Rakouský barometr bydlení: Jaké jsou aktuální trendy


			Rakouský barometr bydlení: Jaké jsou aktuální trendy
27.3.2020 Zahraničí, Produkty

Rakouská pojišťovna VAV zaměřující se především na on-line nabídku produktů sestavila Barometr bydlení 2020. Zajímala se, jak místní populace bydlí, jaké má obavy a jak se liší názory mladých od starších obyvatel v této oblasti.

Ve spolupráci s výzkumnou společností Gallup Institut se VAV dotazovala ve studii 1000 obyvatel v celém Rakousku. Z nich bylo zastoupeno 54 % vlastníků objektu k bydlení a 46 % nájemníků. Sedm z deseti oslovených považuje vlastnictví jako smysluplnější formu bydlení (71 %), naopak dva z deseti upřednostňují nájem bytu nebo domu (21 %). Současně však jen 8 % vlastníků a 3 % nájemníků považuje za současných předpokladů „snadno financovatelné“ pořízení objektu do vlastnictví. Pro 8 % majitelů objektu k bydlení a pro 39 % respondentů v nájmu je vlastnictví naopak cenově zcela nedostupné.

Kolik stojí v Rakousku nájemné? 41 % dotázaných vynaloží na nájemní bydlení až 30 % příjmu domácnosti, čtvrtina až 40 % příjmů a 9 % oslovených dokonce více než 40 % disponibilního příjmu domácnosti. Nejvyšší nájemné se platí v Salcburku a v Horních Rakousích. V těchto oblastech si každý měsíc musí 58 % obyvatel připravit na nájemné až 30 % příjmu domácnosti.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Nové zkoušky jsou věčným soubojem mezi teorií a praxí


Strach z vloupání meziročně klesl. Podle aktuální studie hodnotí toto riziko ještě jako vysoké 10 % respondentů, zatímco o rok dříve to bylo 13 %. Mladší dotázaní se přitom bytových zlodějů bojí méně než starší. Naproti tomu prakticky žádná změna nenastala meziročně v otázce, zda by si dotázaní přáli nabíjecí stanici pro elektromobil blízko v obci. Pouze pro 4 % je to bezpodmínečné přání, stejně jako v roce 2019. Další 2 % už takovou možnost poblíž mají, ale 55 % respondentů tuto myšlenku zcela zavrhuje. „Přání elektromobility stále ještě nedosáhlo rozšíření,“ konstatoval nad výsledky Sven Rabe, předseda představenstva VAV. Lidé podle něj stále nedocenili vhodnost elektromobilů.

Využívání asistentů ovládaných lidskou řečí v domácnostech meziročně stouplo ze 14 na 18 %. U respondentů do 30 let dokonce z 21 na 29 %. Asistenti jsou oblíbení zejména pro domácí zábavu. Dále od nich majitelé chtějí předpověď počasí, lexikální informace nebo zprávy. Internetem řízené přístroje v domácnosti jsou stále málo rozšířené. Pouze 9 % oslovených odpovědělo kladně, zatím co loni to bylo 7 %. Dalších 15 % by si takto řízenou domácnost přálo, zatímco 56 % vymoženost odmítá.


Mohlo by vás zajímat: Americký virtuální pojistitel Insurify bude překvapivě expandovat


Každý třetí by vzal do úvahy, kdyby mu pojišťovna nabídla možnost kontroly domácnosti prostřednictvím Smart Home výměnou za slevu z pojistného. Mezi příznivce nápadu patří hlavně mladší, více vzdělaní Rakušané s lepším výdělkem.  Sven Rabe k tomu podotkl: „Komponenty tvořící Smart Home skýtají řadu možností pohodlného a bezpečného bydlení a také včasné rozpoznání škod. Nicméně ani takové funkce zatím nenacházejí širší prosazení v domácnostech.“

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články