V Rakousku jsou dieselová auta stále v kurzu


			V Rakousku jsou dieselová auta stále v kurzu
6.9.2019 Zahraničí

Rakousko zůstává i nadále ještě dieselovou zemí. Zatímco v Německu pochopení pro naftové vozy slábne, v Rakousku uvažuje o odprodeji svého dieselu nebo ho už opustilo jen 5 % majitelů (Německo: 30 %). Nicméně i v Rakousku poptávka po tomto pohonu postupně klesá.

Při koupi auta by byl diesel první volbou ještě pro 28 % motoristů (v Německu pro 14 %), 34 % by vsadilo na benzín. Každý čtvrtý by spíše sáhnul po hybridním voze nebo elektromobilu. Přitom v současné době vlastní vozidlo s naftovým motorem 51 % privátních automobilistů.

To jsou hlavní závěry reprezentativní studie společnosti AutoScout24, největší evropské on-line platformy na prodej a koupi aut mezi Rakušany. „Ačkoli téma opuštění naftového pohonu motoristy zajímá čím dál tím více, neodráží se tato nejistota v Rakousku doposud v cenách,“ poznamenal na okraj ankety Markus Dejmek, zemský manažer AutoScout24 v Rakousku. „Ceny dieselových a benzinových aut v nabídce AutoScout24 se vyvíjejí paralelně.“


Mohlo by vás zajímat: Nové odborné zkoušky: Co je to „Ex-dividend day pro akcionáře“?


Zatímco v létě 2017 uváděly 2/3 (66 %) respondentů, že myslí na skandál s falšovanými údaji o zplodinách nebo na zákazy spojené s dieselovými auty, nyní uvádí stejné starosti jen 56 % dotázaných. Každý desátý (přesněji 11 %) se aktuálně ptá, kde bude v budoucnu vůbec možné ještě jezdit „nafťákem“ (v létě 2017 to bylo 17 %). Každý pátý motorista (21 %) nyní přemýšlí o každodenní použitelnosti alternativních pohonů (2017: ještě 30 %). Také obavy o životní prostředí vlivem provozu dieselů mírně klesly. Nyní si takové starosti připouští 17 % oslovených, zatímco ještě před půl rokem to bylo 22 %.

Osloveno bylo celkem 505 rakouských držitelů aut v reprezentativní studii, kterou na objednávku AutoScout24 provedla agentura Innofact AG v lednu 2019.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články