Koaliční návrh na vyplácení provizí v ŽP konečně zveřejněn!


			Koaliční návrh na vyplácení provizí v ŽP konečně zveřejněn!
20.10.2015 Pojistný trh

Strop provizí se omezovat nebude, ale za to se budou lineárně rozkládat do pěti let. Poslanec Ladislav Šincl a Václav Votava zveřejnili očekávaný pozměňovací návrh k novele zákona č.277/2009 sb. o pojišťovnictví.

Od stažení zákona o pojišťovnictví zpět do druhého čtení, jej Poslanecká sněmovna již mnohokrát odsunula ze svého programu i přesto, že byl zařazen mezi pevné body. Stále se čekalo na konečnou verzi pozměňovacího návrhu týkajícího se vyplácení provizí.

Ten byl zveřejněn toto pondělí prostřednictvím Václava Votavy (ČSSD), který se podílel na jeho vzniku s jeho stranickým kolegou Ladislavem Šinclem. Nyní by měl být Poslaneckou sněmovnou projednán ve třetím čtení. Na programu současné 33. schůze však tento bod stále chybí a vyvstávají tak otázky, zda bude vůbec možné uvést zákon v platnost k prvnímu dni nového roku.

Na tento problém upozorňuje i viceguvernér ČNB Mojmír Hampl v dopise, který je součástí zveřejněného pozměňovacího návrhu. „Dovolte mi, abych upozornil na problém související se zpožďováním při přijetí novely zákona o pojišťovnictví. Novela transponuje do českého právního řádu směrnici Solventnost II, jejíž transpoziční lhůta uběhla 31. března 2015. Pojišťovny by měly podle Solvency II postupovat od 1. ledna 2016. Současná situace již nyní působí pojišťovnám problémy. V krajním případě, pokud by novela zákona o pojišťovnictví nenabyla účinnosti ani k 1. lednu 2016, by mohlo dojít ke značným komplikacím při výkonu dohledu nad pojišťovacím sektorem, a to zejména v případě pojišťoven, které jsou součástí mezinárodních skupin.

Na rozdíl od původního pozměňovacího návrhu se úprava nedotýká omezení výše provizí. Původní návrh představený v červnu obsahoval maximální výši provizí 150%. Tato část však byla po koaliční dohodě odstraněna. 

Rozložení provizí

Návrh poslanců ČSSD navrhuje rozložení vyplácení provizí na 5 let a to způsobem 5×20% z celkové provize a nastavuje stejné podmínky, jak pro rizikové životní pojištění, tak pro ŽP s rezervotvornou složkou. Do pěti let budou rovnoměrně rozloženy i náklady pojišťoven, spojené s produkcí životních pojistek, což podle Votavy a Šincla zajistí příznivý dopad na klienty. Toto řešení by podle ČSSD mělo zabránit dalšímu přepojišťování.

Odkupné na započaté měsíce

Poměrné krácení se bude provádět s přesností na měsíce tak, že za každý započatý měsíc trvání pojištění bude pojišťovacímu zprostředkovateli náležet jedna šedesátina z celkové provize. Navíc povinným rozložením pořizovacích nákladů do doby 5 let od vzniku pojištění, dojde ke zvýšení částky, která se v případě zániku pojištění vyplácí klientovi v podobě odkupného (v současnosti je obvyklé, že pojišťovny rozkládají pořizovací náklady pouze do doby 2 let). Návrh konstruuje povinné rozložení s přesností na měsíce tak, že za každý započatý měsíc trvání pojištění se odečte nejvýše jedna šedesátina celkových nákladů (případně odpovídající podíl, byla-li sjednána pojistná doba kratší než 5 let).

 


 Čtěte také: Jistoty Šinclova návrhu: poškozený spotřebitel a eldorádo pojišťoven


 

Pokud zákon o pojišťovnictví projde třetím čtením Poslanecké sněmovny v tomto znění, bude do nelehké situace postaven celý pojistný trh. Všechny pojišťovny budou muset implementovat nejen novinky z evropské směrnice Solvency II, ale pojišťovny prodávající životní pojištění budou muset ve velmi krátkém čase úplně přebudovat své systémy vyplácení provizí, přepracovat pojistné smlouvy nemluvě o vytvoření nových obchodních modelů. Pojišťovny i pojišťovací zprostředkovatelé mohou v roce 2016 čekat v tomto produktu 80% pokles tržeb, který může být pro mnoho z nich neúnosný.

Celý dokument pozměňovacího návrhu naleznete ZDE.

O dalších podrobnostech vás budeme nadále informovat.

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články