PwC: Nová vláda má u šéfů byznysu velkou podporu. Jaké mají být priority?


			PwC: Nová vláda má u šéfů byznysu velkou podporu. Jaké mají být priority?
18.1.2022 Spektrum

Generální ředitelé českých firem hodnotí výsledky letošních voleb velmi pozitivně. Zároveň ale novou vládu upozorňují, že je před ní řada problémů. Za ty nejdůležitější považují stabilizaci veřejných financí, důchodovou reformu a důraz na kvalitu vzdělání a infrastrukturu. Zajímavé je, že pouze velmi malá část top manažerů chce po vládě snižování daní. Vyplývá to z aktuálních výsledků průzkumu PwC CEO Survey.

Spokojeno s výsledky voleb do Poslanecké sněmovny je plných 89 % generálních ředitelů českých firem, rovných 30 % je dokonce velmi spokojeno. Spíše nespokojeno s výsledky voleb je pouze 8 % generálních ředitelů, velmi nespokojená jsou 3 %. „Nová vládní koalice má v českém byznysu evidentně velkou podporu. Lídři tuzemských firem toho ale zároveň od nastupující vlády nečekají málo. Kladou důraz na rozsáhlé reformy a nastartování odpovědného hospodaření státu,“ komentoval výsledky PwC CEO Survey řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser. 


Mohlo by vás zajímat: Katarína Bobotová: Pomohlo by otevřít pracovní trh zahraničním odborníkům


Šéfové českých firem zároveň zdůrazňují, že před vládou stojí řada důležitých úkolů. Mezi tři nejpalčivější priority nejčastěji kapitáni tuzemského byznysu řadili adekvátní fyzickou i digitální infrastrukturu. Tu považuje za důležitou 15 % šéfů firem. Evergreenem mezi prioritami je pro každou vládu již tradičně reforma penzijního systému. Důchodovou reformu spolu mezi tři nejdůležitější úkoly vlády shodně 13 % ředitelů. Stejnou důležitost podle průzkumu generální ředitelé přikládají i zkvalitnění vzdělávání a školské reformě.

„Trh práce se v nejbližších letech dramaticky promění. Pandemie ukázala, že vítězí technologické firmy, které mají dobře zvládnutý nábor a rozvoj talentů. K tomu jsou ale potřeba vzdělaní lidé, kteří se dovedou flexibilně přizpůsobovat změně a mají dobře vyvinutou schopnost řešit problémy. Včetně těch, o kterých nyní ještě ani nevíme,“ dodává řídící partner PwC Jiří Moser.

Poslední výzvou s „dvojcifernou důležitostí“ je potom stabilizace veřejných rozpočtů (12 %). 

PWC Priority 1

Naopak lídři byznysu po vládě téměř vůbec nechtějí snižování daní nebo pomoc s cenovou stabilitou (obojí jen 3 %). Mezi nejméně důležité považují čeští ředitelé také výzvy, které spadají pod pojem udržitelnost, případně pod zkratku ESG (Environmental, Social and Governance). Jen pro 2 % ředitelů je důležité, aby se nová vláda angažovala ve zmírňování klimatických změn a pouhé 1 % považuje za důležitou vyšší rovnost příjmů.


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 2. díl


„U těchto dvou témat je vidět rozdíl proti západní Evropě a některým dalším zemím OECD. V Česku se přeměna byznysu směrem k udržitelnosti považuje stále za něco vynuceného shora, co pochází od regulátorů nebo z úrovně mateřské skupiny. Na Západě ale přichází velký tlak i zespodu – od zákazníků, zaměstnanců nebo i voličů. Proto se například klima už leckde stalo hlavním tématem voleb,“ uzavírá Jan Brázda, partner PwC a lídr služeb ESG. 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články