Jaká je reakce čínských pojistitelů na nelidské lockdowny?


			Jaká je reakce čínských pojistitelů na nelidské lockdowny?
19.5.2022 Pojistný trh, Zdraví

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute byl zveřejněn redakční článek o tom, jak čínští pojistitelé reagují na největší rozšíření pandemie COVID-19 v Číně od jejího vypuknutí. Nákazou byla postižena Šanghaj, ale i další velká čínská města.  

Nástupem koronavirové varianty omikron zažila Čína největší rozšíření nákazy od počátku pandemie před dvěma lety. Vedení státu v Pekingu nutí metropole, jako je Šanghaj, aby přešly do tvrdého lockdownu, tedy v podstatě do zastavení ekonomických a společenských aktivit. Tím podle VWH trpí i německé hospodářství. Na novou situaci reagovaly i čínští pojistitelé. Například společnosti Public Mutual Insurance a ZhongAn Online uvedly mezitím na trh nové varianty pojistných smluv, jež mají odškodnit výpadky mezd z důvodu státem nařízených karanténních opatření.


Mohlo by vás zajímat: Co znamená povinná implementace IFRS pro malé pojišťovny?


Od března byla v lockdownu i severovýchodní čínská metropole Changchun. Koncern Volkswagen tam musel uzavřít tři továrny. Tento výrobce automobilů má výrobní závod též v Šanghaji, kde byl už v březnu přísný lockdown. Více než polovina (51 %) německých firem v Číně v první dekádě dubna 2022 oznámila potíže či překážky v logistice a skladování. 46 % firem trpí poruchami v dodavatelských řetězcích. Zastavení ekonomické aktivity bude mít velký vliv na ekonomický růst.  Například společnost Morgan Stanley – americká nadnárodní investiční banka a poskytovatel finančních služeb – snížila znovu ve své roční prognóze na rok 2022 ekonomický růst v Číně z 5,1 % na 4,6 %.

I když jsou údaje o počtu nakažených osob v mezinárodním srovnání nízké, tak čínská vláda přesto nadále trvá na striktní nulové covidové strategii. Vychází se z toho, že jedině pomocí striktních opatření lze zabránit přetížení zdravotnického systému a velkému počtu úmrtí starších lidí a lidí trpících i jinou nemocí. Svoji roli hraje i ta skutečnost, že mnoho starších Číňanů není naočkováno. Kromě toho čínské vakcíny nejsou prý tak účinné jako západní, nemluvě o tom, že ty posledně jmenované nejsou ani v Číně povoleny.


Mohlo by vás zajímat: Zbyněk Stanjura: Česko čeká mimořádně těžké předsednictví EU


Pokud jde o nové pojistné produkty pojišťovacích společností Public Mutual Insurance a ZhongAn Online, jsou často označovány jako „karanténní pojištění“. Nabízejí výplaty podle počtu dní, po něž musela daná pojištěná osoba zůstat v karanténě. Předchozí verze těchto pojistných produktů musela být prý stažena z trhu, jelikož po rozšíření omikronu byli lidé znejistěni, a proto výrazně stoupla poptávka. Lidé prostě hledali možnosti, jak zmírnit ztráty, které byly zapříčiněny restriktivními čínskými karanténními opatřeními. Pojistné u tohoto pojištění činilo dříve pouze 8 USD a bylo přislíbeno pojistné plnění ve výši 30 USD pro 60 dnů karantény v rámci pojistné doby jednoho roku.

Je jasné, že za těchto podmínek byli pojistitelé brzy „přetíženi“. Nyní oba již zmínění pojistitelé snížili pojistnou dobu na tři měsíce a kryjí toliko 14 dní karantény. Sazby však zůstávají i přes rostoucí poptávku konkurenceschopné. Public Mutual prodává dané „karanténní pojištění“ za 9 USD a ZhongAn Online snížil pojistné na 8 USD. Další pojistitel – PICC Property and Casualty – nabízí dané pojištění dokonce za 6 USD. Více čínských pojistitelů nabízí též pojištění pro případ i jiných nákladů podmíněných COVID-19, a to včetně pojištění pro případ pobytu v nemocnici a pro případ smrti.


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Chcete znát viníka inflace?


Závěrem redakce VWH upozorňuje, že v únoru 2022 varoval čínský orgán dohledu nad bankovnictvím a pojišťovnictvím (China Banking and Insurance Regulatory Commission – CBIRC) čínské pojistitele, aby neuváděli spotřebitele při prodeji pojistných produktů v omyl, jelikož obdržel řadu stížností týkajících se sjednávání pojištění, resp. projednávání návrhu na pojištění. To znamená, že i nová „karanténní pojištění“ musejí splňovat všechny regulatorní požadavky.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články