Průměrné pojistné za auto je ve Velké Británii na šestiletém minimu


			Průměrné pojistné za auto je ve Velké Británii na šestiletém minimu
29.3.2022 Zahraničí

Průměrná cena autopojištění v minulém roce klesla na nejnižší úroveň za posledních 6 let. Informoval o tom nový report Asociace britských pojišťoven (ABI).

Aktuální zpráva ABI „Motor Insurance Premium Tracker“ rovněž přinesla údaj, že průměrné pojistné za komplexní pojištění auta činilo loni 434 liber, což představuje 7% pokles v porovnání s rokem 2020 a současně nejnižší úroveň ceny od roku 2015. Během posledního čtvrtletí 2021 ovšem pojistné vzrostlo v průměru o 11 liber, takže minulý rok uzavíralo na 440 librách. Přesto bylo pojistné ve 4. čtvrtletí 2021 stále ještě o 3 % nižší než ve srovnatelném období předloni.


Mohlo by vás zajímat: Vláda schválila úplné zrušení EET od příštího roku


Zvýšení průměrných plateb za pojistné v posledním kvartálu loňského roku ukazuje pokračující tlak na náklady pojistitelů ve Velké Británii. Lze předpokládat, že se propíše do dalšího vývoje cen, domnívají se experti z ABI. Mezi roky 2015 a 2020 průměrná výplata pojišťovny za škodu klientům v havarijním pojištění vzrostla o 59 %, zatímco průměrné pojistné plnění třetí straně z povinného ručení stouplo o 32 %.

ABI současně poukázalo na skutečnost, že narušení dodavatelských řetězců hlášené i z jiných oborů způsobuje v autoopravárenství průtahy, protože není snadné dostat všechny náhradní díly. Přitom provoz na ulicích a silnicích se pomalu vrací na předpandemickou úroveň, takže lze podle ABI očekávat i nárůst počtu vzniklých škod.


Mohlo by vás zajímat: 2021: MAPFRE vykázala pojistné +8,2 %. Crédit má solventnostní poměr 244 %


„I když očekáváme, že trh pojištění aut zůstane i nadále během roku 2022 silně konkurenční, rostoucí ceny náhradních dílů, oprav a dodavatelských plnění v servisech budou znamenat pokračující tlak na pojistné, a to jak pro nové, tak i stávající zákazníky,“ prohlásila Laura Hughes, generální manažerka pro pojistnou techniku v ABI.

„Pojišťovny jsou si vědomy, že mnohé domácnosti čelí finančním problémům v souvislosti s rostoucími účty za bydlení, stejně jako v jiných oblastech živobytí. Budou se proto snažit udělat vše pro to, aby zajistily v tomto všeobecném tlaku na náklady domácností konkurenceschopné ceny autopojištění,“ ujistila Laura Hughes.

Loni odhalila ve svém reportu za rok 2020 ABI pokles počtu vyplacených pojistných událostí z autopojištění o 19 %, zatímco průměrná platba za újmu na zdraví stoupla o 13 %.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Po „zelené“ taxonomii přichází taxonomie „sociální“


Kritičtí zástupci Asociace organizací na podporu spotřebitelů (ACSO) však poukazují na to, že pojišťovny dosáhly v letech 2020 a 2021 zisku ve výši 3,3 miliardy liber, zatímco hlasitě vyhlašují, že ceny autopojištění klesly. Podle nich je ale 7% pokles na pojistném jen povrchní PR zprávou, zatímco mělo být těžce zkoušeným klientům ušetřeno mnohem více. A do toho pojišťovny zase varují, že bude potřeba pojistné zvýšit.

„ACSO nevěří, že se pojišťovny chovají férově. Vzhledem k tomu, že se jedná o povinný produkt, poskytovatelé pojištění aut mají zvláštní odpovědnost chovat se k zákazníkům korektně. Výkonný výbor by měl prošetřit to, co vypadá jako jasný případ rozmáhajícího se profitování na populaci během pandemie,“ nešetřil pojišťovny Matthew Maxwell Scott, výkonný ředitel ACSO.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články