Rakousko: Počet dětských obětí nehod a úrazů loni prudce vzrostl


			Rakousko: Počet dětských obětí nehod a úrazů loni prudce vzrostl
11.8.2020 Zahraničí

Podle ambiciózního cíle Kuratoria pro bezpečnost provozu z roku 2014 měly být do letošního roku zcela eliminovány smrtelné úrazy dětí. Ale od splnění této iniciativy je Rakousko dosti vzdálené. Loni stoupl počet usmrcených dětí při nehodách a úrazech o 85 % a bezmála 123 000 dětí se během roku zranilo.

V roce 2014 vyhlásilo rakouské Kuratorium pro bezpečnost provozu (KFV) iniciativu „Vision Zero 2020“ pod heslem Úrazům dětí lze zabránit. Podle něj by mělo stačit dávat opravdu 100% pozor a vyhnout se nehodám dětí nebo s dětmi tak, aby byly redukovány ve všech oblastech života. A cílem bylo, aby v roce 2020 se žádné dítě už nestalo obětí smrtelného úrazu.


Mohlo by vás zajímat: Allianz: České pojišťovnictví se z pandemie rychle zotaví


Nejnovější data ale ukazují, že se cíl nedaří zdaleka plnit. Loni se stalo v silničním provozu, v domácnosti i ve volném čase celkem 122 800 úrazů dětí ve věku do 14 let. Na následky zranění zemřelo 24 dětí. Znamená to, že se v Rakousku zraní dítě každé 4 minuty. Každý den se podrobí lékařskému zákroku a ošetření celkem 336 dětí. Rovněž stoupl počet těžce zraněných (2019: 22 800 děcek).

Počet mrtvých dětí vzrostl nejen v silničním provozu (loni 16 obětí). Celkových 24 mrtvých je nejvyšším číslem od roku 2015. Úraz je vedle onemocnění rakovinou nejčastější příčinou skonu malých ve věku od 0 do 14 let. A ani letos se situace nelepší: po několika týdnech redukce počtu případů zranění v důsledku utlumení veškerých aktivit během pandemie covidu-19 se čísla začala v posledních týdnech už zase zvedat. Nejvíce případů je v Rakousku registrováno ve spolkové zemi Salcbursko, Tyrolsku a Štýrsku. Naopak relativně bezpečno je v Dolních Rakousích a ve Vídni.


Mohlo by vás zajímat: Ministerstvo zemědělství chybovalo v řízení PGRLF. Kam šla vyplacená podpora?


Vzhledem k neuspokojivé situaci odstartovalo Kuratorium KFV ve spolupráci s Červeným křížem a spolkovou ministryní Leonorou Gewessler informační kampaň upozorňující na rizika hrozící dětem. Nosnou částí je zaměření na dopravní nehody, kde jsou děti nejslabšími účastníky. Rovněž bude kampaň ukazovat konkrétní opatření k zabránění těch nejtěžších nehod a úrazů. Současně bude KFV spolupracovat s obcemi na vypracování sítě multiplikátorů pro školky, školy, jesle a podniky, aby lokálně spolupracovaly na zvýšení bezpečnostních opatření pro děti.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články