1Q 2022: Objem pojistného VIG vzrostl o 11,2 %. Skupině se daří v Česku


			1Q 2022: Objem pojistného VIG vzrostl o 11,2 %. Skupině se daří v Česku

Společnost Vienna Insurance Group (VIG) zveřejnila výsledky za první kvartál roku 2022, ve kterých reportuje značný nárůst pojistného o 11,2 % na 3,45 mld. eur a zisk (před zdaněním) mírně klesl o 3,3 % na 124 mil. EUR. Ukazatel combined ratio se výrazně zlepšil o 0,6procentního bodu na 94,6 %. VIG také uvádí, že byla přijata preventivní opatření vzhledem k důsledkům války na Ukrajině.

Pozitivní vývoj Vienna Insurance Group z předchozího roku pokračoval i v prvním čtvrtletí 2022. Díky velmi dobrému startu do nového hospodářského roku se podařilo výrazně rozšířit provozní činnost. „Dopady pandemie jsme dokázali v rámci rozvoje podnikatelské činnosti dobře zvládnout již v předchozím roce, a i tentokrát jsme zahájili rok 2022 velmi pozitivně ve všech segmentech a odvětvích. To se projevilo dvouciferným nárůstem pojistného v prvním čtvrtletí 2022, kdy se ještě neprojevila válka na Ukrajině, která vypukla koncem února,“ řekla Elisabeth Stadler, generální ředitelka Vienna Insurance Group.


Mohlo by vás zajímat: Má smysl pojišťovat ropovody?  


„Vzhledem ke stále nejistému vývoji na Ukrajině a jeho dalekosáhlým a obtížně odhadnutelným ekonomickým dopadům nelze pro další průběh hospodářského roku počítat s tak dynamickým vývojem, jako v prvním čtvrtletí. Za skupinu VIG jsme vytvořili odpovídající rezervy ve výši přibližně 75 mil. EUR.I nadále se soustředíme především na naše kolegyně a kolegy z ukrajinských společností, kteří v této mimořádně složité době projevují neuvěřitelně pozitivní a profesionální přístup, což umožňuje udržet do značné míry funkční činnost v oblastech, kde se nebojuje. Celkově na základě naší kapitálové síly, široké diverzity a optimalizačních opatření, která již léta důsledně realizujeme, očekáváme v roce 2022 nadále pozitivní provozní výsledky," uvedla Elisabeth Stadler.

VIG 1Q 2022 1

 Všechna odvětví vykazují nárůst pojistného

Díky nárůstu pojistného o 348 mil. EUR se celkový objem pojistného za první tři měsíce roku 2022 výrazně zvýšil o 11,2 % na 3,45 mld. EUR. Růst pojistného vykázala všechna odvětví a segmenty VIG. Dvouciferný nárůst pojistného byl zaznamenán v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (+18,8 %), v ostatním neživotním pojištění (+15,2 %) a ve zdravotním pojištění (+11,6 %). K výraznému nárůstu pojistného přispěla zejména Česká republika (+103 mil. EUR) a rozšířená střední a východní Evropa (+148 mil. EUR), zde především Rumunsko, pobaltské státy, Srbsko, Ukrajina a Maďarsko.


Mohlo by vás zajímat: Pojistný obzor slaví 100 let!


Mírný pokles výsledku 

Zisk před zdaněním ve výši 123,8 mil. EUR je přibližně o 3,3 % nižší než ve stejném období loňského roku. To je způsobeno nižším finančním výsledkem v důsledku preventivních opatření kvůli probíhající válce na Ukrajině. Finanční výsledek (bez výsledku společností hodnocených at equity) činí v prvním čtvrtletí roku 2022 148,1 mil. EUR a je o 15,7 % nižší než ve stejném období předchozího roku. Čistý zisk ve výši 91,3 mil. EUR je o 7,7 % nižší než v předchozím roce.

VIG 1Q 2022 2

Ukazatel combined ratio se výrazně zlepšil 

Nižší nákladovost a škodní poměr vedly k výraznému zlepšení ukazatele combined ratio na 94,6 % ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku (95,2 %). Největší zlepšení tohoto ukazatele vykazují segmenty Rakousko, Česká republika a rozšířená střední a východní Evropa, zejména Bulharsko a Rumunsko. K 31. březnu 2022 představovaly kapitálové investice VIG včetně hotovostních prostředků a peněžních ekvivalentů 36,1 mld. EUR.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články