Zabezpečení na penzi? Mladí Němci neteční, starší rezignovaní


			Zabezpečení na penzi? Mladí Němci neteční, starší rezignovaní
29.8.2017 Spektrum, Produkty

Nejnovější studie společnosti Aon Hewitt ukazuje aktuální trendy v přístupu různých generací k zajištění životní úrovně v postproduktivním věku v Německu. A jsou k zamyšlení…

Ať mladí či staří, zabezpečení pro období penze je důležitým tématem pro všechny. Toto rozumné uvažování však nemusí být spojeno s konkrétními reálnými a důslednými kroky. Ukazuje to alespoň aktuální studie poradenské společnosti Aon Hewitt v Německu. Podle té se téměř dvě třetiny (přesněji 64 %) dotázaných zaměstnanců ve věku mezi 25 a 34 roky doposud seriózně nerozhodly ohledně plánování svého zabezpečení ve stáří. Přibližně 26 % se tím dosud ani nezačalo zabývat.

Jinak to vypadá u starších zaměstnanců: zde naopak řada z nich už rezignovala. Ve věkové skupině 45 až 65 let označuje zhruba každý pátý respondent (přesněji 18 %) svoji situaci jako beznadějnou. Jejich finanční možnosti nedovolují plánovat zajištění v důchodovém věku.  Naopak více než 40 % dotázaných ve věku 55 až 65 let prohlašuje, že jejich plán je jasný a mají vše pod kontrolou. Ale už ve skupině 45 až 54 let je takto přesvědčivých odpovědí jen necelých 28 %.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Když chránit spotřebitele, tak z gruntu


Mladším zaměstnancům je však zcela jasné, že se musí zamyslet nad svým finančním zabezpečením ve stáří. Bezmála polovina (45 %) souhlasí s tezí, že penze spadá do sféry vlastní odpovědnosti. Téměř tři čtvrtiny (74,8 %) o tom už také přemýšlela.

„To otevírá velké šance pro podniky. Mohou být díky nabídkám podnikového zabezpečení na stáří podstatně atraktivnějšími zaměstnavateli,“  komentuje výsledky studie Fred Marchlewski, manažer společnosti Aon Hewitt. „Právě rostoucí nedostatek uchazečů o odborné pozice povede v nejbližších letech ke konkurenci v náboru nových pracovních sil. Vedle jiných opatření jsou penzijní plány důležitým faktorem v této soutěži, který by neměl být podceňován.“

V souvislosti se zákonem na posílení podnikových penzí v Německu se už nyní otevírají nové možnosti nabídnout atraktivní modely. „Kdo chce získat kvalifikované síly, měl by se bezpodmínečně zabývat i tímto tématem,“ uzavírá Marchlewski.

Poradenská společnost Aon Hewitt provedla reprezentativní průzkum ve spolupráci se statistickým portálem Statista na vzorku 1000 zaměstnanců.

Zdroj: www.aon.com

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články