2018: Počet vloupání do bytů v Německu znovu poklesl


			2018: Počet vloupání do bytů v Německu znovu poklesl
14.5.2019 Zahraničí

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil v dubnu zprávu o vloupání do bytů v roce 2018. Z ní vyplývá, že počet vloupání v případě pojištěných bytů/domácností poklesl, a to již třetí rok po sobě. Je na nejnižší úrovni za posledních dvacet let. Wolfgang Weiler, prezident GDV, v této souvislosti zmínil požadavek, aby moderní bezpečnostní technika byla ve stavebních předpisech pro novostavby přijata jako standard.

V roce 2018 bylo německým pojistitelům nahlášeno okolo 110 000 vloupání do bytů. To je o 20 000 méně než v roce 2017. Také výše škod poklesla o 50 mil. EUR na 310 mil. EUR, což je nejnižší úroveň od roku 2007. Podle prezidenta GDV Wolfganga Weilera má na snižování počtu vloupání vliv fungující prevence.

Mnozí majitelé domů investovali v uplynulých letech do lepší bezpečnostní techniky, a to se vyplácí. Průměrná škoda způsobená vloupáním činila podle údajů německých pojistitelů v roce 2018 cca 2 850 EUR, což je o 100 EUR více než v předchozím roce. Daná statistika GDV zahrnuje i vloupání do sklepa, na půdu a do hospodářského prostoru.


Mohlo by vás zajímat: Internet používáme už 27 let! Co bude dál?


Počet vloupání do pojištěných bytů se v roce 2018 snížil ve všech spolkových zemích s výjimkou Sárska a Saska-Anhaltska. V Sársku činil přírůstek dokonce vysokých 18,9 %. K největšímu poklesu o 28 % došlo v Brémách. Následovalo Severní Porýní – Vestfálsko (- 23,4 %) a Hamburk (- 20,2 %). V Berlíně byl zaznamenán pokles o 11,7 %.

Lupiči se při vloupání zaměřují hlavně na okna a dveře, které musejí být proto obzvlášť dobře chráněny. Problém je, že v Německu se do novostaveb standardně neinstalují okna a dveře zabraňující vloupání. Důsledkem toho je ta skutečnost, že se dají vypáčit během několika sekund. Právní předpisy týkající se vlastností (jakosti) a tříd odporu pro okna a dveře zatím nejsou k dispozici.

Přitom skoro každý druhý pokus o vloupání je přerušen, protože lupiči se nemohou dostat do domu dostatečně rychle. Z tohoto důvodu trvá GDV na tom, aby byla moderní bezpečnostní technika přijata ve stavebních předpisech pro novostavby jako standard. Bylo by účelné vymezit minimální požadavky na okna a dveře, a tím by se ochrana vůči vloupání stala účinnější.

Zdroj: GDV

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články