Roušky jsou zpět na scéně. Kolik jich však je ve státní rezervě?


			Roušky jsou zpět na scéně. Kolik jich však je ve státní rezervě?
24.7.2020 Zdraví

Na základě datových podkladů o vývoji epidemie covid-19 a doporučení epidemiologů dochází od soboty 25. července k zavedení povinnosti nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad 100 osob a od pondělí 27. července se snižuje maximální počet lidí na vnitřních hromadných akcích na 500 osob. Pořadatelé budou moci zpřístupnit nanejvýš 5 sektorů, každý pro maximálně 500 osob. Česko aktuálně hlásí 365 mrtvých, koronavirem se dosud nakazilo 14 800 lidí, vyléčených je 9328 a aktuálně nakažených je pak 5107, což je nejvíce od začátku pandemie.  

Epidemiologická situace na území České republiky je nadále komplexně hodnocena jako stabilní, avšak dochází k vyššímu nárůstu covid pozitivních osob v důsledku výskytu lokálních ohnisek. Objevuje se řada menších ohnisek, kde je potencionální riziko komunitního šíření. Je proto namístě přistoupit k elementárním protiepidemickým opatřením na území celé ČR, která mají preventivní charakter s cílem předejít komunitnímu šíření v populaci. „Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce, i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.


Mohlo by vás zajímat: Prognóza ČBA: Klíčem hospodářského růstu ČR jsou investice a export


pocet nakazenych CRDůležité je, že se nám nadále daří chránit zranitelné skupiny obyvatel, což se projevuje v tom, že neroste počet hospitalizovaných a těžkých pacientů. Jejich počty hlídá Dispečink intenzivní péče. „‪Naší rolí je dělat takové kroky, abychom předešli zhoršení situace. Současně bychom ale neměli občany strašit, rozhodně k tomu není důvod, situace není nijak dramatická. Opatření mají jasně preventivní charakter a vedou nás k tomu zkušenosti z posledních týdnů, kdy se setkáváme s desítkami nakažených z hromadných vnitřních akcí, kde jsou lidé blízko u sebe. Ze známého případu nákazy v pražském klubu už je skoro stovka nakažených,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

V průběhu následujících dvou týdnů bude efekt zavedených opatření a jeho dopad na epidemiologickou situaci průběžně vyhodnocován. „Není na místě hovořit o vlnách nákazy. Neustále zdůrazňujeme, že koronavirus nezmizel a že tady mezi námi je a bude. To ostatně dokazuje nynější zhoršená situace v Izraeli. Stále platí, že nechceme dělat drastická opatření jako na jaře letošního roku. Abychom se vyhnuli radikálním krokům, je nutná prevence. A to nejen na straně naší, ale i na straně občanů. Kromě zavedených pravidel, jako je mytí rukou a dvoumetrový sociální odstup, osobně doporučuji v místech s větší koncentrací lidí nosit roušku a také se vyhýbat hromadným akcím,“ dodal ministr.

Jak je na tom Praha?

Hlavní město společně s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy dlouhodobě monitorují situaci s ohledem na šíření koronaviru a koordinují společný postup. Na základě aktuálního vývoje Hygienická situace hlavního města Prahy zavádí povinnost nosit roušky v nepobytových zdravotnických zařízeních od pondělí 27. července, čímž se rozšíří dosavadní opatření v pobytových zařízeních na všechna. Jedná se například o lékárny nebo čekárny u lékaře, do kterých docházejí zranitelné skupiny lidí. Nakaženým a lidem v karanténě, kteří žijí s dalšími lidmi v domácnosti, je Praha v omezené míře připravena poskytnou ubytování.


Mohlo by vás zajímat: Petr Jedlička: Lze srovnávat aktuální průběh pandemie s první vlnou?


„Rád bych obyvatele Prahy vyzval, aby tématu nadále věnovali pozornost, důsledně dodržovali zásady osobní hygieny a nevystavovali se zbytečnému riziku. Chápu, že situace a z ní plynoucí opatření nejsou pro nikoho komfortní. Lidé by ale měli nadále pamatovat na povinné nošení roušek v metru. Nošení roušek nad rámec povinných opatření, například v tramvaji nebo autobusu, není ostudou, ale právě naopak projevem osobní zodpovědnosti,” uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Praha výhledově plánuje návrat povinných roušek všude v MHD, tedy nejen v metru, uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. „Počítáme s tím, že jakmile to klimatické podmínky povolí, vrátíme se k povinnosti nosit roušky v MHD,“ uvedla Jágrová.

Ve státních rezervách není ani jedna rouška

Státní správa hmotných rezerv nemá ve svých skladech ani jeden kus roušky, zjistil deník MF Dnes. Podle předsedy správy Pavla Švagra teprve probíhají výběrová řízení. „Pokud vše půjde hladce, tak bychom mohli na začátku srpna podepsat první smlouvy s vítěznými dodavateli,“ dodal Švagr. 

Podle serveru neovlivni.cz je v celé situaci Správa rezerv opět zcela nevinně. Může totiž nakupovat jen poté, co jednotlivá ministerstva předloží své požadavky. A poté, co Babišova vláda na nákupy uvolní peníze. Konkrétně tentokrát přišly podle zjištění Neovlivní.cz požadavky od resortů až 10. června. Teprve pak Švagrův úřad mohl rozjet výběrová řízení. Ovšem Havlíčkovo ministerstvo průmyslu a obchodu trvalo na tom, že zakázky musí proběhnout otevřenou soutěží a nikoli třeba jednacím řízením bez uveřejnění. To je sice méně transparentní, ale je mnohem rychlejší. Pokud se tedy nyní budou neúspěšní uchazeči v soutěžích odvolávat, Švagrem zmiňovaný termín půlky srpna se stihnout vůbec nemusí.


Mohlo by vás zajímat: Zdeněk Zavadil z Komerční pojišťovny: Životní pojištění ELÁN oblékl nové SAKO


Zcela bez ochranných pomůcek ale stát zatím není. Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo vnitra mají ve svých skladech ještě zásoby nashromážděné během první vlny zejména z čínských dodávek. Například Hamáčkův resort má 60 milionů roušek v policejním skladu. To potvrdil i ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček:„Ve skladu ministerstva vnitra jsou zásoby na 6 týdnů, další jsou v organizacích pod příslušnými ministerstvy. Paralelně běží výběrová řízení na železné zásoby pro hmotné rezervy.“

Podle informcí Neovlivní.cz je dle distributorů ochranných pomůcek už poslední dva týdny zřejmé, že se se zhoršujícím vývojem chystá i zdražování roušek, respirátorů a dalších ochranných pomůcek.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, Magistrát hlavního města Prahy, Neovlivni.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články