Němci ve středním věku jsou optimističtí. Klimatická rizika si nepřipouštějí


			Němci ve středním věku jsou optimističtí. Klimatická rizika si nepřipouštějí
25.2.2022 Zahraničí

Přes stále silnou hrozbu nákazy koronavirem a globální pandemii je německá střední generace oproti předchozímu roku podstatně optimističtější. Starosti si dělá mnoho jejích příslušníků o budoucnost dětí. Naopak důsledky klimatické změny zajímají jen málo z nich.

Studii mezi Němci ve středním věku, tedy v rozmezí 30 až 59 let, provedl Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) ve spolupráci s ústavem pro demoskopii Allensbach. Podle základních výstupů z ankety hledí 37 % osob z této skupiny do budoucna s optimismem. To je sice stav zatím jen vzdálený výsledkům podobné analýzy před koronavirovou pandemií, nicméně podstatně lepší než o rok dříve (v roce 2020 jen 22 % optimisticky naladěných).

Celkově zanechává koronavirová krize hluboké stopy v náladě populace této věkové skupiny. Sice je po materiální stránce dosud dobře zabezpečena, lidé však pociťují stále silnější stres. Anketa ukázala, že zatímco loni nervozitu a tlak pociťoval každý třetí oslovený, letos připouštělo mentální nepohodu už 39 %.


Mohlo by vás zajímat: Jan Matoušek: Pojišťovny nejsou jen měšcem. Musí být i partnerem


Co bude s dětmi?

Díky očkování klesly obavy z toho, že by se člověk osobně nakazil. Rodiče ze střední generace Němců si však dělají velké starosti o děti, které by se virem infikovat mohly. Nejistota roste i v souvislosti s pohybem na trhu a finančními obavami. Od začátku loňského roku rostly ceny, zejména za energie a potraviny. Němci očekávají i zvýšení daní a odvodů, což by se nejcitelněji dotklo právě lidí ve středním věku. Dvě třetiny respondentů vnímají zátěž z rostoucích cen.

„Čtvrtá vlna koronavirové pandemie zaskočila střední generaci Němců svou enormní intenzitou, stejně jako politiky,“ poznamenala Renate Köcher, jednatelka institutu Allensbach. Pandemie a zvyšující se ceny zaměstnávají pozornost veřejnosti a odvádějí ji od dlouhodobých výzev, jako je například snaha o zmírnění následků klimatické změny.


Mohlo by vás zajímat: Škody způsobené extrémy počasí překročily v roce 2021 hranici 105 mld. $


Nová spolková vláda

Pohled na novou spolkovou vládu sestavenou ze zástupců SPD, Zelených a FDP zatím není pro většinu střední generace jednoznačný. Vždyť 4 z 10 Němců spojují nové vedení země s nadějí (40 %), větší podíl ale spíše se skepsí nebo dokonce s obavami (44 %). Výrazně pozitivnější je hodnocení ze strany těch, kteří si dělají starosti se změnou klimatu: v této skupině jsou pozitivní očekávání spojená s novou vládou u 54 % z nich.

V otázce modernizačních a digitalizačních plánů vlády je většina zástupců střední generace v Německu nyní ještě skeptická. „Jen asi každý pátý dotázaný počítá s tím, že modernizace země poskočí rychle. Asi i kvůli výkonu krizového managementu během koronavirové krize vidí generace 30-59 u státu a jeho úřadů v porovnání s ekonomikou významný deficit,“ komentoval náladu Jörg Asmussen, šéf německé asociace pojistitelů GDV. Současně ze studie vyplynulo, že střední generace považuje digitalizaci a modernizaci za naléhavé. Podle Asmussena jde v očích střední generace digitalizace zejména ve státní sféře jen pomalu kupředu. Platí to hlavně pro komunální správu (78 %), škody (76 %) a úřady (73 %).

Klimatické hrozby jsou vzdálené

V politické agendě střední generace představuje ochrana klimatu sice jeden z nejdůležitějších úkolů, který je připisován nové spolkové vládě, ale velké obavy kvůli klimatické změně si však aktuálně dělá jen menšina oslovených: konkrétně 42 % z nich. Je tomu tak i proto, že změna klimatu je vnímána jako riziko spíše ze střednědobého nebo dlouhodobého pohledu. Takže se osobně cítí ohroženo změnou klimatu a jejími důsledky jen 26 % zástupců střední generace. Současně ale vidí toto nebezpečí jako významné ohrožení příští generace, tedy jejich dětí (69 %).

Katastrofální povodně z loňského roku v Německu tamní veřejnosti ukázaly, že takových rizik přibývá. Více než ¾ střední generace Němců (76 %) vycházejí z toho, že v budoucnu bude docházet častěji ke kalamitním záplavám jako loni v létě. Události současně ukázaly, že Německo není na podobné katastrofy dostatečně připraveno. Proto ¾ Němců ve středním věku požaduje, aby se v této oblasti leccos dohnalo. To platí i pro informovanost občanů. Právě osoby z rizikových regionů se cítí nedostatečně informovány o možných přírodních nebezpečích v jejich okolí a jejich možných důsledcích.


Mohlo by vás zajímat: Aon: Svět rizik se změnil. Jaká jsou ta nejzásadnější?


„Anketa ukázala, že všichni budeme muset v rámci tohoto tématu udělat více – stát, ekonomika i společnost. Zcela praktické se jeví například to, že se v oblasti Ahrtalu nebudeme dopouštět znovu stejných chyb, a nebudeme znovu budovat objekty v záplavových zónách ohrožených velkou vodou,“ zdůraznil Jörg Asmussen z GDV. Zmínil tak těžce zasaženou oblast údolí řeky Ahr, levého přítoku řeky Rýn.

Kdo jsou zástupci střední generace v Německu?

Němců ve věku 30 až 59 let je aktuálně více než 35 milionů. Jsou právě přibližně někde okolo poloviny své profesní dráhy, vychovávají děti a financují systémy sociálního zabezpečení. Představují 70 % výdělečně činných osob a připadá na ně přes 80 % zdanitelných příjmů. Generace „střed“ je tak opravdovým nositelem ekonomického výkonu ve společnosti i budoucnosti německé populace.

Asociace GDV pověřuje Institut Allensbach od roku 2013, aby provedla jednou ročně studii u této nejsilnější věkové vrstvy Němců a zjistila jejich postoje, očekávání a obavy ve vztahu k aktuálním otázkám. Loňský reprezentativní výzkum připadl na první polovinu listopadu a zkoumal reakce celkem 1 055 mužů a žen ve věku 30-59 let.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články