Rasové nepokoje v USA způsobují rekordní škodu pojišťovnám


			Rasové nepokoje v USA způsobují rekordní škodu pojišťovnám
16.7.2020 Zahraničí

Mnohé americké podniky disponují tzv. pojištěním „Business Owner“, v němž je kryto nejen dočasné uzavření provozu, nýbrž rovněž škody způsobené vandalismem a civilními nepokoji. V současné době to znamená, že tyto smlouvy přijdou ke slovu tam, kde pouliční nepokoje, plundrování a rabování způsobily majitelům citelnou újmu.

Největší škody tohoto druhu vznikly při občanských nepokojích v roce 1992 v Los Angeles. Tehdy soud zprostil viny čtyři policisty, kteří před ním stanuli za násilné zacházení při zatýkání Afroameričana Rodneyho Kinga. Tento verdikt vedl k vzepětí vlny násilností v ulicích, která byla vedena především příslušníky stejného etnika. Během několika dnů tam panovala situace srovnatelná s občanskou válkou. Škody se tehdy vyšplhaly na 775 milionů USD, což by dnes odpovídalo hodnotě 1,4 miliardy USD. Rasové nepokoje z roku 1965 byly spojeny se škodou ve výši 357 milionů USD a povstání po smrti Martina Luther Kinga v roce 1968 „přišlo“ na 231 milionů USD na majetkových škodách. Tyto historické částky byly přepočteny současným kurzem.


Mohlo by vás zajímat: Allianz: České pojišťovnictví se z pandemie rychle zotaví


Nynější nepokoje a násilnosti vyvolané smrtí Georga Floyda nejsou bohužel lokálně ohraničeny, ale probíhají souběžně v mnoha amerických metropolích. Děje se tak znovu převážně v afroamerické komunitě navzdory zákazu vycházení a dalším restrikcím volného pohybu. Vzedmutí negativních vášní najednou na mnoha místech vede pojišťovny k odhadu, že tentokrát půjde o historicky nejvyšší škodu, údajně o mnohonásobek dosavadních.

Za příklad si experti z pojišťoven berou protesty v Chile z loňského roku vzniklé kvůli sociální nerovnosti v zemi. Škody tehdy podle odhadu vyšplhaly až na 2 miliardy USD. Například podle zástupců města Minneapolis v USA už začátkem měsíce června činila dosavadní místní škoda z aktuálních nepokojů minimálně 55 milionů USD. Nejméně 220 budov si do té chvíle prošlo požárem. A konec násilností je stále v nedohlednu, takže škoda každým dnem roste.


Mohlo by vás zajímat: Ministerstvo zemědělství chybovalo v řízení PGRLF. Kam šla vyplacená podpora?


Pro porovnání: nejdražší pojištěnou škodou způsobenou člověkem byl atentát na Světové obchodní centrum ve výši 26 milionů USD. Celosvětově největší pojistnou událostí byla škoda hurikánem Katrina s „cenovkou“ 82 miliard USD. Dá se však předpokládat, že celosvětová pandemie koronavirem tuto událost trumfne.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články