Švýcarská asociace pojišťoven vydala třetí zprávu o udržitelnosti


			Švýcarská asociace pojišťoven vydala třetí zprávu o udržitelnosti
27.10.2022 Zahraničí

Švýcarská asociace pojišťoven (Swiss Insurance Association – SIA) vydala Zprávu o udržitelnosti za rok 2021. Je to již třetí zpráva o udržitelnosti, která obsahuje informace o pokroku, který švýcarský pojišťovací průmysl v uplynulém roce dosáhl, ale i o prioritách. Ve zprávě lze nalézt též informace o sociálních, finančních a environmentálních aspektech udržitelnosti v pojišťovnictví. Byla zpracována na základě výsledků ze šetření v pojišťovnách i na základě rozhovorů s příslušnými experty z pojišťovnictví. Poprvé byl před dokončením zprávy o udržitelnosti za rok 2021 realizován i strukturální dialog s politiky, akademickými institucemi či nevládními organizacemi. Ve zprávě jsou specifikovány čtyři okruhy problémů a aktivit.

Ekonomický význam pojistitelů

Předně se uvádí, že rok 2021 byl rokem mnoha událostí jak pro SIA, tak pro soukromé pojistitele. Klimatická změna je evidentní, což lze doložit extrémním počasím a mnoha klimatickými událostmi napříč světem. Také Švýcarsko bylo tvrdě zasaženo letními vichřicemi, jež způsobily škody přesahující 2 mld. CHF. Ovšem dobře konstruovaný duální pojišťovací systém pro přírodní nebezpečí omezil finanční dopady na občany, protože na rozdíl od jiných zemí přes 90 % škod bylo pojištěno, což ušetřilo náklady z veřejné „peněženky“. Už tato jediná událost jasně dokumentuje význam pojišťovnictví pro hospodářství, pokud jde o rizika udržitelnosti a klimatickou změnu. Přebíráním finančních rizik a zaváděním preventivních opatření sehrává švýcarské pojišťovnictví kruciální roli v ekonomice jako celku.


Mohlo by vás zajímat: Sestupný trend podnikatelských očekávání německých pojistitelů


Zkrocená regulace

Tato část zprávy začíná tezí, že regulace by mělo být jen co je nutné a tak málo, jak je to možné. Tento základní princip je podle SIA obzvláště důležitý v případě udržitelnosti. To znamená, že regulatorní opatření zavedená s cílem dosáhnout cíle v oblasti udržitelnosti by měla být nezatěžující, a to v maximálně možné míře. Podle SIA není klimatická změna nové riziko. Jde o dodatečný rizikový faktor, který má dopady na existující kategorie rizik. Efekty klimatické změny se tudíž plně odrážejí v existujících regulatorních kapitálových požadavcích. Přes dopad klimatické změny jsou pojistitelé v excelentním postavení z hlediska finančního řízení i řízení rizik, aby mohli splnit roli nositele rizik pro společnost. Mezinárodní standardy týkající se transparentnosti jsou čím dál tím více důležité. Například se mají na mysli mezinárodní rámce jako je pracovní skupina pro zveřejňování finančních informací souvisejících s klimatem, jejíž doporučení jsou v rostoucí míře přejímána národními zákonodárci. SIA podporuje transparentnost, ale doufá, že mezinárodní standardy nebudou podrobeny švýcarskému dohotovení se zavedením přísnějších požadavků. SIA dále zdůrazňuje, že v souvislosti s udržitelností je třeba věnovat pozornost i přístupům k upisování. Zůstává principiální otázka, která rizika mají být kryta a která mají být vyloučena.   


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovací Dr. Jekyll, nebo Mr. Hyde? Soud má jasno!


V rámci posouzení rizik pojistitel hodnotí specifické riziko jemu prezentované. V současné době se toto oceňování zaměřilo hlavně na přijatelnost rizika z hlediska perspektivy daného pojistitele. Nicméně někteří pojistitelé připravují detailní upisovací směrnice pro své zaměstnance, aby bylo zajištěno, že tito zaměstnanci řeší rizika udržitelnosti standardním způsobem v souladu se strategií dané pojišťovací společnosti.

Mocný dosah investování

Pojistitelé mohou použít k podpoře udržitelnosti i investice. V roce 2021 bylo 80 % investic, které pojistitelé oznámili SIA, spojeno s kritérii udržitelnosti. Nyní široce používané metody zahrnují ESG faktory, kritéria pro aplikaci výluk, výkon hlasovacích práv a dopad investování. Mnozí pojistitelé mají dlouhodobé zkušenosti s promítáním korporátní environmentální ochrany do podnikatelské činnosti. Monitorování a snižování environmentálního dopadu na vlastní společnost jsou top priority. Jde například o spotřebu energie či služební cesty. Na ně se pojistitelé zaměřili v roce 2021 nejvíce. Emise uhlíku (CO2) na jednoho zaměstnance, pracujícího na plný úvazek, poklesly ve švýcarském pojišťovnictví za poslední tři roky (2019–2021) o 16 %. K tomu ale přispěl významně přechod na práci z domova v souvislosti s COVID-19. Ve Švýcarsku stále roste počet společností, jež informují veřejně o svých emisích.


Mohlo by vás zajímat: Jak přispělo zdražování firem ke dnešní inflaci v eurozóně?


Nedostatek mezigenerační spravedlnosti

Součástí zprávy je též nedostatek mezigenerační spravedlnosti v poskytování zaměstnaneckých penzí, což je klíčovým prvkem finanční udržitelnosti. Současná situace má nejen dlouhodobý negativní dopad na budoucí generace, nýbrž zasahuje stávající pojistníky v krátkodobém horizontu, jelikož nápravná opatření, jež životní pojistitelé nudou muset podniknout, ukáží, že řešení se stávají složitějšími. Někteří pojistitelé se mohou stáhnout z trhu. Švýcarské pojišťovnictví realizovalo mezi jiným i řadu projektů týkajících se sociální udržitelnosti, jejichž cílem je učinit zaměstnavatele dlouhodobě atraktivnějšími a poskytovat podporu mladým talentům. Na závěr se zdůrazňuje, že zmírňování klimatické změny vyžaduje sladěnou týmovou práci všech zainteresovaných osob.


Mohlo by vás zajímat: PwC: Češi si nechtějí říkat o více peněz. Zkusí to jen pětina zaměstnanců


Zpráva SIA o udržitelnosti v roce 2021 ukazuje řadu výsledků a aktivit, což umožňuje i komparace s jinými národními pojistnými trhy. Přínos je rovněž v tom, že se lze poučit, pokud jde o to, jak by mohla taková zpráva vypracovaná asociací pojišťoven vypadat. Zájemcům o tuto problematiku lze doporučit přímo studium celkové zprávy ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články