Aon: Německé ženy jsou v podnikových penzích znevýhodněny


			Aon: Německé ženy jsou v podnikových penzích znevýhodněny
8.3.2019 Zahraničí

Ženy v Německu se cítí být i nadále podstatně znevýhodněny, pokud jde o výplatu penze. Vyplynulo to z aktuální ankety společnosti Aon Hewitt.

Zatímco více než dvě třetiny mužů (přesněji 73,1 %) se cítí „velmi dobře až uspokojivě“ finančně připraveny na důchod, u žen je to jen 54,5 %. Bezmála polovina žen (45,5 %) si myslí, že je naopak „neuspokojivě až nedostatečně“ připravena na postproduktivní období. Vyplynulo to z aktuální ankety společnosti Aon Hewitt uspořádané mezi 1000 zaměstnanci velkých podniků v Německu.

Navíc uvedlo podstatně více žen, že se v tématu penzí nevyzná zvláště dobře. Zatímco 73,9 % mužů je přesvědčeno, že je iím známo, kolik peněz budou potřebovat ve stáří, ve skupině žen je takto sebevědomých jen 58,4 % dotázaných. Také v otázce, z jakých zdrojů přichází penze, je si jistých více mužů než žen.


Mohlo by vás zajímat: Úrokové sazby ČNB: (ne)porostou?


Důvody, proč se ženy podstatně méně zabývají tématem penzí, vidí autoři studie především v tom, že hůře placené částečné úvazky jsou z převážné většiny zastávány právě ženami. Korelace mezi menším výdělkem – ženským pohlavím – horší informovaností ozřejmuje deficity v nejrůznějších rovinách. Ukazuje se, že schéma mužského obsazení řídících pozic a obsazení zkrácených úvazků s nižším finančním ohodnocením ze strany žen je stále na denním pořádku v mnoha firmách.

„Proto jsou tady důvody ke zlepšení nabídky informací k podnikovým starobním rentám ze strany zaměstnavatele speciálně pro ženy. Právě proto, že zastávají zhusta částečné úvazky, je pro ně téma penzí velmi významné,“ komentovala závěry analýzy partnerka společnosti Aon Hewitt Gundula Dietrich.

Zdroj: be.invalue.de

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články