluvních kontraktů o 1,3%, než tomu bylo v minulém roce. To je nejostřejší pokles za posledních pět let. Společnost Atradius očekává, že se počet společností v Nizozemí, na které bude prohlášený úpadek, po letech prudkého poklesu v následujícím období a letech opět razantně zvýší: o 3% v roce 2019 a o 1% v roce 2020.

Lorié to shrnuje slovy: „Rizika, která povedou ke zpomaleným globálním hospodářským vyhlídkám, se výrazně zvyšují. Zatímco spotřebitelé vůči tomuto zůstávají po celém světě stále odolní, je pouze otázkou času kdy, a rozhodně ne jestli, nakonec dokáže zpomalení hospodářského růstu a obchodní nejistota výrazněji otřást důvěrou spotřebitelů. V letech 2019 a 2020 pozorujeme cyklický vzestup v počtu platebních neschopností firem, ale problémy s tím spojené mohou být mnohem dramatičtější, pokud by například obchodní válka ještě více eskalovala, nebo pokud by Velká Británie opustila EU bez dohody.“

Zdroj: Atradius

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články