GČP: Červnové bouřky způsobily škody za desítky milionů korun


			GČP: Červnové bouřky způsobily škody za desítky milionů korun

Generali Česká pojišťovna očekává z uplynulého víkendu 2 500 škod za desítky milionů korun. Přitom už první červnový víkend bouřky způsobily klientům přes 1 200 škod za více než 50 milionů korun. Menší škody je možné vyřešit po telefonu již při prvním nahlášení škody. Likvidaci škod urychlují i videoprohlídky na dálku přes mobilní telefon klientů.

Po víkendových bouřkách a přívalových deštích, které na mnoha místech vyústily v bleskové povodně, eviduje Generali Česká pojišťovna 16. Června dopoledne z celé republiky na 970 škod za přibližně 37 milionů korun. Klienti hlásí své škody nejvíce z Pardubického, Středočeského, Zlínského a  Jihomoravského kraje.

Škody působily zejména prudké bouře doprovázené přívalovými dešti a krupobitím. Přívalové deště byly na mnoha místech příčinou lokálních bleskových povodní. Mezi nejčastěji hlášené škody tak patří zatopené sklepy, garáže či přízemí rodinných domů. Krupobití ničilo střechy, fasády, skleníky, ale i automobily. Na mnoha místech pak kvůli silnému větru poškodily popadané stromy a větve automobily i stavby.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Za pojišťovnictví korektní!


Klienti své škody pojišťovně postupně hlásí, jejich počet průběžně roste s tím, jak se lidé po úderu živlů vzpamatovávají a sčítají škody. „Očekáváme tak, že škody nám budou klienti hlásit i v nejbližších dnech. Odhadujeme, že nám jich jen za uplynulý víkend z celé republiky nahlásí celkem zhruba  2 500 škod,“ upřesňuje mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková a dodává: „Škod za bouřky z prvního červnového víkendu pak očekáváme celkem přibližně 1 200.“

Likvidace škod i po telefonu

Generali Česká pojišťovna pracuje na tom, aby co nejvíce zjednodušila a především zrychlila řešení škod. Menší majetkové škody je tak možné vyřídit už v rámci prvního nahlášení škody. Likvidátor pojišťovny na základě telefonátu s klientem posoudí, zda je možné škodu vyřešit na dálku a bez nutnosti návštěvy mobilního technika. Díky tomu klienti získávají plnění velmi rychle a mají je k dispozici v momentě, kdy to nejvíce potřebují.

Dokumentaci poškozených věcí je dnes možné vyřešit na dálku díky asistovanému videohovoru, tzv.videoprohlídkám. Jde o další nástroj, jak se vyřešení škody významně zefektivní a lidé výplatu pojistného plnění dostanou na svůj účet rychleji.

Celý proces funguje velmi rychle – lidé škodu pojišťovně nahlásí, likvidátor ji okamžitě posoudí, a pokud je vhodné ji zdokumentovat přes videohovor, pošle klientovi v SMS nebo e-mailu odkaz. Domluví se na konkrétním čase, kdy škodu společně zdokumentují a pak už jen stačí na odkaz kliknout a videoprohlídka se spustí.


Mohlo by vás zajímat: Pozor na zákeřné kyberútoky v době pandemie a práce z domova


Jak postupovat v případě živelních škod

  • Zdokumentujte vzniklou škodu - pořiďte fotografie všech poškozených věcí (včetně celkového pohledu na poškozenou věc). Čím detailnější fotodokumentace, tím lépe.
  • Zabezpečte místo škody – udělejte vše proto, aby se škoda nezvětšovala (např. provizorní oprava střešní krytiny atd.).
  • Připravte si podklady – pořiďte si seznam poškozených a zničených věcí s uvedením jejich pořizovací ceny a stáří. Užitečný formulář je možné si stáhnout na webu ZDE.
  • Oznamte škodu pojišťovně – spojte se s pojišťovnou a postupujte podle rad operátora či likvidátora.
  • Škodu neopravujte – vždy je potřeba vyčkat s celkovou opravou majetku nebo s odstraňováním zbytků poškozených věcí na pokyn pojišťovny.

Živelní události v roce 2019

V roce 2019 řešila Generali Česká pojišťovna více než 45 000 živelních škod, které vystavily účet za 2,2 miliardy korun. Nejvíce se s řáděním živlů potýkali lidé ve Středočeském a Olomouckém kraji. Právě v něm loni udeřily silné lokální bouřky doprovázené vichřicí a krupobitím.  Mezi živly, které dělaly majitelům nemovitostí vrásky, pak loni nejčastěji patřila vichřice. Ta způsobila 17 000 škod za zhruba 375 milionů korun. Následovalo krupobití, které mělo za následek na 10 000 škod za více než 730 milionů korun.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články